Vardagsrummet i ryggsäcken

Det började med en orderstock, en idé och en stark vilja. Än är slutet inte skrivet men klart är att vildmarken fått ett vardagsrum och Moskosel ett världsrykte.

”Det borde inte ta mycket längre än två och en halv timme men du får se upp för renar; det brukar springa en del på vägarna däromkring”, säger biluthyraren på Kallax flygplats. Så jag kör försiktigt på min väg mot Moskosel i Norrbottens inland. Framförallt under den delen av sträckan som bär över grusväg. Fast några renar ser jag inte. På ett ställe sticker det upp två hovar och en öppen bukhåla ur en snödriva men några levande djur siktar jag inte – ibland ligger fördomarna en bit från hur verkligheten sedan gestaltar sig.

Tälttillverkaren Tentipis produkter har också dragits med fördomar genom åren. Den vanligaste har varit att produkterna är komplicerade, den näst vanligaste att de är tunga. Till skillnad från renexemplet ovan (avsaknaden av renar berodde på att kraftig matbrist i skogen hade tvingat renägarna att hålla djuren i inhägnader, inte på grund av att det inte fanns renar i området) är de långt från sanningen. En vanlig enstångskåta från Tentipi tar inte mer än fem-tio minuter för en okunnig att sätta upp. Inte heller är de tunga relativt sett. Ta modellen Varrie 9 lätt. Det tältet har en diameter om 5,3 meter, en takhöjd om 3,1 meter, en boyta om 15,6 kvadratmeter, rymmer 8-10 sovande personer eller 15-20 sittande personer och väger 7,1 kilo eller omräknat 0,7 kilo per person.

Vardagsrummet i ryggsäcken

– Vi har dragits med de här fördomarna i alla år. Vi har försökt slå hål på dem men oftast lyckas vi inte särskilt bra eftersom det är svårt att visa med bara bilder. Men när folk får ett tält i händerna brukar de förstå att de får på det på ryggsäcken, ner i skidpulkan eller under sätet i bilen. Får vi dessutom in kunden i tältet så att han får känna atmosfären, då börjar det gro, säger Patrik Johansson, marknads- och återförsäljaransvarig på Tentipi.

Jag träffar honom och Tentipis grundare Bengt Grahn på restaurangen Babsans Bodega i Moskosel. Bengt är nyss hemkommen från Kina; Tentipi har precis som många andra leverantörer i sportbranschen viss tillverkning i landet. Fast lejonparten av tillverkningen sker i Estland och bitar av produktionen ligger fortfarande kvar i Moskosel – orten där Tentipi föddes.

Det var för 18 år sedan. Bengt var utbildad inom metall- och möbelsnickeri med planer på att bli slöjdlärare. Men framtiden blev annorlunda. Han kom över en orderstock på ett antal beställda tältkåtor, bestämde sig för att starta ett företag och började sy. Tyvärr visade det sig inte finnas någon större marknad för kåtor där kunden själv var tvungen att hugga sina trästänger. Bengt förstod efter att ha lyssnat runt på mässor att det var en enstångskåta som var lätt, enkel att packa, enkel att sätta upp och var myggtät som folk efterfrågade. Till slut fann han en lösning som han patenterade.

– Så jag gjorde första prototypen och kunde konstatera att den inte alls var myggtät, det kunde flyga in fåglar om de hade lust så det var bara att fortsätta att fundera, säger Bengt.

Det gjorde han i ungefär 2.000 timmar. Sedan tillverkade han en enstångskåta som i sina huvudfunktioner ser ut som dagens. I och med det hade även Tentipis två produktlinjer utkristalliserats sig: den ena med jättekåtor och traditionella tältkåtor, den andra med enstångskåtor med en patenterad reglering som släpper ut rök men håller ute mygg.

Jättekåtorna är som namnet vittnar om just jättestora kåtor. Tentipi erbjuder fem olika modeller till försäljning och uthyrning och kunderna är främst hotell, turistföretag eller evenemangsarrangörer. Den största (Superjätte-Tentipi) rymmer 144 sittande vid bord men det går att taka in ännu större sällskap. Hattjätte-Tentipi är nämligen så fiffigt utformad att flera exemplar går att koppla ihop till en enda stor enhet. Rekordet slogs förra året i Vikersund i Norge under världscupen i skidflygning.

