Sverige har fått en ny aktör i cykelbranschen. Repairshop har hittills hunnit öppna tre butiker. På sikt är tanken att kedjan ska täcka hela landet.
Repairshop är precis vad det låter som. Det handlar om reparationer och verksamheten riktar sig mot cyklar, mopeder och fitnessutrustning. Repairshops första två enheter öppnades på prov i Göteborg respektive Halmstad förra året. Försöket föll väl ut, nyligen öppnades enhet nummer tre (Göteborg) och i maj är det dags för tre städer till (Stockholm, Västerås och Malmö).
Sex butiker inom loppet av ett år är en hög expansionstakt men siktet är ställt ännu högre. Omkring 15 nya butiker ska öppnas årligen under de närmaste åren. Om några år ska Repairshop ha täckt in hela landet.
Bakom kedjan ligger förhoppningen om att kunna täcka ett hål på marknaden. Under de senaste åren har allt fler cyklar sålts utanför cykelbranschens traditionella försäljningskanaler. Internet och stormarknader som Coop Forum, Biltema och Ica Maxi har tagit marknadsandelar av cykelfackhandeln.
– Det har skett en branschglidning. Men de här nya aktörerna har bara fokus på att sälja och som vi har uppfattat det är många av de mindre verkstäderna inte intresserade av andras reparationer. Därför behövs någon som tar hand om hela servicepaketet med leveransmonteringar, garantier och service. Dessutom blir de små, trevliga serviceverkstäderna färre och färre, säger Vilhelm Schottenius, styrelseordförande Repairshop.
Vilhelm har lång erfarenhet av affärsutveckling. Han var bland annat med och grundade varumärket Björn Borg och internetcommunityn Lunarstorm samt sitter i styrelsen för Vartex. Erfarenheterna från Vartex gav idén till Repairshop.
– Men Vartex har inget med Repairshop att göra. Repairshop ägs av ett holdingbolag som har intressen i flera affärsområden varav det här är ett projekt. Vi kommer att vara väldigt aktiva från styrelsens håll men Repairshop har egen vd och egen organisation med administrativ personal och teknikchef.
Varken idag eller längre fram kommer kedjan att bedriva någon cykelförsäljning. Verksamheten är helt inriktad på efterhandsmarknaden vilket inkluderar tillbehör samt service och reparationer. Nivån ska vara hög. Bolaget har egna mekanikerutbildningar vid varje butik för att säkerställa att servicen håller toppklass oavsett var i landet butiken ligger. Planen är att på sikt kunna erbjuda service av i princip alla cykel- och mopedmärken. Men produkterna måste hålla en viss standard enligt Vilhelm.
– När vi ska ansvara och stå för garantin måste vi först godkänna cykeln som helhet. Det innebär att vi inte tar på oss vilket skräp som helst.

En förutsättning för att Repairshop ska bli framgångsrikt är ett gott samarbete med cykel- och mopedförsäljare. Redan nu har kedjan avtal med stora aktörer som Coop Forum, Biltema och Din Scooter och Vilhelm är positivt överraskad över hur många avtal som redan har rotts i hamn. Han har gott hopp om ännu fler och tror att cykelförsäljningen över internet och i stormarknader kommer att öka tack vare Repairshops inträde i branschen.
– De som vill utöka sin försäljning kan göra det nu eftersom vi kan ge deras kunder den service som tidigare saknats. Dessutom innebär vår närvaro att även de större sportkedjorna kan börja sälja cyklar i större omfattning.
Avtalen med försäljningskanalerna garanterar Repairshop ett ständigt kundflöde. När en kund köper en cykel på till exempel Biltema blir hon automatiskt hänvisad till närmaste Repairshop när det gäller alla typer av serviceärenden. Även kunduppgifterna som registreras vid köpet kommer till användning.
– Genom dem får vi kontroll på kunden och kan ha en direktkommunikation via mail. Vi tycker inte att den biten har vårdats, verkstäderna har inte varit aktiva mot konsumenterna. Samtidigt har det inte varit naturligt för konsumenterna att serva sina cyklar regelbundet. Men med det kundregister som vi bygger upp kan vi lämna förslag på servicedatum precis som hos tandläkaren.
Av de fem butiker som inom kort finns i Sverige, kommer en (Västerås) att drivas som franchise. Tanken är dock inte att pumpa ut franchiseenheter. Planen är istället att först bygga en stabil grund med egna butiker och därefter, när kedjan fått upp ångan, successivt öppna franchisebutiker tills fördelningen ligger i området 50-50.
Främst siktar Repairshop på storstadsregioner. Det är där behovet är som störst, anser Vilhelm. Därefter ska mellanstora städer bearbetas och den slutliga målsättningen motsvarar ett hundratal enheter från norr till söder. Eftersom etableringstakten är hög krävs kapital. Visst kapital flöt in i vintras när Sjätte AP-fonden klev in som en av huvudägarna. Ett välkommet kassatillskott givetvis, men också en signal om höjda krav. Vilhelm ser dock ljust på framtiden.
– De enheter som vi har etablerat har visat tillväxt varje månad och kunnat skapa lönsamhet under vissa månader redan första året. Många är intresserade av att bli partners och från leverantörerna har vi bara fått en stor applåd. Men vi är inte ute efter att konkurrera ut någon annan. Vi vill täcka ett behov som har uppstått på grund av branschglidningen.
Av: Text Magnus Reithner Foto Repairshop
Ägare: Gramtech Innovation AB, Körberg Schottenius Partners AB och Sjätte AP-fonden Etablerat: 2007. Antal butiker: Tre. Verksamhet: Reparationer av cyklar, mopeder och fitnessutrustning. Omsättning: 1,5-3 miljoner kronor/enhet. Målsättning: 15 nya butiker årligen.