Sporthimmelriket på Himmelstalund

Sveriges största sportläger går varje sommar av stapeln i regi av Sveriges största privatägda sportkedja Stadium. En konstellation som inte genererar något ekonomiskt överskott men som ger utdelning i allt fler aktiva barn med spring i benen.

Friluftsområdet Himmelstalund juni 2008. Luften dallrar av förväntningar, marken vibrerar av stampande fötter, atmosfären sjuder av sommarlycka. Stadium Sports Camp har intagit platsen med tusen och åter tusen barn och unga tonåringar som sökt sig till lägret för idrottens och kompisarnas skull.

På Himmelstalund anordnas varje år lägret som drar mer än fyra tusen barn fördelade på fyra soliga veckor. Allt sedan starten 1995 har Campen, som lägret kallas, lockat barn från alla tänkbara idrottsliga bakgrunder. Dagarna fylls av träning inom 16 olika huvudidrotter i kombination med en mängd andra aktiviteter. Ett tätt samarbete med kommun och lokala idrottsföreningar har bidragit till att Campen nu kan skryta med att de är landets största sportläger.

– Vi brukar stoltsera med att vi är större än vinter-OS i antalet deltagare, säger Niclas Westerdahl, projektledare för Stadium Sports Camp som nu är i fas med att avsluta sommarens efterarbete.

Sedan två år tillbaka är Campen ett eget aktiebolag, Stadium Sports Camp AB SVB, där förkortningen står för ”särskild vinstbeskattning” vilket innebär att moderbolaget Stadium inte kan lyfta en enda eventuell vinstkrona ur bolaget. De senaste två åren visar dock på ett nollresultat men Niclas har förhoppningar om ett framtida överskott så att fler Campinvesteringar kan bli möjliga. Stadiums bidrag till projektet är att de ställer resurserna i huset, med allt från inköp till marknadsföring, till Niclas förfogande.

– Vibbarna i huset är väldigt positiva, säger Niclas. Ägarna har alltid sagt att Campen är viktig för Stadium och att de ska hjälpa till så mycket som möjligt. Men den dagen då vi får ihop en ekonomi ska överskottet bara vara till gagn för Campen och föreningarna.

Sporthimmelriket på Himmelstalund

Historien bakom Stadium Sports Camp tar sin början i 90-talets anda av icke-kommersiella, good citizens-projekt enligt tesen att framtidens lyckade företag inte enbart kan fånga kunden med produkter utan också måste bidra till en bättre värld

– Inom Stadium diskuterade man hur bolaget skulle kunna göra mer än att tjäna pengar och sälja varor, säger Niclas. Stadium ville ge något tillbaka till staden med något som låg nära den egna affärsidén: idrott.

Tanken om att använda det då outnyttjade sportfältet Himmelstalund i Norrköping väcktes till liv. Stadiums grundare och ägare Ulf Eklöf nappade på idén att göra något tillsammans med kommunen och elitklubbarna i stan: Vita Hästen (ishockey), IFK Norrköping (fotboll) och Dolphins (basket).

– Fler och fler insåg vikten av att satsa på idrotten för barnen, säger Niclas. Sedan har ytterligare föreningar insett möjligheten att synas utåt och profilera sin egen idrott på lägret.

Grundtanken är att Stadium Sports Camp inte ska vara något elitläger utan snarare ett bredd- och upplevelseläger där alla ska känna sig välkomna, också de som aldrig i hela sitt liv har utövat idrott. Deltagarna anmäler sig till en huvudidrott som de tränar en eller två gånger per dag under hela veckan. Idrotterna är knutna till respektive ansvarig förening som själva rekryterar egna ledare och instruktörer. Kvoten för antalet deltagare i varje idrott varierar beroende på efterfrågan, ledartillgång och målsättning och målet är att ha hälften killar och hälften tjejer i de respektive idrotterna.

– Vi är stolta över att vi i år hade 47 procent tjejer på lägret, påpekar Niclas. En bred fördelning av tjejer och killar berikar lägret.

Vid sidan av huvudidrotterna finns även en mängd prova-på-idrotter och aktiviteter att ägna sig åt i den gigantiska fritidsgården Activity Town. Niclas poängterar att deltagarna ska kunna sporta och leka så mycket de över huvud taget orkar.

