Friluftssajt ska locka ut fler i skogen

Turistnäringen i Sverige omsätter gigantiska summor och främjar både lokala företag och folkhälsan. Samtidigt skulle turismen kunna omsätta så mycket mer. Därför vill staten i större grad få ut mer svenskar i skog och mark och samtidigt stödja företag som satsar på upplevelsebaserad turistnäring. På Vildmarksmässan i slutet av mars lanserades därför sajten inatur.se. Sajten…

Turistnäringen i Sverige omsätter gigantiska summor och främjar både lokala företag och folkhälsan. Samtidigt skulle turismen kunna omsätta så mycket mer. Därför vill staten i större grad få ut mer svenskar i skog och mark och samtidigt stödja företag som satsar på upplevelsebaserad turistnäring. På Vildmarksmässan i slutet av mars lanserades därför sajten inatur.se.

Sajten är tänkt att bli en community för arrangörer och upplevelsetörstande konsumenter. Här kan natursugna hitta och boka upplevelser direkt. Sajten rymmer allt från forspaddling i Jämtland till mountainbikeäventyr intill Kinnekulle. Bakom sajten står Sveaskogskoncernen, Sveriges största skogsägare, som ägs av staten. Bland sajtens samarbetspartners märks bland annat Naturkompaniet, Friluftsfrämjandet och LRF.

– Riksdagen har gett oss i uppdrag att utveckla den naturbaserade turismen i landet. Målet är att inatur.se ska bli den största marknadsplatsen för naturturism i Sverige, säger Mikael Linnander, vd för Sveaskog Naturupplevelser i ett pressmeddelande.

Sveaskog Naturupplevelser menar att det finns mycket pengar att hämta för företag som kan förena natur och turism och hänvisar till statistik i ämnet: Trots att turismnäringen i landet totalt omsatte 191 miljarder kronor under 2005 och gav upphov till 138 000 åretruntjobb anses Sverige i dag vara underutnyttjat för turism. Och den kanske största potentialen för utveckling har naturturismen, som också är den gren som ökar mest.

Intresset för svensk natur är stor i Centraleuropa. Därför stannar inte sajtsatsningen i Sverige.

– I början av 2008 lanserar vi inatur.se i Europa, för att ge övriga världen tillfälle att enkelt få uppleva Sveriges fantastiska natur, säger Mikael Linnander.

Av: Mattias Björklund