Fitnessformer med finess

De metalliska styrketräningsmaskinerna har fått tuff konkurrens på gymmet både i mjukare och hårdare former. Trenden för gruppträning ser ut att hålla i sig och pass finns numera för såväl novis som stammis. Sportfack utforskar djungeln på gymmens passcheman.

Att utbudet av gruppträning formligen har exploderat under senare år kan inte ha undgått någon. Flockdjur som vi är trivs vi att trängas på svettiga gympass i grupp. Vi har kollat upp några av de vanligast förekommande träningsformerna på gymanläggningar runtom i landet.

Bakom varje beteckning döljer sig självklart en uppsjö olika varieteter och passnamn beroende på gym och instruktör men principerna är närbesläktade. Frågorna vi ställer oss är: hur funkar träningsformen? Vad får man ut av den? Vilken utrustning behövs? Svaren kan vara bra att ha i bakhuvudet när fitnesskunden stegar in i butiken.

Fitnessformer med finess

Aerobics

Hur: Är egentligen ett samlingsnamn på olika aeroba träningsformer d v s träning med tillgång till syre (konditionsträning). Olika former är bland annat high/low impact, bodytoning, step, slide och mängder av danspass såsom funk, hip hop, salsa, afro m fl. Grundformen är aerobic som är ett dansinspirerat konditionspass med stegkombinationer i olika svårighetsgrad. Träningen utförs till musik under ledning av peppande instruktör.

Vad: Kondition, koordination, motorik, smidighet.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, träningsskor eller aerobicskor.

Box

Hur: Konditionsträning med inspiration från olika kampsporter och boxning där vissa styrkeövningar läggs in. Enklare stegkombinationer från kamporter läggs in i passet. Utövas parvis med slag där den ena i paret bär boxhandskar och den andra bär slagkuddar (mittsar). Tuff allsidig träning i högt tempo.

Vad: Kondition, styrka, rörlighet, koncentration.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, träningsskor.

Core

Hur: Funktionell träning för bland annat mag- och ryggmuskulatur. Individanpassad styrke- och rörlighetsträning för både nybörjare och avancerade. Core betyder kärna och syftar till träning för att stabilisera muskler som ger bålstabilitet. Kräver en viss träningsvana eftersom passet innebär fokusering på teknik och muskler.

Vad: Styrka, hållning, balans. Stärker mage, bäckenbotten, skuldror höft och rygg.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, träningsskor.

Forza

Hur: Träningsform med inspiration från yoga och kampsporterna kendo och aikido. Forza utförs genom olika rörelsekombinationer med det japanska träsvärdet Bokken som svingas i luften. Koncentrationskrävande träning där kontroll, teknik och precision är viktiga delar. Träningen anpassas efter individen själv. Tillhör den aeroba träningen och kommer ursprungligen från USA.

Vad: Styrka, kondition, precision.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, handduk, träningsskor.

Fitnessformer med finess

Funktionell träning

Vad: Träning av hela kroppen med naturliga, enkla och effektiva övningar som normalt också utförs i det vardagliga livet. Träningen finns i en mängd olika former och utförs bl a genom lyft, sträckningar, vridningar och drag. Träningen anpassas efter individens förutsättningar och utförs antingen i grupp eller individuellt. Material som används är exempelvis kettlebelt, medicinbollar, gummiband, hantlar, bollar, mattor och skivstänger och passen kan heta Aerobox, Peak training, Flex och Athletic.

Vad: Styrka, stabilitet, kondition, balans.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, handduk, träningsskor, ev. träningshandskar.

Lugna rörelsepass

Hur: Förkoreograferade pass med influenser från yoga, tai chi och pilates där långsamma rörelser utförs under koncentration och fokusering. I passet är rörlighet, balans, styrka, andning och lugn i centrum. Syftet är skapa balans mellan kroppens vänster och höger sida och fram- och baksida och träningen är särskilt stärkande för muskulaturen kring coreområdet, axlar och rygg. En typ är Body Balance som ursprungligen kommer från träningsföretaget Les Mills.

Vad: Rörlighet, styrka, balans, avspänning, smidighet.

Utrustning: Mjuka smidiga kläder. Inga skor behövs då träningen utförs barfota. Yogamatta.

Pilates

Hur: Stillsam träningsform med inspiration från meditation, yoga och styrketräning. Långsamma, små och mjuka rörelser utförs på golvet och fokus är riktad mot rätt koncentration, andning och balans. Varje övning har som syfte att träna flera muskelgrupper samtidigt, särskilt coremusklerna. Pilates (urspr. The Art of Contrology) skapades av den tyske gymnasten Joseph Pilates på 1920-talet och var först tänkt som rehabilitering men har sedan utvecklats.

