Det var inte bättre förr

Sportfack fyller moppe. För 15 år sedan, i januari 1993, skickades nummer noll av Sportfack ut till landets sportbutiker. Bosse och Marion Areng hade sett att det fanns ett hål på den svenska tidningsmarknaden – den växande sportbranschen hade ingen bra tidning som kunde inspirera, informera och utbilda. Vid köksbordet i Järpen, och senare i…

Sportfack fyller moppe.

För 15 år sedan, i januari 1993, skickades nummer noll av Sportfack ut till landets sportbutiker. Bosse och Marion Areng hade sett att det fanns ett hål på den svenska tidningsmarknaden – den växande sportbranschen hade ingen bra tidning som kunde inspirera, informera och utbilda. Vid köksbordet i Järpen, och senare i Produkthuset i Åre, drogs planerna upp för vad tidningen skulle innehålla och vilket tilltal den skulle ha. I stort sett består dessa värden idag.

Redan från början bestämdes att Sportfack skulle vara en mötesplats för sportbranschen. Alla skulle få komma till tals och synas i tidningen: butiker, leverantörer, mässor, reklambyråer, konsumenter och andra aktörer på marknaden. En annan viktig del i tidningen var nyhetsbevakningen och information om nya produkter. Redan från början bestämdes också att Sportfack skulle jobba för att utveckla den svenska sportbranschen genom att visa på det goda exemplet. Genom att berätta vad butik A och leverantör B gör bra kan butik C och leverantör D få idéer om hur de kan bli bättre.

Så jobbar vi fortfarande.

En hel del saker har dock förändrats med Sportfack sedan starten. Pappret har blivit vitare, hela tidningen trycks i färg, antalet nummer per år har utökats till tolv, nyheter och platsannonser finns även på nätet, bilderna har fått större utrymme, vi satsar mer på trendrapporter och Businessbilagor om golf, cykel, vintersport och barn har tillkommit.

Jag hoppas att ni tycker att Sportfack har vuxit med åren. Något som definitivt utvecklats åt rätt håll sedan Sportfack grundades är den svenska sportbranschen. Butikerna har blivit snyggare och effektivare och sortimentet har både breddats och fördjupats. Kedjorna har, på gott och ont, vuxit sig starkare och satt ribban på en nivå för alla andra att följa.

Leverantörerna har också följt med i utvecklingen. Det gäller inte minst de svenska varumärkena som skördar stora exportframgångar just nu. Logistiken är på en helt annan nivå, fusioner har gjort att de som bara jobbar med ett varumärke är sällsynta idag, produkterna har utvecklats enormt och säljarna är ute på fältet i en helt annan utsträckning.

De som säger att det var bättre förr jobbar inte i sportbranschen.

Vi ses

Martin Willners