En viktig del i Stadium Sports Camps filosofi är arbetet med Friends, organisationen som arbetar förebyggande mot diskriminering och mobbning. Samtliga ledare på lägret genomgår en Friendsutbildning där samarbete och kommunikation är viktiga ingredienser. Även deltagarna får en kurs i hur de ska bete sig schysst mot kompisarna på lägret.

– Att arbeta för en god stämning är oerhört viktigt gentemot barnen, ledarna, föräldrarna och samarbetspartnerna, säger Niclas. Vi vill göra Campen till barnens allra bästa vecka.

Sporthimmelriket på Himmelstalund

Årets deltagarantal uppgick till totalt 4.776, främst kom de från Stockholm och Norrköping.

– Campen är ett läger som speglar var Stadium finns i landet, säger Niclas. Vi nyttjar alla kanaler som finns inom den här koncernen för att marknadsföra oss.

Broschyrställ, annonstavlor och ambassadörer i butikerna används för att nå ut med budskapet. Föreningarna själva jobbar också aktivt med att sprida information på cuper och turneringar. För små idrotter som behöver rekrytera barn till sin idrott är Campen en ypperlig plats att visa upp sig på.

– För oss är det viktigt att kunna hjälpa de mindre idrotterna, säger Niclas. Stora idrotter som fotboll och innebandy får ett stort kommersiellt utrymme, men de mindre måste kämpa för sin överlevnad och jobba aktivt mot rätt målgrupper.

Campen ligger enligt Niclas långt fram när det gäller nya idrotter eller aktiviteter. Projektledaren åker själv runt och efterforskar vad som händer på andra ställen i landet och försöker fånga upp nya trender. Freebandy fanns till exempel med på lägret i ett mycket tidigt skede.

– När inköp eller försäljning får propåer om något nytt så händer det att vi kan testa det på lägret innan Stadium kanske tar in det, säger Niclas. Campen blir ju världens testpanel när 5.000 barn testar en ny grej eller produkt!

Varje huvudidrott är sponsrad av en egen leverantör som bidrar med t-shirtar och utrustningspaket till ledarna. Andra sponsorer bidrar med varor eller tjänster på andra sätt som gör att Campen kan återkomma år efter år.

Niclas poängterar att Campen är beroende av kontinuerlig utveckling och förändring; nya idrotter och aktiviteter tillkommer ständigt på schemat. I år medverkar sportskytte för första gången som huvudidrott och tankar inför kommande år är hästsport och kampsport.

– Jag skulle vilja satsa mer på handikappidrotten också, säger Niclas. I år fanns rullstolsbasket med som prova-på-idrott och att fortsätta med sådana Paralympicsinslag vore spännande.

Drömmen om att utveckla Campen till ett ännu större deltagarantal hör till ett av Niclas stora bryderier. Tillgången till logi sätter däremot en gräns för hur många deltagare som kan tas in.

– Potentialen finns, säger han. I och med att den enorma multihallen Stadium Arena byggs på området kommer även tillräckligt med anläggningar att finnas. Vi skulle kunna ta emot uppemot 9.000 barn om logi fanns för alla. Drömmen vore en gigantisk logianläggning så att vi kunde driva Campen när vi ville och hur vi ville.

Tanken finns nu att satsa på en Minicamp, ett dagläger för 9-10 åringar som under ett par dagar får möjligheten att prova på lägerlivet. Niclas ser där en möjlighet att framöver kunna ta emot 1.000 daglägerbarn men vill först testa konceptet i en mindre skala. Lägrets syfte är inte bara att barnen ska utvecklas på ett idrottsligt plan utan även personligt.

– Jag brukar säga att det är ett upplevelseläger för kroppen och för knoppen. Barnen växer oerhört mycket under lägerveckan, avslutar Niclas.

Sporthimmelriket på Himmelstalund

Sporthimmelriket på Himmelstalund Sporthimmelriket på Himmelstalund Sporthimmelriket på Himmelstalund

Sporthimmelriket på Himmelstalund Sporthimmelriket på Himmelstalund Sporthimmelriket på Himmelstalund