IOK vill standardisera sportutrustning

Internationella Olympiska Kommittén har vid ett styrelsemöte i Peking beslutat att standardisera all utrustning som används vid de kommande olympiska spelen. Det innebär att alla utövare inom en gren ska använda identisk utrustning för att materialet inte ska vara avgörande för vem som vinner tävlingen. Till exempel ska alla simmare ha dräkter från ett och…

Vem som ska få stå för utrustningen kommer antingen att bestämmas genom att auktionera ut licenser för två olympiska spel åt gången för varje gren eller så kommer det bli så att marknadsledaren inom varje sport får option på rättigheten. Oavsett vilket system IOK kommer att välja så kommer det att kosta stora summor pengar att få ensamrätt till en sport

Beslutet är drastiskt och redan har kommentarer kommit från både tillverkare och atleter.

– Jag har aldrig hört talas om något så dumt, säger Speedo Gonzalez, grundare av Speedo. I och för sig är chansen stor att vi tilldelas rättigheten till simdräkterna eftersom vi är marknadsledare, men ett sådant här beslut skulle bara hämma utvecklingen av sporterna istället för att göra dem mer rättvisa.

Sanne Salomonsen, dotter till grundaren av Salomon, är inne på samma linje:

– Hur ska IOK bestämma vem som är marknadsledare inom alpint? frågar hon. Den som säljer flest skidor eller den som tog flest medaljer vid senaste OS? Ska det vara olika märken för damer och herrar? Det här är nog det mest korkade beslut i idrottsvärlden någonsin. IOK tänker bara på pengarna, inte på idrottens bästa.

I Sverige är Aristotelis Baroutsis, vd på Nike, svagt positiv:

– Det här systemet skulle innebära att Nike blev leverantör till flera av de stora grenarna. I och för sig skulle det kosta en del men eftersom vi skulle få alla atleter inom en idrott kan vi dra ned på sponsorutgifterna. Den stora nöten att knäcka blir fotbollen där det är omöjligt att säga vem av oss och Adidas som är störst. Förslaget att använda en högersko från Nike och en vänstersko från Adidas tycker jag inte är bra – det skulle bara ge ett splittrat intryck.

– Jag tycker att det är en idé värd att prova, säger Peter ”Foppa” Forsberg. Jag har haft så satans ont i mina fötter de senaste åren och nu har jag vant mig. Om alla andra ska trycka ned fötterna i samma tortyrredskap som jag har haft på fötterna så kommer jag att åka i åtter runt dem de närmaste två åren och då kan vi ta guld i Vancouver 2010.

Från dopingkontrollanterna kommer skeptiska tongångar. De menar att trimmad utrustning varit en form av laglig doping – nu när den chansen kommer att försvinna kommer pengar istället att satsas på nya medicinska dopingpreparat.

Slutgiltigt beslut kommer att fattas senare i eftermiddag, 1 april. Vi lovar att rapportera i ämnet så fort vi vet något mer – fram till dess får ni gärna kommentera beslutet nedan.

Av: Martin Willners