– Då täckte tältet 3.600 kvadratmeter men det var nog maxgränsen. Eller till och med över maxgränsen, säger Patrik och berättar att Tentipi under sommaren drar igång ett utvecklingsprojekt med utgångspunkt från dessa erfarenheter.

Men det är enstångskåtorna som utgör huvuddelen av produktionen; av företagets totala produktion om 2.000 enheter utgör de ungefär 1.700. Det är också framförallt de som är intressanta för sporthandlare. Sammanlagt har Tentipi 16 modeller uppdelade i fem klasser. Samtliga är kaminförberedda, de väger från 4,1 kilo till 19,9 och antalet sovplatser sträcker sig från 4-6 till 14-16 personer. Främsta konkurrenterna är större fjälltält och familjetält. Fördelarna är många om man jämför med konkurrenternas produkter enligt Bengt. Han nämner framförallt mångsidighet.

– I regel tror jag inte att folk är särskilt specialiserade, kan man tänka sig att bo i tält hittar man säkert ett antal aktiviteter i naturen. Vandring, bo i tält när man är ute och åker bil eller varför inte bo i tält en helg i skogen utanför stan? De alternativen är inte alls särskilt fräcka om man har ett litet fjälltält, då tänker man fjällvandra och inte mer. Våra tält gör det möjligt att ha ett aktivt friluftsliv inom så otroligt många områden. Du kan ta det på ryggen och vandra i fjällen, du kan slå upp det på gården och ha som gäststuga utan att du känner att du förfördelat din gäst.

Vardagsrummet i ryggsäcken

Produktion av jättekåtorna ligger kvar i Moskosel. Tillverkningen är komplicerad och dessutom är det i Moskosel kunnandet och historiken finns.

Och i motsats till i vanliga fall, då mångsidighet ofta är samstämmigt med kompromisser, behöver man nästan inte kompromissa någonting när det gäller Tentipis produkter, säger Bengt. Visst, tälten är något tyngre och de mindre tunneltälten (2-3 personer) är kanske en smula stormsäkrare, men Bengt garanterar att Tentipis tält i övrigt uppfyller, och till och med överstiger, konkurrenternas kvaliteter.

– Vi blev lite besvikna när vi skulle testa stormsäkerheten eftersom stormmaskinen inte ens klarade av att knäcka niomannatältet så vi vet inte riktigt var gränsen går. Men vi vet att vissa av femmannatälten klarat av orkanvindar, säger Bengt.

– Dessutom, fjällvandring det är inte mer än en, högst två veckor per år, fyller Patrik i. Med våra tält har kunden möjlighet att göra ett antal helgturer per år med mycket högre komfort och där har enstångskåtan sin stora plats. Ett vanligt fjälltält sover du i, en enstångskåta bor du i. Fjälltälten kan inte konkurrera med det utan då blir det familjetälten och de är inte alls lika bra när det gäller montering, stormsäkerhet eller möjlighet till värmekälla. Kunden får vardagsrummet i ryggsäcken genom våra tält.

Men hur är det då med kaminerna, väger inte de en del? invänder skeptikern. Jodå, en vedeldad kamin väger tolv kilo. Å andra sidan är de i första hand avsedda för vinterbruk då användaren kan lägga den i en skidpulka eller för den delen kan lasta den på skotern. Behövs det värme även på sommaren finns mindre, nättare spisar som väger kring ett kilo.

– Och behöver du bara trycka ut fukt går det bra att använda ett gas- eller bränslekök precis som i ett vanligt fjälltält, säger Patrik.

När Bengt startade företaget var han produktionsledare, produktionspersonal, städare, paketerare, telefonsvarare – mer eller mindre allt utom bokförare. 1992 gick flyttlasset till nuvarande lokaler och Bengt tänkte att ”det här kan bli riktigt, riktigt stort, fem kanske sju anställda”. Idag är de 15 anställda i grundbolaget och räknar man hur många som försörjer sig tack vare Tentipi (Kina och Estland inkluderat) når siffran upp till 50. Omsättningen ligger kring 20 miljoner kronor.

