Nytt skidberg i Funäsdalen

Sveriges största skidsatsning just nu ligger vare sig i Åre eller Sälen. Det är i Funäsdalen som ett helt nytt skidberg håller på att ta form. Eller nytt och nytt, Funäsdalsberget har en lång tradition av utförsåkning, men just berget mitt i byn har inte utnyttjat sin potential. Nu ska det bli ändring på det.…

Sveriges största skidsatsning just nu ligger vare sig i Åre eller Sälen. Det är i Funäsdalen som ett helt nytt skidberg håller på att ta form. Eller nytt och nytt, Funäsdalsberget har en lång tradition av utförsåkning, men just berget mitt i byn har inte utnyttjat sin potential. Nu ska det bli ändring på det.

Funäsdalsberget AB har fått ihop en grupp skidintresserade finansiärer för att bygga ett helt nytt skidområde. Första etappen blir klar nu i vinter och omfattar en ny sexstolslift, en ny släplift, en ny barnlift, 14 nya nedfarter, två nya barnområden, en stor fun park med egen lift och nya gästcentret Kåvan med restaurang, värmestuga och skidskola. Total investeringskostnad: 117 miljoner kronor.

– Det är omöjligt att hitta bättre förutsättningar för ett skidprojekt av den här storleken än Funäsdalfjället, säger Kevin Kirk som är VD för Funäsdalsberget. Berget har de de bästa topografiska förutsättningarna i hela området med sina branta partier och skarpa stup tillsammans med långa härliga sluttningar och roliga skogspartier.

Funäsdalsberget ska bli ett resmål för hela familjen. Därför satsas det hårt på barn och ungdomar och pistnära boende. De mindre barnen får två stora skidområden – Lolandet och Loskogen – med barnens egen kompis Lolo som lekledare. De lite äldre barnen får en fun park med hopp rails och skicrossbana. Parken är designad av hemmasonen Jonas Wilhelmson och har linjer i flera olika svårighetsgrader.

Nästa år byggs ytterligare ett par stolliftar och en ny nedfart som binder ihop Funäsdalens by med skidområdet. Då ska också den nya toppstugan vara klar och utsikten därifrån kommer att slå det mesta i fjällvärlden. Med en modern arkitektur kommer den dessutom att bli ett landmärke för Funäsdalen.

Av: Martin Willners