Nytt svensk sportvarumärke prisat

Designern och elitgymnasten Jan-Fahrenheit Betros har prisats för sin jacka Twister vid designtävlingen Innov_ex som arrangeras av universitetet i Lancaster, Storbritannien. Förstapriset, 1000 pund i kontanter och en resa till Vinter-Ispo i januari, tog Jan hem med sin egendesignade fleecejacka, speciellt vriden i ärmarna för bästa ergonomiska egenskaper vid alpin skidåkning. Jackan är dessutom tillverkad…

Nytt svensk sportvarumärke prisat

Designern och elitgymnasten Jan-Fahrenheit Betros har prisats för sin jacka Twister vid designtävlingen Innov_ex som arrangeras av universitetet i Lancaster, Storbritannien.

Förstapriset, 1000 pund i kontanter och en resa till Vinter-Ispo i januari, tog Jan hem med sin egendesignade fleecejacka, speciellt vriden i ärmarna för bästa ergonomiska egenskaper vid alpin skidåkning. Jackan är dessutom tillverkad till 100 procent av återvunna material, från tyg ner till minsta tråd. En detalj som är extra viktig för Jan.

– Miljötänket är viktigt för mig och jag försöker leva som jag lär. Jag vill så långt det är möjligt producera i återvunna material, säger Jan. Men om jag skulle göra en jacka så kan det bli svårt att göra det miljövänligt till hundra procent på grund av till exempel dragkedjorna, säger Jan som är nyss hemkommen till Sverige efter några studieår utomlands.

Det var just som designstudent i Storbritannien, hann hittade till tävlingen i Lancaster. För tillfället håller Jan som bäst på att starta igång sitt egna företag i Gamla Stan i Stockholm. Jan jobbar hårt med marknadsundersökningar och undersökningar kring vilka material han ska använda i sin produktion i framtiden. Jackan Twister kommer att ingå i hans första kollektion under egna varumärket Röjk.

– Jag jobbar just nu med ett komplett underställ i återvunnet material, säger Jan som fått en fin start på sitt egna företag. Vid tävlingsceremonin i Lancaster knöt han sina första affärskontakter med den internationella sportbranschen.

– Ja det var några stycken som la ordrar på jackan och dessutom träffade jag ett företag som kommer att sköta distributionen av jackan i Storbritannien, säger Jan.

Av: Mattias Björklund