Den mänskliga faktorn

Sommar i P1 är världens bästa radioprogram. Jag har i och för sig aldrig tid att lyssna på det när det sänds, men med dagens teknik kan jag ladda ned programmen i min Ipod och lyssna på dem när jag springer eller klipper gräsmattan. Årets upplaga har varit suverän och har du inte lyssnat till…

Sommar i P1 är världens bästa radioprogram. Jag har i och för sig aldrig tid att lyssna på det när det sänds, men med dagens teknik kan jag ladda ned programmen i min Ipod och lyssna på dem när jag springer eller klipper gräsmattan.

Årets upplaga har varit suverän och har du inte lyssnat till programmen råder jag dig att snarast ladda ned avsnitten med astrofysikern Max Tegmark, författaren Fredrik Härén och musikern Lars Winnerbäck. Till att börja med.

Först ut var en av mina största favoriter – Fredrik Lindström. Språkpolisernas värsta fiende valde att prata om begreppet den mänskliga faktorn.

I Sverige innebär den mänskliga faktorn problem. Det är något vi skyller på då något går snett med maskiner eller i trafiken. Maskiner gör aldrig fel, det är människorna bakom dem som har brustit i sitt jobb. Den mänskliga faktorn är något vi inte kan kontrollera och därför är den ett problem.

I övriga världen är den mänskliga faktorn något positivt. Där står den för det som skiljer oss från alla andra djur. Bara människor har förmågan att göra det oväntade eller göra något som ingen annan gjort tidigare.

Det kan tyckas att en del djur är smarta och planerar för sin överlevnad. Ekorren till exempel samlar in nötter hela hösten för att kunna knapra gott under den långa vintern. Det här beteendet är dock en instinkt mycket mer än en uttänkt plan. Om någon skogsmus får för sig att stjäla ekorrens förråd av nötter, tar sig inte ekorren för pannan och börjar samla igen. Han har gjort sitt jobb och väntar nöjt på den första snön. Människan däremot reagerar på situationen och däri ligger vår styrka.

I sportens värld premieras nytänkande. Vi hyllar Zlatan för att han är så oförutsägbar. Janne Boklöv och Dick Fosbury förändrade backhoppning och höjdhopp i grunden genom att tänka annorlunda. Adidas satte dobbar på fotbollsskorna, Callaway gjorde träklubbor av stål och Crocs gjorde träskor av plast.

Utan den mänskliga faktorn hade detta aldrig hänt.

Det är dags att se den mänskliga faktorn som en tillgång och inte en belastning. Gör personalen mer fri istället för att styra upp varenda minut, så ska du se att det kommer fram helt nya lösningar.

Våga ta in nya varumärken och produkter istället för att bara titta i backspegeln då det är dags att lägga order. Rotera arbetsuppgifterna mellan alla i personalen. Överraska.

Genom att göra det oväntade får du både personal och kunder att stanna upp och titta en gång till. Ofta behövs inte mer för att saker ska utvecklas till det bättre.

Vad gör du för oväntat idag?

Vi syns

Martin Willners