Konsten att bygga upp förväntningarna

Veckan innan Apple presenterade sin första telefon – Iphone – kokade IT-världen av rykten. Tidningar och sajter slogs om att få fram bevis på att en telefon verkligen var på gång. När så Apples vd Steve Jobs presenterade Ipone blev det stående ovationer inte bara i föreläsningssalen utan även i media världen över. Apple är…

Veckan innan Apple presenterade sin första telefon – Iphone – kokade IT-världen av rykten. Tidningar och sajter slogs om att få fram bevis på att en telefon verkligen var på gång. När så Apples vd Steve Jobs presenterade Ipone blev det stående ovationer inte bara i föreläsningssalen utan även i media världen över.

Apple är världsmästare på att bygga upp hype kring sina produkter och på att få publicitet i media, men det finns andra som också är bra på det. Filmindustrin har gjort själva lanseringen med trailers, skådespelarturnéer och galapremiärer till lka viktiga händelser som själva filminspelningen. Bilföretagen ligger inte långt efter med avtäckelser som om det var ett konstverk av Picasso som ska visas upp för världen. De följer upp med gigantiska pressträffar med världens motorjournalister för att de ska bli först ut med att få testa det nya underverket. Den senaste trenden är boklanseringar och du missade nog inte att sista boken om Harry Potter släpptes i somras.

Sportvärlden då?

Med ett undantag så är branschen riktigt dålig på att få uppmärksamhet för sina nya, revolutionerande produkter. Undantaget är när Adidas presenterar sin senaste EM- och VM-boll. Då finns världspressen på plats och allt från TV-sporten till affärstidningarna skriver om bollen. Inte konstigt att Adidas sålde över 15 miljoner exemplar av Teamgeist förra året.

Jag förstår att det inte går att jämföra Apple eller Volvo med ett sportföretag. Skillnaderna i marknadsföringsresurser är stora och antalet produktlanseringar per år är i Apples och Volvos fall en handfull, för sportföretagen handlar det om hundratals. Ändå tror jag att det finns mycket att göra för sportbranschen. Genom att fokusera på en eller ett par produkter varje säsong, exempelvis en VM-boll, kan företagen bygga upp förväntningarna hos konsumenterna och samtidigt stärka sina varumärken enormt mycket.

Det behövs fler premiärer och fler lanseringsdatum i sportbranschen. Sportbutiken ska inte helt plötsligt bara byta ut vandringsskorna mot skidor utan att tala om det. Skylta om bakom draperi, bjud in stjärnor och experter till öppningen och tala om för konsumenterna att fredag 2 november börjar kidsäsongen. Bygg upp förväntningarna, få folk att köa och känna sig speciella.

Fast kanske beror skillnaden mellan Apple och sportbranschen på hur de ser på sig själva. När Steve Jobs på 80-talet värvade John Sculley från Pepsi-Cola sa han: ”Vill du tillbringa resten av ditt liv med att sälja sockrat vatten eller vill du vara med och förändra världen?”

Ha en bra höst

Martin Willners