Oves dygn har 48 timmar

Ove Rytter har löst tidsbristen genom att införa 48-timmarsdygn. Själv hävdar Sveriges meste träningsmänniska att han hinner med allt jobb, att umgås med familjen och fixa i trädgården eftersom han ser till att träna varje dag. Jag tror mer på 48-timmarsdygnet.

Ove Rytter har tränat med 80-talets alla stora hjältar: Sylvester Stallone, Bruce Springsteen, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris med flera. Han såg också till att bli fotograferad med dessa när det hände och byggde på så sätt upp sitt eget varumärke. Ove Rytter personifierade en målgrupp långt innan Amelia Adamo hade kommit på tanken. Han är så tajt förknippad med styrketräning och kroppsbyggnad att människor än idag kommer fram och vill bli fotograferad ihop med honom.

Oves CV är lika lång som en svartvit Bergmanfilm. Allt började med att han provade på judo då han bara var 10 år. Han blev snabbt duktig och var med i landslaget i sju år och han har gått över 1.000 matcher. Under judotiden blev det en hel del styrketräning och han gillade det så mycket att han även började med body building. Det var på amatörnivå, men han blev ändå World Gym Champion i USA. Samtidigt med styrketräningen började Ove på Journalisthögskolan i Stockholm. Att hans kroppsform i kombination med jeans och cowboyboots stack ut i akademikervärlden är en lätt underdrift, men det gjorde att alla kom ihåg vem Ove var.

Efter studierna startade Ove tidningen B&K Sports 1981 och sedan dess har han varit med om att starta butiken Träningsspecialisten, gymmet Fitness Center, en reklambyrå, tidningen Fitness Mag, restaurangen Kalori, gratistidningen Kost & Kropp, Fitnessfestivalen och branschtidningen Dagens Träningsindustri. Däremellan har det också blivit 7-8 böcker om träning. Två frågor dyker upp i mitt huvud – vad är det som driver honom att hela tiden starta nya projekt och hur hinner han med dem allihop?

– Jag gillar att försöka se morgondagens affärer, att hitta luckor på marknaden, säger Ove. Jag brinner för att göra affärer, men hela tiden finns mitt träningsintresse i botten. Hemligheten med att hinna med allt är att hitta rätt folk att jobba med och att aldrig skjuta på träningen för att det är för mycket jobb. När andra säger att de inte hinner träna för att det är så mycket på jobbet just nu säger jag att jag måste träna först för att hinna med allt jobb senare. Dessutom äter jag bra mat.

En annan del i Oves framgångar är hans oerhörda nätverk. Ove känner alla och ännu fler känner Ove. Han är dock inte en sådan som samlar på visitkort och privata mobilnummer för möjlig framtida nytta.

– Jag bygger mitt nätverk efter hjärtat, säger Ove. De människor som jag gillar håller jag kontakt med och om det senare visar sig att de kan hjälpa mig i ett projekt så är jag inte rädd för att be dem om en tjänst.

Även om det mesta i Oves liv fortfarande kretsar kring träning och nya projekt så har han nu andra prioriteringar. Ove blev pappa sent i livet. Han var 44 år då Rubina föddes och för tre år sedan blev det även en son – Love.

– Min sambo heter Lovisa så Love är en blandning av våra två namn, säger Ove. Min familj är det viktigaste nu och jag älskar verkligen att ta det lugnt med dem hemma.

Något annat Ove gillar är att fixa i trädgården och läsa inredningstidningar. Det låter inte lika macho som att svettas ihop med Arnold och The Stallion, men som ordspråket lyder – ”När fan blir gammal blir han religiös”.

– Det finns inget bättre än att komma ut till vårt sommarställe på Ekerö och hoppa upp på gräsklipparen med en öl i handen, säger Ove. Det är riktig avslappning för mig. e

Oves dygn har 48 timmar Oves dygn har 48 timmar