Katadyn ny ägare av Optimus

Svenska tillverkaren av friluftskök, Optimus, har fått nya ägare. I december förra året köptes företaget av schweiziska Katadyn. I fortsättningen kommer Optimus att ingå i nybildade Katadyn Scandinavia AB som kommer att sitta i Optimus gamla lokaler i Sollentuna strax norr om Stockholm. Optimus, med anor från förrförra seklet, ägdes sedan 2005 av svenska företaget…

Svenska tillverkaren av friluftskök, Optimus, har fått nya ägare. I december förra året köptes företaget av schweiziska Katadyn. I fortsättningen kommer Optimus att ingå i nybildade Katadyn Scandinavia AB som kommer att sitta i Optimus gamla lokaler i Sollentuna strax norr om Stockholm.

Optimus, med anor från förrförra seklet, ägdes sedan 2005 av svenska företaget Thinkout. Enligt Michael Lembke på Thinkout var försäljning ett av två alternativ.

– Vi var för små helt enkelt. Att bara driva Optimus i dess nuvarande form med försäljning av friluftskök var ingen lönsam affär. Antingen skulle vi förvärva för att växa eller bli förvärvade. När vi fick förfrågan gick det av bara farten, säger Michael till Sportfack.

Katadyn tillverkar vattenfilter för friluftsbruk och finns representerade i stora delar av världen. Sedan början av förra året har företaget skött Optimus distribution i USA och för några månader sedan tog de även över distributionen i Tyskland. Bland annat av den orsaken var Optimus ett naturligt val när Katadyn började titta på förvärv enligt Michael.

– I höstas förvärvade de dessutom tyska företaget Trekking-Mahlzeiten som gör frystorkad mat. Idag säljs det bara i Centraleuropa men det kan tänkas att det kommer till Sverige. Med mat, vattenrening och kök så har de en portfölj som kan vara intressant på flera marknader.

– På lång sikt är det här bra för Optimus. Nu får varumärket mer muskler. Moderbolaget har resurser, komptens och marknadspersonal samt egna distributionskanaler i USA som är Optimus viktigaste marknad.

Trots försäljningen av Optimus spår Michael Lembke att Thinkout kommer att dyka upp på outdoormarknaden igen. Michael Lembke och kompanjonerna Rolf Skoglund och Olle Meurling, har redan konkreta planer.

– Vi har inte bråttom, vi kommer att fortsätta i det tempo som passar oss. Men visst har vi idéer som kommer att förverkligas så småningom.

Av: Magnus Reithner

Relaterat företag i Sportregistret

  • ROSWI AB

    Roswi är en grossist och importör av kvalitetsprodukter inom sport-, fritids- och outdoorliv. Lagerhållning samt leverans sker från lagret i Täby, vilket också garanterar snabba leveranser.