Ett omätbart överflöd

I dessa tider av klimathot, matbrist och kommande lågkonjunktur är det logiskt att ställa frågan: Behöver vi alla nya produkter? Ta vilken produkt som helst som säljs i sport- eller modehandeln och jag lovar att den tillgången är större än efterfrågan. Så är det i och för sig i all detaljhandel i västvärlden men det…

I dessa tider av klimathot, matbrist och kommande lågkonjunktur är det logiskt att ställa frågan: Behöver vi alla nya produkter?

Ta vilken produkt som helst som säljs i sport- eller modehandeln och jag lovar att den tillgången är större än efterfrågan. Så är det i och för sig i all detaljhandel i västvärlden men det gör inte problemet mindre.

När tillgången överstiger efterfrågan pressas priserna vilket är till gagn för konsumenten. Samtidigt pressas tillverkarna att ta fram allt billigare produkter. Det kan i bästa fall uppnås genom effektiviseringar men oftare sker det genom att leta upp en fabrik med ännu lägre löner, tveksamt miljöarbete och lägre kvalitet.

Hård konkurrens leder ofrånkomligen också till att företag slås ut. Butiken klarar inte av att betala alla fakturor då de varit tvugna att rea ut en stor del av sortimentet. Det i sin tur drabbar leverantören som inte får betalt för sina varor. Denna kedjereaktion studsar tillbaka på konsumenten som får betala ett högre pris för att tillverkaren ska kompensera sina kundförluster.

Med dessa tankar i huvudet var det med blandade känslor som jag gick runt på modemässan Bread and Butter i Barcelona.

Mitt uppdrag är att hitta de detaljer och stilar som flera företag tror kommer att sälja nästa vår och sommar. Ju fler som satsar på neonfärgade T-shirts, färgglada retrojoggingskor eller vävda tyger i kepsarna – desto säkrare är trenden. Eftersom utbudet är så gigantiskt på mässan är det inte svårt att hitta snarlika produkter. Frågan dyker upp som på beställning: Behöver vi verkligen alla dessa produkter?

Hela modeindustrin bygger på att skor och kläder ska bli omoderna så att kunderna känner sig tvingade att köpa nytt. Denna spiral snurrar bara snabbare och snabbare och delvis beror det på att priserna på mode sjunkit så att folk har råd att byta oftare.

Miljömässigt är denna utveckling en katastrof. Mer bomull ska bevattnas, mer tyg ska färgas, fler plagg ska sys, fler blixtlås ska tillverkas, fler containrar ska skeppas och så vidare. Det är långt ifrån en hållbar utveckling som vi är en del av.

Nu tänker jag inte uppmana sporthandeln att sluta sälja mode – ni vet säkert att jag tycker att det ska vara mer mode i svenska sportbutiker. Däremot tycker jag att hela branschen bör se över vad de säljer.

Självklart ska det in fler miljöprodukter i sportbutikerna men det kanske allra bästa för miljön är att satsa på fler produkter med riktigt hög kvalitet. Skor och kläder som håller år efter år är det miljövänligaste som finns. Det fina med att satsa på kvalitet är att det går att ta mer betalt för hög kvalitet vilket innebär att omsättningen förblir densamma även om antalet produkter som säljs blir färre.

Vad tycker ni?

Vi syns

Martin Willners