Ur led är ledtiden

När shopping är ett nöje och trenderna studsar lika fort som kulan i ett flipperspel är det konstigt att inköpsarbetet fortgår på samma sätt år efter år. Vem kan lägga en väl underbyggd order åtta månader innan varorna ska plockas in i butiken? Vem vet vad som ska beställas till nästa år när årets varor…

När shopping är ett nöje och trenderna studsar lika fort som kulan i ett flipperspel är det konstigt att inköpsarbetet fortgår på samma sätt år efter år. Vem kan lägga en väl underbyggd order åtta månader innan varorna ska plockas in i butiken? Vem vet vad som ska beställas till nästa år när årets varor fortfarande är nya i butiken?

Svaret på frågorna är mycket oftare leverantören än butiken. Leverantörerna jobbar med omvärldsbevakning och deras designers jobbar heltid med att leta upp de hetaste trenderna. De har koll på vad som kommer att sälja. Varför inte låta leverantörerna ta hand om all orderläggning så kan ni i butikerna istället koncentrera er på att sälja varorna?

Jag är faktiskt allvarlig med mitt förslag som jag tror skulle innebära en hel del fördelar för både leverantörer och butiker.

Självklart ska du som butik inte helt släppa kontrollen över inköpen, men istället för att grotta ner dig i detaljer om modeller, färger, storleksstegar och leveranstider kommer du överens med din leverantör om hur mycket du vill handla för. Istället för en precis order över fyra sidor ser din order ut så här: Kläder för 80.000 kronor, 70 procent basfärger resten mer vågat. Leveranser från vecka 14 sedan tre gånger med fyra veckors mellanrum.

Med en sådan här ordermetod kan leverantörerna korta sina ledtider vilket gör att de kommer att träffa trenderna rätt oftare. Så jobbar till exempel H&M och det ger dem en stor fördel gentemot de klädbutiker som måste lägga sina beställningar åtta månader i förväg. Principen är inte bara bra för trendprodukter, även hårdvara kan vinna på systemet. Istället för att automatiskt byta ut eller uppdatera alla modeller skidor till en säsong säljs de vidare till dess att något nytt och bättre har utvecklats. Det gör att produktutvecklarna kan jobba mer koncentrerat på ett projekt och verkligen avsluta det innan det tas i produktion. Så jobbar redan idag branscher som elektronik, musik, film och bilar.

För butiken finns det också flera fördelar. Förutom enklare inköpsarbete och fler trendrätta produkter får de påfyllning av nyheter i butiken kontinuerligt och inte bara två eller fyra gånger per år. Vissa produkter kan leva över flera säsonger och behöver därför inte reas ut.

För att leverantörerna inte ska gå den enkla vägen och leverera halvdana produkter som inte säljer finns det en enkel lösning i dessa datoriserade tider. Butiken betalar fullt pris för allt som säljs de 30 första dagarna, därefter rabatteras priset med 25 procent per månad och butiken väljer själv när och till vilket pris en vara ska säljas. På så sätt tar leverantören ansvar för att varorna är säljbara.

Vi ses!

Martin Willners