Rätt lokal i rätt område blev rätt bra

Flytt lyfte BMX-butiken Childstore. Johan Fahlnaes blev sin egen lyckas smed när han flyttade sin butik från Avenyn till Andra Långgatan. Läget fick omsättningen att stiga med 150 procent.

Andra Långgatan är Göteborgs svar på en New York-gata: en gata som aldrig sover. Här blandas antikbutiker, subkultursaffärer, BMX-butik, kök från världens alla hörn och kulturföreningar huller om buller.

Nere i ett tidigare källargalleri ligger Johan Fahlnaes BMX-affär som har full rulle under hjulen. Butikstiderna är också anständiga. Han öppnar 12 och stänger 18.

Det ger Johan Fahlnaes förmiddagen till att underhålla hemsidan, som står för halva försäljningen av BMX-produkter. Dessutom driver sidan kunder till butiken.

– Han har spanat in cykeln på din sida, säger familjepappan som kommit med son, hans brorsa, fru och hund för att göra affär.

Inom tio minuter ligger cykeln i sin kartong. Köparen ser glad ut och Johan kan stoppa 3.500 kronor i kassan.

Strömmen av kunder är strid. Under timmen då Sportfack cirklar runt butiksägaren Johan Fahlnaes kommer graffitikonstnärer och fyller på sina färgförråd, unga killar pillar och svettas av habegär efter Proper Proclaimer-styren och TSC-rotafälgar, tjejer med lattemuggar i handen chillar på Childstores bänk, och pappor tittar lite drömmande på prylarna i butiken som sonen dragit med dem till.

Vad är då hemligheten bakom 500 sålda BMX-cyklar om året?

Cyklarna plus tusentals sålda sprayburkar och BMX-tillbehör gör att Johan ensam omsätter runt tre och en halv miljoner kronor i år.

Han ser lite förvånad ut över försäljningsfrågan. Han har aldrig dragit upp några geniala marknadsplaner. Inte satt upp andra mål än att businessen ska gå ihop och att livet ska vara roligt.

Några saker utkristalliserar sig dock. När Johan köpte butiken i Stockholm flyttade han den till Activ Pro Stuff på Avenyn i Göteborg där den blev en butik i butiken. Det var dock först när han flyttade butiken till Andra Långgatan som Childstore blev en självständig butik och fick en tydlig identitet.

Dessutom menar Johan att BMX är en egen kultur som inte riktigt hör hemma hos cykelhandlare eller skateboardsäljare. Det gör att en dedikerad BMX-åkare som driver en BMX-butik med ett brett utbud har ett försprång mot konkurrenterna.

Childstore kan erbjuda kunderna BMX-cyklar från 3.000 till 13.000 kronor.

– Det är viktigt att du har cyklar för alla kunder. Det fungerar inte att bara ha billiga eller dyra, säger Johan och pekar på den dyraste – en Simplebike (eget varumärke) som han har byggt ihop tillsammans med en kompis i Danmark.

Rätt lokal i rätt område blev rätt bra

Johan tycker att det är viktigt att ge tillbaka till BMX-kulturen. Därför arrangerar han en BMX-camp i sommar. Dessutom har han en tre meter lång grindbox som han tar ut på gatan så att BMX:arna kan köra lite direkt utanför butiken.

– Butiken är en samlingsplats både för graffitifolk och BMX:are. Men givetvis så köper de inte alltid. Childstore är en plats där folk bara kan hänga, säger Johan och går upp för källartrappan för att låta sig fotograferas vid ”bänken”, där anhängare av BMX-kulturen samlas för att snacka och ta det lugnt en liten stund.

Av: Tore Tobiasson

Rätt lokal i rätt område blev rätt bra Rätt lokal i rätt område blev rätt bra Rätt lokal i rätt område blev rätt bra

Rätt lokal i rätt område blev rätt bra