Alpint 08/09: Skidor för verkligheten

Under några år har många köpt skidor utifrån en dröm om puder och stora hopp. Nu pekar allt på att de insett att 90 procent av åkningen sker i pisterna och därför är pistskidor i fokus hos alla skidtillverkare.

Det gäller att göra det bästa av situationen. Sverige är inte välsignat med bottenlöst puder och fallhöjd som räknas i kilometrar. Sverige är konstsnöns förlovade land och fallhöjden ligger i bästa fall på 400 meter. Inte mycket mening då att komma dragandes med 110 mm breda skidor.

Allt fler skidåkare inser att puderdrömmen väldigt sällan infrias. De inser att det är mycket bättre att köpa en skida som framförallt är bra i pisten eftersom det är 90 procent av åkningen. Tillverkarna har också sett denna svängning i attityd och satsar därför allt mer på sina pistserier. De gör dem lite tuffare i grafiken och gör dem lite bredare för att fungera även i nysnö. Till nästa vinter kommer många pistskidor att ha en midja på 75-80 mm. För bara fem år sedan var det en extremt bred friåkningsskida som hade det midjemåttet. Fördelen med en bredare midja på en pistskida är inte bara att den bär bra i puder, den blir också stabilare eftersom en liten rörelse inte påverkar den lika mycket som är fallet på en smal skida. Den blir helt enkelt mer förlåtande. Samtidigt har konstruktionerna blivit väldigt vridstyva vilket gör att skidorna är lätta att få upp på kant och väl på kant så viker de sig inte.

Denna dragning mot pistprestanda kan även ses i många serier av friåkningsskidor. De nya modeller som tillkommer i dessa serier är oftare smala än breda varianter. Dessa skidor vänder sig till åkare som vill ha en friåkningsattityd men även prestanda på hård konstnö. Här kan vi se en annan trend – många leverantörer håller fast vid namnen på sina skidserier och bygger upp dem som egna varumärken.

Svängradien går både uppåt och nedåt. På pistskidor går den uppåt eftersom allt fler har lärt sig carvingtekniken och nu söker en ny utmaning i att åka lite fortare. På friåkningssidan är det tvärtom – där vill åkarna ha mer allroundegenskaper, läs pistprestanda, och då blir svängradien kortare.

Ett segment som alla tillverkare vi pratat med tror stenhårt på är damsegmentet. Efter några år av skepsis från både butiker och skidåkande tjejer har det nu lossnat ordentligt. Anledningen till genombrottet är att leverantörerna har jobbat hårt ute i backarna med tester. Det är svårt att förklara principen med damskidor utan att det blir lite nedvärderande – lägre tyngdpunkt, lägre fart, mer bakåtlutade på tjejer – men när de har fått testa har de blivit frälsta. K2 har lyckats så bra att damskidorna nu står för 40 procent av deras försäljning och eftersom fördelningen mellan tjejer/killar i backen är ungefär 45/55 är det så det borde se ut för alla tillverkare. Det räcker dock inte med att göra en gullig skida – det måste vara en skida som är lättare att åka på för att skidan ska sälja. En annan förklaring till att damskidor säljer allt bättre är att det nu finns damskidor för alla nivåer av åkare – från nybörjare till jibbers och off pisttjejer.

Twintipskidorna är här för att stanna. Det sker dock en tydligare uppdelning mellan parkskidor och twin tips för off pist. Det går inte att göra en skida som är riktigt bra för båda sorternas åkning och därför får åkarna nu välja väg. Parkskidorna är det som säljer bäst i Sverige och det beror både på att många anläggningar har väldigt bra parker och på att dagens parkskidor fungerar alldeles utmärkt till vanlig piståkning. Twintips är alltså ett alternativ för dem som vill ha en lättåkt skida med mycket attityd. Det syns även på att många parkskidor blir hårdare och får kortare svängradie.

Grafikmässigt finns det helt klart en konstnärlig ådra med mönster som sveper från höger till vänster skida. Loggorna hänger med klädmodet och blir slarviga men stora. Färgskalan är ganska harmonisk förutom på jibbskidorna som kör så starka färger som det bara är möjligt

Pjäxtillverkarna pratar väldigt mycket om passform. De senaste åren har det pratats komfort, men nu är det komfort ihop med prestanda och då är passform ett bättre ord. ”Vi vill inte sälja stövlar” som en leverantör uttryckte sig. De flesta tillverkarna jobbar till nästa år med flera olika läster för att få till perfekt passform. Det satsas också väldigt mycket på att utveckla innerskorna med nya material och så få sömmar som möjligt. Allt för att passformen ska bli perfekt.

4 skidheta trender

Breda pistskidor: ny teknik gör breda skidor mer lättåkta i pist.

Renodlade parkskidor: i Sverige är suget efter parkskidor stort eftersom antalet parker ökar.

Avancerade damskidor: nu kommer det damskidor för alla nivåer av åkare.

Passform på pjäxor: bra passform ger bättre prestanda och trevligare åkning på berget.

Av: Martin Willners