Outdooryuppien

Han är yuppien som blev torsk på outdoor. Martin Kössler kom till insikt och bytte optioner och cynism mot turskidor och kantareller. Men förra sommaren hade allt kunnat ta slut.

Det märks att Martin Kössler, ordförande för Scandinavian Outdoor Group, SOG, är en profil i Outdoor-Sverige. När vi träffas på Outdoor Messe, mitt i Scandinavian Village, svensklägret av outdoorleverantörer, har han ett par branschkollegor i släptåg som han samtalar med. Så fort han kommer fram till baren som bildar navet i svenskbyn, kommer nya kollegor fram och vill prata och rycka i Martin, som får värja sig.

”Om 45 minuter kan vi prata, funkar det?”, säger han och vi sätter oss på ett par rejäla bänkar intill en stor grön tipi. Martin är solbränd, eller i alla fall bränd, efter två semesterveckor med sambon Ingela. Men hade Martin fått bestämma hade de nog åkt norrut istället.

– Semester är lite problematiskt för oss. Ingela, min sambo, är sjuksköterska och reser aldrig i tjänsten. Jag reser istället hela tiden i jobbet och vill helst vara hemma eller åka till norra Norge. Det är mitt favoritresmål för där finns både berg och hav, säger han med ett leende.

Men Italien fick ändå godkänt av Martin, som kliar bort lite flagnande hud på armen.

Nu är semestern över för den här gången och mycket jobb står på programmet. Ändå är det bättre nu än när Martin gjorde karriär efter att ha pluggat på Handels i Göteborg. Han skulle bli yuppie hade han tänkt. Men det livet brände honom.

– Det var så mycket cynism inom yrket att jag lämnade det ganska fort.

Hans intressen för uteliv tog honom till Gore och Haglöfs innan han hamnade i SOG-kajutan, med uppdrag att styra skandinaviska outdoorföretag ut på exportoceanen. Ett jobb han lyckats med.

– Våra skandinaviska företag har en större exportökning än genomsnittet för de företag som deltar här på mässan. Men det är självklart inte min förtjänst. De skandinaviska företagen och deras produkter är grunden till succén. Det finns utländska kunder som sagt till mig: ”vi vill bara göra affärer med skandinaviska företag”.

Mellan Martins hektiska arbetsresor försöker han att ta det lugnt och umgås med familjen, Ingela och flat coated retrievern Smilla, så mycket som möjligt. För tillfället förbereder Ingela och deras fyrbenta ögonsten höstens outdoorprogram i de västsvenska skogarna.

– Just nu är de på kurs. Smilla håller på att lära sig kantarellsökning. Hon är ett år och inne i värsta trotsåldern!

Hundar ligger Martin varmt om hjärtat. När han växte upp i Lerum, söder om Göteborg, hade Martins mamma en kennel och innan Smilla så fanns labradoren Åssie ständigt vid Martins sida.

En annan stor hobby är båtlivet. Martin, Ingela och Smilla bor i Billdal, ett stenkast från Bohusläns salta vikar. Något som Martin utnyttjar så mycket han kan.

– Vi har en gammal träbåt, en J10, som vi åker runt med en hel del. Om vi inte ligger och slipar på den på våren, säger han och skrattar.

Även om Martins kalender nästan alltid är fulltecknad med möten, resor och arbete har han aldrig långt till ett leende. Och negativ stress verkar han knappt veta vad det är. Kanske var det den positiva inställningen som gjorde att han för ett år sedan tog sig ur sitt livs tuffaste kris.

Efter en paddling på den svenska östkusten hösten 2006 upptäckte han rodnader som han trodde var Borrelia. Läkarna gav honom det ännu tuffare beskedet: Du har lymfkärlscancer.

– Beskedet lät som ett dödsbud. Jag ställde in mig på att dö om några månader.

Men när chocken och rädslan släppte så kom livslusten tillbaka ännu starkare, menar Martin.

– Det var inget snack, det var bara något jag skulle igenom. Jag hade också turen att klara cellgiftsbehandlingen väl och kunde jobba deltid. Jobbet samt allt stöd från vänner och kollegor höll mig igång.

Men cancern förändrade Martin på ett sätt, menar han.

– För mig var det otroligt positivt med facit i hand, säger Martin. Jag blev klar över vad som är viktigt i livet och vem jag är och vilka drivkrafter jag har. Jag tappade rädslan för att dö men blev klar över hur fantastiskt livet är och vilken lust jag har att leva. Det hjälpte mig nog att bli en cancer survivor, som Lance Armstrong kallar det!

Outdooryuppien

Martin Kössler

Fullständigt namn: Martin Edmund Kössler.
Ålder: 43 år.
Bor: Billdal, söder om Göteborg.
Familj: Sambon Ingela och flat coated retrievern Smilla.
Hobbies: Friluftsliv, båten samt att vara med familjen.
Aktuell som: Nätverkare, men är officiellt ordförande för SOG (Scandinavian Outdoor Group) och Ispos representant i Norden.
Styrka: Social och intresserad av människor.
Svaghet: Har svårt att säga nej.

Av: Mattias Björklund

Outdooryuppien Outdooryuppien Outdooryuppien

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="5318" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]