Vad: Styrka, rörlighet, koncentration, balans, avspänning, stabilitet.

Utrustning: Mjuka smidiga kläder, gärna med långa ärmar och ben, handduk, pilatesmatta. Skor behövs inte men strumpor kan vara bra.

Poweryoga

Hur: En fysisk form av yoga med träning av den egna kroppsvikten i kombination med andning, rörelser, ställningar och stretchning. Träningen passar alla eftersom den sker utifrån individuella förutsättningar. Bra ingång för den som senare vill testa en mer avancerad variant av yoga. Poweryoga (och andra namnvarianter) var förr ett samlingsnamn för olika typer av yoga såsom Iyengar och Ashtanga, men klassas nu som en egen, lite mer lättillgänglig, yogastil.

Vad: Smidighet. Bygger upp styrka, flexibilitet, uthållighet och fokuseringsförmåga. Minskar stress och spänning.

Utrustning: Mjuka smidiga kläder. Yogamatta till de sittande och liggande ställningarna. Skor behövs inte eftersom träningen sker barfota.

Fitnessformer med finess

Spinning

Hur: Cykling på särskilda spinningcyklar under ledning av instruktör med peppande instruktör. Cyklingen sker växlande sittandes, halvsittandes och ståendes. Motståndet ställs in manuellt och anpassas efter den egna förmågan och finns i olika svårighetsgrader och olika passlängder. Skapades 1980 av långdistanscyklisten Johnny Goldberg som byggde ihop sin racercykel med en gammal motionscykel.

Vad: kondition, styrka (särskilt i ben och baksida).

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, handduk, pulsklocka, skor med styv sula (eller cykel- eller spinning skor som fästes i pedalen och cykelbyxor med vaddering).

Step

Hur: Intensiv träning med steg i olika kombinationer upp och ned på en särskild stepbräda under ledning av instruktör till peppig musik. Stegen sätts ihop till längre stegkedjor i koordination av olika svårighetsgrader. Brädan ställs vanligen in i olika höjd beroende på önskad belastning. Step tillhör den aeroba träningen.

Vad: Kondition, styrka, koordination, rörlighet.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, träningsskor.

Styrketräning

Hur: Samlingsnamn för träning som ökar skelettfästa musklers styrka och storlek. Träningen är individuellt anpassad och förebygger muskel- och ledskador. Träningen utförs vanligen med en viss belastning i ett antal repetitioner i flera set som tränar specifika muskelgrupper. Träningen varieras med olika redskap (t ex maskiner eller fria vikter), varianter på övningar och utgångspositioner.

Vad: Styrka, förbränning (mer muskulatur = högre förbränning), bra rehabiliteringsträning.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, träningsskor, handduk, träningshandskar.

Stångträning i grupp

Hur: Förkoreograferade styrketräningspass med skivstänger i grupp till peppande musik som ibland kalls Bodypump. Övningarna ska göras kontrollerat och korrekt för att skador ska undvikas. Ger snabba resultat. Individanpassad träning för både nybörjare och avancerade genom att olika vikter kan läggas på.

Vad: Styrka, kondition, smidighet, bättre hållning och stabilitet. Alla kroppens större muskelgrupper tränas på ett pass.

Utrustning: Svala funktionskläder, vattenflaska, handduk, träningsskor, träningshandskar.

Fitnessformer med finess

Fiffig försäljning

Explosionen av passutbudet på gymmen speglar sig givetvis i butikshyllorna. När fitnesskunden ramlar in i butiken för att köpa nya träningsskor, byxor eller kanske en lite kostsammare bag finns tillfälle att också erbjuda andra varor. Merförsäljningen kan ta sin början redan vid skohyllan.

Då kunden redan bestämt sig för de lite dyrare aerobicskorna eller de fina överdragsbyxorna kan tillfälle tas att erbjuda fler kompletterande produkter. Kanske behöver den sunkiga gamla vattenflaskan bytas ut mot en ny fräschare variant? Ett färgglatt linne skulle kanske öka träningslusten ytterligare? Eller kanske nya svettband eller en minihandduk skulle ligga fint i den nya träningsväskan.

Friktionen i plånboken avtar ju mer kunden köper och hindren för att köpa fler produkter minskar allt mer. Kunden kommer förmodligen inte att tycka att 150 kronor är mycket pengar för ett par handskar när han eller hon köpt ett par skor för över tusenlappen.

Källor: Fitness Magazine, I form, lesmills.com, sats.com, worldclass.se m fl.

Tack till Jose Nunez, Bodies In Motion, för faktakontroll.

Fitnessformer med finess Fitnessformer med finess Fitnessformer med finess

Fitnessformer med finess Fitnessformer med finess Fitnessformer med finess