Prislappar de luxe

Det mesta i de svenska sportbutikerna har utvecklats till det bättre de senaste tio åren. Prislapparna tillhör inte den skaran. De rymmer fortfarande bara prisinformation.

Dagens kunder är både stressade och noggranna. De hatar att vänta på att bli betjänade i butiken och kan till och med vända i dörren om de ser att det är lång kö till kassan. Samtidigt kan de ägna timmar åt att läsa test i olika tidningar, recensioner på nätet, information från kataloger och göra prisjämförelser. De vill vara pålästa innan de väljer produkt.

Ett sätt att klara av båda kraven – tillgänglighet och information – är att börja jobba med en helt annan sorts prislappar. Prislappar som rymmer all möjlig information och som gör att många kunder kan klara av stora delar av urvalsprocessen på egen hand.

Som exempel och inspiration ska vi visa hur en prislapp på skidor kan se ut, men konceptet går att föra över till i princip alla produkter som finns i en sportbutik.

Den första fråga du ska ställa dig är vad kunden vill veta om produkten. I fallet skidor är det viktigaste säkert vilken sorts åkning skidan passar till och priset, men det finns massor av andra saker att informera om. Mått och teoretisk svängradie är ett par, vikt, storlekar/längder, hårdhet, konstruktion, material och garantier några andra. Det här är fakta som ska presenteras som fakta – kort och koncist.

Än viktigare än rena fakta kan vara åsikter om skidan. Åka Skidor och andra skidtidningar har tunga skidtester varje år och deras omdömen om en skida platsar definitivt på en prislapp de luxe. Tänk bara på att texter i tidningar är skyddade med upphovsrätt, men om du ringer till tidningen och frågar får du säkert använda både texten och tidningen logga. Att synas på era prislappar är bra reklam för tidningarna.

Ett annat sätt att få in åsikter om skidorna är att låta personalen berätta vad de tycker om skidorna. Det ger tyngd åt butiken att skylta med att personalen verkligen har provat prylarna i butiken och det gör dessutom personalen mer engagerad. Fotobutiken Foto & Video kör med personalens egna bilder och omdömen om produkter i sin reklam och det fungerar åtminstone på mig.

Ett tredje sätt att beskriva produkten med ord är att helt enkelt ta tillverkarnas beskrivning av produkten. Oavsett vilket är det bra att hålla sig kort. Ett par meningar per omdöme räcker – kunderna vill inte läsa några noveller. Avslutningsvis kan ni sammanfatta omdömens under rubriken ”Passar för”.

Text i all ära, ibland kan bilder och grafiska element säga mer än tusen ord. Prislappen med skidor kan ha rubriken ”Freeride” på en actionbild för att snabbt tala om vad det är för sorts skida. Under alla fakta och omdömen kan ni grafiskt visa hur bra skidan passar till olika sorters åkning. Denna information kan ni sedan sammanställa på en större affisch där alla era skidor klassificeras.

Självklart ska ni också utnyttja era nya prislappar till att öka merförsäljningen. Under den grafiska beskrivningen av skidan ska ni ha rubriken ”Passar ihop med” och lista 2-4 produkter som matchar till både färg och funktion. Då sätter ni igång tankarna hos kunden redan på urvalsstadiet.

Avslutningsvis kan ni avsluta med att lista tre liknande produkter i ert sortiment. Det här är väldigt vanligt då tidningar testar en produkt och ger läsaren, kunden i ditt fall, tips om lämpliga alternativ.

Om du vill testa det här med mer säljande prislappar så är det två saker du ska tänka på:

1. Anlita en reklambyrå eller grafiskt kunnig person för att utforma prislapparna. Bara för att ni har programvaran för att göra prislapparna i datorn innebär det inte att det blir snyggt. Låt ett proffs göra mallen så kan ni ta hand om textinmatningen och produktionen själva.

2. Använd inte för små bokstäver. Andelen personer med synfel ökar hela tiden och om texten är svårläst för många så faller hela idén. Dessutom syns en stor prislapp bättre.

Att ta fram prislappar de luxe kräver en hel del tid, men samtidigt ska du inte ha ambitionen att alla varor ska ha den här sortens stora prislappar. Välj ut dina viktigaste produkter inom varje segment så kommer prislapparna dessutom att stå ut tydligare. Du vet det där om att inte se skogen för alla träden.

Faktaruta

Butik 2.0: är en artikelserie i Sportfack om hur du kan ta din butik till nästa nivå genom att anpassa den efter kundernas beteende. Råden bygger på fakta från boken ”Why we buy” av Paco Underhill. Om du inte redan har läst den råder vi dig att göra det snarast möjligt – den är grymt bra. Boken kan beställas på www.sportfack.se/shop.