Fluorkarboner är inte ordet för dagen inom outdoor. Tvärtom. Miljötänk är det som gäller. Dessutom får vi till viss del se färggladare plagg, fler outdoorskor i vardagslivet och lättare ryggsäckar som matchar konfektionskollektionerna.
Det säger sig lite självt att outdoorplagg ska vara funktionella. Vem skulle vilja vara ute på vandring eller göra dagsutflykter om kläderna inte höll måttet? Outdoorliv handlar om sköna upplevelser och dem får man inte om man är blöt, kall, svettig eller orörlig. Därför är det också en självklarhet för outdoortillverkarna att sträva efter att ta fram plagg som är så funktionella som möjligt och vikt, rörlighet, passform och ventilation är några av de grundparametrar de har att förhålla sig till. Så är det givetvis även i år. Vikt tas bort där det är möjligt, olika material mixas för att få bästa passform/rörlighet och nya lösningar för så bra ventilation som möjligt presenteras. Att kalla det för trend känns fel, snarare handlar det om ett återkommande faktum.
På färgsidan går det däremot att skönja en trend. Något dovare basfärger som svart, grönt, brunt, blått och rött finns förstås där men höstkollektionerna ser även ut att få färgglada inslag. De som vill synas ute i naturen eller vill välja en för outdoor annorlunda färg kommer att ha möjlighet att göra det. Sett ur försäljningssynpunkt är det antagligen en positiv trend – att få sortimentet att se mer lockande ut när man skyltar är enklare om det finns färgglada inslag i kollektionerna.
Ett visst färgglatt inslag blir det även i år på detaljer. Dragkedjor, dragskor och justeringsremmar används för att ge plagget kontraster. Kontrasterna behövs eftersom trenden även föreskriver fler enfärgade plagg.
Den stora trenden inom outdoorkonfektion är dock miljömedvetenhet och en hållbar utveckling. Medvetenheten om ansvaret för miljön har funnits länge inom outdoor, inte minst illustrerat av Patagonia. Förrförra året fick frågan ordentlig skjuts i branschen när European Outdoor Group grundade Association for Conservation och i dagsläget mer eller mindre tävlar företagen om att bli så miljövänliga som möjligt. Att det blivit så inom just outdoor är naturligt, branschen är trots allt beroende av en levande natur. Få åker ut i skogen för att se på döda träd och uppochnervända fiskar.
Engagemanget finns på flera plan. Helt miljövänliga tillverkningsprocesser är i dagsläget svåra att uppnå, men många tillverkare ser över sina processer och transporter för att uppnå bästa möjliga resultat. Likaså byts vissa miljöfarliga ämnen i membran och impregneringar ut mot miljövänligare alternativ.
Inslaget av ekologisk bomull har ökat kraftigt de senaste åren och trenden pekar spikrakt uppåt. Lika stark är trenden för återvunna material. Dels handlar det om att tillverka produkter av till exempel återvunna PET-flaskor, dels handlar det om att återvinna gamla produkter och material som blivit över vid tillverkningen.
Sist, och kanske också minst, finns det en trend som pekar mot lite fler inslag från haute couturen. Outdoor behöver inte vara helmulle, det kan även ha visst inslag av flärd.
Precis som konfektion visar skosidan upp ett ökat miljöengagemang. Det är inte konstigt eftersom samma företag i flera fall ligger bakom produkterna. Även här handlar det om materialval, miljövänliga förpackningar, miljövänligare tillverkningsprocesser och återvunna material. Ett utmärkande exempel är en skomodell från Patagonia som enkelt går att dela upp i fyra bitar för att återvinningen ska bli så effektiv som möjligt.
Inne i själva skon handlar det också om klimat. Flera tillverkare strävar efter att genom fotbäddar och funktionellt yttermaterial få bort odörer och värme från foten. Dessutom fortsätter principer från löpsegmentet att befrukta outdoorskorna. Det märks genom att allt fler skor är fotriktiga och har ordentlig dämpning och flex.
Ytterligare utmärkande trender finns. Dels växer marknaden för varma skor, dels blir skorna lättare och i vissa fall lägre. Nya teknologier har gjort det möjligt att göra stabila skor även om de är lätta eller låga.
Slutligen blir designen allt viktigare. Det är naturligt. Funktion i all ära men finns funktionen där så är det ögat som bestämmer och små designdetaljer kan vara avgörande. Att folk dessutom gärna använder sina outdoorprodukter även i sitt vardagsliv driver på den utvecklingen ytterligare. Just det faktumet ligger även bakom att intresset för lägre outdoorskor ökat.
Ryggsäckar ser också ett uppsving på den urbana arenan. Många människor uppskattar de fördelar som en ryggsäck ger framför andra väskor. Inte minst gäller det resesegmentet där allt fler hellre väljer en stor ryggsäck framför en ordinär koffert. Men i outdoorlivet tappar de stora ryggsäckarna mark mot mellanklassen. Två orsaker ligger bakom. Generellt har outdoorprodukter blivit mindre och lättare vilket i sin tur innebär att de inte tar lika stor plats i ryggsäcken. Dessutom handlar det om folks vanor. De längre vandringarna är inte lika vanliga numera och kortare turer kräver mindre packning och i förlängningen mindre ryggsäckar.
Två andra utmärkande trender är vikt och färger. I stort sett alla tillverkare strävar efter att pressa ned vikten. I första hand gör de det genom att välja lättare vävar och skala av onödiga detaljer. När det gäller färger blir kopplingen mellan tillverkarnas klädkollektioner och ryggsäckskollektioner skarpare. Färger och detaljer som syns på konfektionen återkommer på ryggsäckarna för att markera produkternas släktskap och gemensamma ursprung.
5 outdoortrender
Miljötänk: Har kommit för att stanna. Processer, transporter, materialval – allt ses över.
Färger: Basfärger finns kvar men färggladare inslag märks också.
Korsning: Teknologier för löparskor appliceras på outdoor¬skorna.
Vikt: Allt blir lättare.
Släktskap: Större harmoni i design och fäger mellan konfektion och ryggsäckar
Av: Magnus Reithner