Cykeltävling bland isbjörnar

Den sjunde april kommer North Pole Bike Extreme, världens första cykellopp på Nordpolen, att gå av stapeln. Det skriver arrangörerna Polar Running Adventures och Crescent i ett gemensamt pressmeddelande. Under extrema förhållanden, 4 100 meter över den Arktiska Oceanens botten, på isblock, i minusgrader och djupsnö utmanar deltagarna varandra att snabbast tillryggalägga maratonsträckan 4,2 mil.…

Den sjunde april kommer North Pole Bike Extreme, världens första cykellopp på Nordpolen, att gå av stapeln. Det skriver arrangörerna Polar Running Adventures och Crescent i ett gemensamt pressmeddelande. Under extrema förhållanden, 4 100 meter över den Arktiska Oceanens botten, på isblock, i minusgrader och djupsnö utmanar deltagarna varandra att snabbast tillryggalägga maratonsträckan 4,2 mil. Det är 14 personer anmälda till cykelloppet från olika delar av världen. Två av deltagarna är svenskarna Peder Stenson och Johan Söderström.

Vissa etapper tvingas de som tävlar bära sin cykel på ryggen då underlaget är för tufft.

– Det gäller att ha ett starkt psyke, en vilja av stål och en rejäl dos äventyrslystnad. Det kommer definitivt vara en upplevelse utöver det vanliga att tävlingscykla i Isbjörnarnas herradöme, med bara några enstaka meter is mellan däcken och det iskalla havet, säger Robert Sumberesi, VD för Cycleurope/Crescent Sverige.

Deltagarna kommer att flygas från Spetsbergen (Svalbard) Norge till Nordpolen. De kommer att förses med Crescentcyklar specialframtagna för de extrema förutsättningarna. Upplevelserna följs och dokumenteras av en professionell fotograf och filmteam. Det krävs en bra uppladdning inför cykelloppet och gärna tidigare erfarenhet av kyliga expeditioner. Med rätt kläder behåller man värmen. Det kommer även att finnas uppvärmda tält. Deltagarna ska inte behöva oroa sig för isbjörnarna, det finns beväpnade vakter längs den snitslade banan.

Av: Mattias Björklund