Vardagsrummet i ryggsäcken

Det är en bra nivå just nu enligt Patrik och Bengt. Under de senaste åren har många förändringar skett. För sju år sedan flyttades en del av tillverkningen till Estland, viss tillverkning har med tiden även fasats över till Kina och företagsnamnet marknadsanpassades för två år sedan från Moskoselkåtan till Tentipi. Den största förändringen ur sporthandlarperspektiv skedde dock för sex år sedan; före det sålde Tentipi sina produkter enbart på postorder.

– Vi såg att det var ett problem att sitta i Moskosel och sälja på postorder. Det började dyka upp konkurrenter och vi behövde komma ut bättre på marknaden genom återförsäljare, säger Patrik.

– Men vi har kvar egen försäljning. Vi finns inte i så många butiker och då blir det ganska många vita fläckar i Sverige och dem måste vi ta ansvar för själva, säger Bengt.

Första butiken var Utebutiken i Umeå som fick fungera som en sorts provåterförsäljare. Efter det har det blivit några till – i dagsläget finns Tentipis produkter i sju sportbutiker runt om i landet.

– Målet är att hitta ytterligare tio riktigt seriösa butiker med rätt placering, säger Patrik.

Men Tentipis produkter säljs även via fyra så kallade Tentipi Centers. De är Tentipis riktiga experter som sysslar med allt från uthyrning av jättekåtor till att sälja enstångskåtor och alla andra produkter som Tentipi marknadsför.

Ett av dessa center tog för tre år sedan ett kliv upp i organisationen. Företaget Naturligtvis i värmländska Sunne, som då var Tentipis största uthyrare och återförsäljare, blev istället en del av företaget under namnet Tentipi Sales & Rental. Sedan dess ansvarar Sunne-grenen och chefen där Ronny Lundström, för Tentipis marknadsföring och partnersutveckling medan ansvaret för produktion och produktutveckling ligger kvar i Moskosel. Ett liknande upplägg finns i utlandet. Sedan 2002 har företaget satsat på export. I fem länder utanför Sverige (Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike och Storbritannien) har Tentipi byggt upp ett nätverk som ska ansvara för uthyrning och försäljning.

– Den huvudpartner i varje land som vi väljer att jobba med är ansvarig för uthyrning och försäljning i det landet och har dessutom ett ansvar att bygga upp ett nätverk med egna partners. Ironiskt nog har de säljagenter som vi har plockat upp under resans gång lyckats mycket bättre än vad vi själva gjort i Sverige. Därför finns det till exempel fler återförsäljare i Norge än i Sverige, säger Patrik.

– Jo, det är knasigt men det kommer att ändras nu. Vi har vässat marknadsföringsbiten under de senaste åren. Nu ska vi göra rätt. Vi ska hitta rätt formspråk och formalisera vad vi försöker säga. Ronny och jag hade precis ett möte med en reklamkille och han har verkligen fångat själen i det vi håller på med. Han kommer att hjälpa oss göra storverk på uttryckssidan, säger Bengt.

Men det får ta sin tid, de senaste årens förändringar kräver konsolidering. Målsättningen på sikt är givetvis att företaget ska växa men inte på bekostnad av produktkvalitet eller service. Ledstjärnan hittills har varit att företaget i första hand ska ta hand om sina befintliga kunder, i andra hand skaffa nya. Det ska den fortsätta vara enligt Bengt:

– Vi har aldrig haft mycket resurser och det som har byggt oss hittills är två saker: Dels att vi har skött oss vilket gör att det är enkelt att bygga relationer, dels att ta de tillfällen som bjuds. Framtiden kommer att styras mycket av tillfälligheter.

Av: Magnus Reithner

Faktaruta

Tentipi

Etablerat år: 1989. Omsättning 2006: 20 miljoner kronor exklusive moms. Antal anställda: 15. Lager: Sunne. Ägare: Bengt Grahn äger Tentipi AB och Tentipi AB äger tillsammans med Patrik Johansson och Ronny Lundström Tentipi Sales & Rental. Sortiment: Jättekåtor, tältkåtor, enstångskåtor, tillbehör och matlagningsutrustning.

Vardagsrummet i ryggsäcken Vardagsrummet i ryggsäcken Vardagsrummet i ryggsäcken

Vardagsrummet i ryggsäcken