Barn av sin tid

Barn behöver funktionella kläder mer än några andra. De är ute i alla väder, de har svårt att reglera ventilationen själva och de nöter plaggen både mot asfalt och grus. De behöver dagens funktionsmaterial.

När Mac var tre år letade jag efter ett funktionsunderställ till honom men hittade inget. Då köpte jag minsta storleken från Craft och sydde om plaggen så att de passade honom. Efter bara några dagar frågade en av dagisfröknarna mig vad det var för kläder som Mac hade på sig – hon hade aldrig stött på ett barn som alltid var torr direkt efter utestunden. Alla andra barn hade på sig långkalsonger i bomull och efter en timme i galonisar var de genomblöta oavsett om ytterplaggen höll tätt eller ej.

Idag finns funktionsunderställ i riktigt små storlekar, men långt ifrån alla föräldrar vet om vilken skillnad de gör för barnet. Det är er uppgift i sportbutiken att tala om detta och vi ska hjälpa till med några argument.

Det finns flera anledningar till att barn behöver dagens mest funktionella material under de kalla årstiderna och de varierar lite med åldern på barnet. Riktigt små barn är ganska orörliga, åtminstone i förhållande till sina storasyskon. Därför genererar de ingen egen värme och när det är kallt ute behöver de ha plagg som isolerar. Plaggen ska desutom vara tillverkade av mjuka material som inte irriterar huden. Fleece och merinoull är båda bra men fleece får några fler pluspoäng eftersom det är smidigare att tvätta. Och tvätta gör en småbarnsförälder ofta eftersom det spills, kräks och läcks allt som oftast.

När barnen kommer upp i dagisålder ställs helt andra krav på kläderna. Nu är barnen ute flera gånger om dagen oavsett väder och de kryper, klättrar och åker kana i vått och torrt. Kläderna utsätts för ett enormt slitage under dessa år och klädernas förmåga att stå emot nötning är något av det allra viktigaste. Denna egenskap är svår att se i butik och här får ni basera era inköp efter vad som har fungerat tidigare år. Ett märke med få reklamationer har troligtvis satt en hög nivå på sina kvalitetskrav och håller förmodligen samma nivå även nästa år. Corduraförstärkningar brukar fungera bra och galon är ett grymt bra material som tål att spolas av med en vattenslang. Galon kan bli väl tätt ibland men om barnen inte är ute för långa stunder så är det fortfarande ett av de bästa materialen vad gäller kombinationen vattentäthet och hållbarhet.

Närmast kroppen ska barnen aldrig ha något annat än ett funktionsunderställ. Om det är gjort av ull eller konstfiber spelar mindre roll, det viktiga är att det håller barnet torrt så att han eller hon inte behöver byta kläder när utestunden är över. Det är bara att hoppa ur overallen och fortsätta leka.

I skolålder är slitaget inte alls lika stort, istället är det andningsförmågan som hamnar i fokus. Gör ett studiebesök på närmaste skola och titta på vad barnen i en lågstadieklass gör när de har är rast. Det är konstant springande och hoppande och utan material som andas kommer barnen att vara genomsvettiga då det är dags för klassrummet igen. Funktionsunderställ och fleecetröjor är kanon i den här åldern och borde ingå i varje lågstadieelevs garderob.

Allt jag har skrivit ovan gäller även för skor. Innan barnen lär sig gå ska fokus vara på värme. I dagis- och skolåldern är det stövlar som gäller då det regnar och vattentäta vinterkängor då det är kallt.

Allt detta är logiskt, men när föräldrarna kommer in i butiken så blir det genast en diskussion om priset. Föräldrarna förstår säkert att dyra plagg är bättre, men de är tveksamma till att välja det rätta när barnet ändå har växt ur plagget efter ett år.

Två svar finns på denna invändning.

Det första är att hög kvalitet håller längre. Antingen kan plaggen ärvas av småsyskon eller så kan de säljas begagnade då de blivit för små. Andrahandsmarknaden av barnoveraller är gigantisk och ofta kan säljaren få ut hälften av vad plagget kostade för ett år sedan. Då är det plötsligt en bra affär att köpa dyrt.

Ditt andra argument är att fel kläder kan göra att barnet blir blött, kallt och så småningom sjukt. En förkylning innebär ofta att en förälder måste vara hemma med barnet i en vecka och det kostar en hel del både i inkomstbortfall och stress på jobbet. Kläder i bra material minskar risken för förkylningar och kan därför innebära en nettovinst när vintern summeras. Kombineras det med att sälja plaggen begagnade så kan köpet förvandlas till en intäkt. På riktigt.

Barn av sin tid

Av: Martin Willners

Barn av sin tid Barn av sin tid Barn av sin tid