Nya simdräkter kapar rekord och skapar kontroverser

Både Speedo och Arena har som vanligt när det är OS-år lanserat nya simdräkter. Dräkterna släpptes lagom till EM och mästerskapen i USA och Australien och ledde till att flera världsrekord putsades och några slaktades. Arenas dräkt heter Powerskin R-evolution och består av bara två tygdelar som svetsats samman för att minska sömmarnas påverkan på…

Både Speedo och Arena har som vanligt när det är OS-år lanserat nya simdräkter. Dräkterna släpptes lagom till EM och mästerskapen i USA och Australien och ledde till att flera världsrekord putsades och några slaktades.

Arenas dräkt heter Powerskin R-evolution och består av bara två tygdelar som svetsats samman för att minska sömmarnas påverkan på motståndet i vattnet. Materialet väger bara 99 gram per kvadratmeter och förutom att det skapar en positiv turbulens i vattnet så har det också en komprimerande funktion för ökad muskeleffektivitet. fa

Speedos dräkt heter Fastskin LZR Racer och består av tre delar som fogats samman med ultraljud och därefter har skarvarna tejpats för att göra dräkten helt utan kanter. Dräkten har formgetts av modehuset Comme des Garçons för att skapa en extra touch. Även Speedos dräkt komprimerar musklerna och har en struktur som skapar mikroturbulens runt materialet så att kroppen inte sugs fast mot vattnet. Ungefär samma effekt som dimplarna i en golfboll har.

Under sim-EM i Eindoven i mars vann Arena 47 procent av medaljerna och Speedos dräkt har på bara en dryg månad slagit hela 17 världsrekord. Framgångarna för de båda dräkterna startade en diskussion om huruvida simtävlingar nu kan bedrivas på ett rättvist sätt. De flesta simmare är kontrakterade att använda ett visst märkes simdräkter och skulle det visa si att en viss dräkt är snabbare än alla andra så skulle det vara en orättvisa påstod kritiker. Till saken hör att dräkterna inte kommer att släppas till allmän försäljning förrän efter OS vilket innebär att bara sponsrade simmare kan få tag i dräkterna.

Ännu har ingen mätning gjorts mellan de två huvudkonkurrenternas nya dräkter för att se vilken som är snabbast. Svenska simmare kommer att använda Speedos dräkter under OS.

Av: Martin Willners