Sportfacks Olympiad: Go-cart

Sjätte grenen i Sportfacks olympiad var inte bara sista grenen i denna omgång av olympiaden. Den markerade även på sätt och vis slutet på en era. Linus Areng, Sportfacks layoutare de senaste elva åren, beslutade sig i maj för att svika tidningen för förlagskollegan Din Teknik och gren nummer sex, go-cart, förlades till dagen för…

Sjätte grenen i Sportfacks olympiad var inte bara sista grenen i denna omgång av olympiaden. Den markerade även på sätt och vis slutet på en era. Linus Areng, Sportfacks layoutare de senaste elva åren, beslutade sig i maj för att svika tidningen för förlagskollegan Din Teknik och gren nummer sex, go-cart, förlades till dagen för hans utspark från redaktionen.

Sportfacks Olympiad: Go-cart

Även om Areng dominerat under tidigare grenar och tagit ett ointagligt försprång i medaljligan, var det en spänd kvintett som anlände till go-cartbanan – mycket prestige stod trots allt på spel.I vanlig ordning var Björklund mest taggad. Med en räv bakom varje öra lyckades han mygla till sig den snabbaste go-carten i stallet. Tyvärr för hans del visade det sig ganska snart att det inte främst var hög topphastighet som skulle bli avgörande. Snarare kom det att handla om kontrollerade kurvtagningar.

Dessa lyckades Sedin bäst med under kvalificeringsheaten och när finalloppet skulle avgöras fick han inta pole position följd av Areng, Reithner, Willners och Björklund. Men dröjde en stund innan fältet kunde släppas iväg. En överivrig Willners tjuvstartade inte mindre än sju gånger men till slut valde även han att hålla sig till reglerna.

Första varvet gick som väntat till Sedin som i kraft av sin pole position inte hade några problem att hålla undan. Men i början av andra varvet visade Areng att tv-tittande inte bara gör folk tjocka, man kan även lära sig ett och annat. En klassisk så kallad Monzamanöver tog honom förbi Sedin som blev så pass chockad att han av bara farten släppte förbi även Reithner.

Nu var det plötsligt en helt öppen affär. Frustande och skrikande hade Björklund tagit sig förbi Willners och hela fältet låg tätt samlat bakom Areng. Men i början av fjärde varvet fick Reithner lära sig att synder straffas fort. I en 180-graderskurva försökte han fult preja Sedin ur kurvan men fick själv spinn och kunde bara hjälplöst se på medan han blev omkörd av samtliga deltagare. Skamsen och förnedrad fick den felvände Reithner vackert vänta på hjälp från tävlingsarrangörerna. Men då var han redan ordentligt akterseglad och resterande del av loppet blev en uppgörelse mellan fyra övriga deltagare.

Fast det skulle dröja till sista varvet innan avgörandet kom. Vilt påeldad av sju bulgariska turister, som misstagit go-cartanläggningen för ett museum och tagit hans cowboyattityd bakom ratten till sina hjärtan, satsade Björklund hårt i varvets fjärde kurva på att ta sig förbi Sedin och Areng. Fjärdeplacerade Willners insåg dock vad som var på väg att hända och precis när Björklund tog sats ur kurvan gled Willners förbi på insidan.

Manövern var dock något förgäves. Stressad av Willners och Björklunds antåg hade Sedin släppt pressen på Areng som enkelt kunde glida ifrån den något hophakade trion han hade bakom sig. Därmed tog han välförtjänt sin fjärde guldmedalj i den här omgången av Sportfacks olympiad.

Sportfacks Olympiad: Go-cart Sportfacks Olympiad: Go-cart