K2 slukat av amerikansk jätte

Det amerikanska jättebolaget Jarden Corporation har lagt ett bud på K2 och alla de varumärken som K2 äger. Budet är värt åtta miljarder kronor och för det får Jarden följande varumärken; K2 (skidor mm), Ride (snowboard), Adio (skejtskor), Ex Officio (friluftskonfektion), JT (paintball), Marker (alpint), Marmot (outdoor), Rawlings (baseball), Sevylor (uppblåsbara produkter), Shakespeare (fiske), Stearns…

Det amerikanska jättebolaget Jarden Corporation har lagt ett bud på K2 och alla de varumärken som K2 äger. Budet är värt åtta miljarder kronor och för det får Jarden följande varumärken; K2 (skidor mm), Ride (snowboard), Adio (skejtskor), Ex Officio (friluftskonfektion), JT (paintball), Marker (alpint), Marmot (outdoor), Rawlings (baseball), Sevylor (uppblåsbara produkter), Shakespeare (fiske), Stearns (flytvästar), Völkl (alpint) och Worth (softball).

En av avdelningarna i Jarden Corporation kallas för Outdoor Solutions och där ingår bland andra varumärkena Coleman och Campingaz. Dessa varumärken har mest sålts via breda kanaler. Med förvärvet av K2 hoppas Jarden att de ska nå ut till specialbutiker i högre utsträckning. Helt klart blir de en tung aktör inom det som brett kan kallas för outddor. Från skidor och snowboard till fiske och paintball.

För en månad sedan köpte Jarden dessutom Pure Fishing där bland andra ABU Garcia ingår. När de nu även får Shakespeare i sin portfölj blir den en av de största fiskeaktörerna i världen.

Genom affären hoppas Jarden öka försäljningen av både nya och gamla varumärken genom att utnyttja de organisationer som är starkast på respektive marknad för att slussa ut de övriga märkena. Koncernen planerar också att bredda respektive varumärkes sortiment genom att dra nytta av kunskapen inom koncernen. Till exempel ska marmot kunna hjälpa till att ta fram en outdoorkollektion åt Coleman. Inom två år räknar Jardens ledning med att samgåendet ska innebära synergibesparingar på 250-350 miljoner kronor.

Jarden Corporation är rankat som nummer 585 på finanstidningen Fortunes lista över Amerikas 1.000 största företag. Förra året omsatte de 26 miljarder kronor.

Av: Martin Willners