Försvaret ratar Lejon

Försvarets klassiska Lejonsko har gjort sitt. I alla fall i Försvarsmakten. Enligt Försvarsmaktens Idrott och friskvårdsenhet pågår nu arbetet för fullt med att hitta nya skor till de värnpliktiga. Orsakerna till att Lejon Attack ska tas bort är två. Dels dömde Arbetsmiljöverket ut skon efter det att ett skyddsombud inom Försvaret gjort en anmälan. Enligt…

Försvarets klassiska Lejonsko har gjort sitt. I alla fall i Försvarsmakten. Enligt Försvarsmaktens Idrott och friskvårdsenhet pågår nu arbetet för fullt med att hitta nya skor till de värnpliktiga.

Orsakerna till att Lejon Attack ska tas bort är två. Dels dömde Arbetsmiljöverket ut skon efter det att ett skyddsombud inom Försvaret gjort en anmälan. Enligt verket saknade skon bland annat dämpning, stabilitet i sidled samt stöd för fotvalv. Dessutom hade gummit i yttersulan en hårdhet som medförde dålig greppbarhet.

– Men vi har även sett en ökning av skadefrekvensen bland värnpliktiga. Tendensen i Sverige är att befolkningen ökar i medelvikt samt är sämre tränade än tidigare. Det gäller även för de värnpliktiga och Lejonskon är inte längre lämplig när man tränar i den omfattning vi gör, säger Mattias Lindström, friskvårdsansvarig vid Försvarets Idrott och friskvårdsenhet.

För att möta behovet från de värnpliktiga behövs omkring 9.000 par skor om året. Men om det blir inköp av ett nytt stort parti eller individuellt anpassade skor är inte klart. Kriterierna håller fortfarande på att tas fram.

– Vi är precis i uppstarten av det här arbetet och vi vet inte var det kommer att sluta. Det kan bli så att vi tar fram en kravspecifikation på en eller flera olika skor och att det sedan blir offentlig upphandling. En annan variant är att det sluts lokala avtal med professionella skospecialister som har kompetens att förse oss med individuellt anpassad utrustning där vi har en prisnivå att följa istället. Det tror jag skulle vara det bästa men jag är inte säker på att det går.

Av: Magnus Reithner