1 kommentar
Lena: jag har ingen kommentar.
Stigas flaggskeppssegment bordtennis har haft det tungt under 2020 men bolaget hoppas kunna vända trenden 2021.
Stiga hade ett utmanande 2020. En ökande efterfrågan för bolagets produkter för padel och kickbikes höll ändå uppe omsättningen och 2021 hoppas vd Andreas att Zandrén att bordtennisen kommer att lyfta igen.
Sportfack tog kontakt med Stiga Sportss vd Andreas Zandrén för att höra hur framtiden ser ut för bordtennis- och lekgiganten från Eskilstuna. I samband med intervjun hade Stiga och Svenska Bordtennisförbundet förlängt sitt samarbetsavtal, ett av idrotts-Sveriges längsta.
– Vårt nuvarande samarbete med förbundet sträcker sig tillbaka till 2003. Vi har även samarbetet i princip oavbrutet sedan 60-talet, bortsett från en kortare period i slutet av 90-talet. Vi är otroligt glada över vårt långa och fina samarbete, Stiga och förbundet är två starka varumärken, säger Andreas som är hemlighetsfull vad gäller längden på avtalet.
– Det nya avtalet gäller för ett antal år framåt, med en option för ytterligare OS-cykler, säger Stigas vd som säger att avtalet inte bara är en papperstiger. Både Stiga och förbundet kommer att än mer aktivt arbeta för fler bordtennisspelare i Sverige i framtiden. Från skolelever som spelar för skoj skull till hårt tränande spelare i landets klubbar.
– Samarbetet bygger på en framtidssatsning som sträcker sig utöver det sportsliga i form av landslaget och dess aktiviteter. Vi kommer tillsammans med Svenska Bordtennisförbundet att i en arbetsgrupp jobba mot att öka tillgängligheten av bordtennis i hela landet, dels för att främja den allmänna hälsan, men också för att få fler ungdomar, framförallt tjejer att upptäcka denna fantastiska idrott. Alla älskar ju pingis! Vi har en stor potential i att få fler att upptäcka pingisen genom öka tillgängligheten för att prova på.
På vilket sätt blir samarbetet bredare som ni skriver, på tex klubbnivå?
– Dels tror vi att fler kommer att besöka klubbar genom att pingis finns tillgängligt redan i skolan och på arbetsplatsen. En del är att ha anställda regionsutvecklare på plats i klubbarna för att hjälpa till och ge extra stöttning till klubbar som är i behov utav det. Men också genom att titta på sätt att göra det möjligt för pingissugna att själva boka ett bord och besöka en klubb enbart för att spela pingis en stund, utan att exempelvis behöva bli medlem först, eller att behöva vänta på en specifik träningstid. I Padel, Badminton och Tennis till exempel är det möjligt att boka en bana en kväll och köra en timme. Pingisen har idag inte samma möjligheter. Målet måste vara lika många pingismöjligheter som padelhallar
Hur ska ni arbeta för att det ska bli flera pingisbord i skolan, i lekparker med mera framöver?
– Det är givetvis vår ambition och målsättning att det framöver ska finnas pingisbord tillgängliga på så många platser som möjligt, inte minst i skolan där vårt absolut största fokus kommer att ligga. Vi behöver även hitta sätt att nå ut med pingisens hälsoeffekter genom hela livet så att idrottslärare och andra viktiga ambassadörer får barn att prova pingis i skolan. Pingisbord finna flera olika format så platsbrist är inte ett giltigt skäl tycker vi.
Vad händer annars hos Stiga och hur bra blev 2020 – vinst- och omsättningsmässigt
– Vår padelsatsning har slagit mycket väl ut 2020 med ett SM-guld för Stiga-spelaren Daniel Windahl och även mycket fina prestationer av Stiga spelaren Emmie Ekdahl. Vi har fått otroligt bra respons, speciellt på padelracket Axe och vi ser att vi fått ett kvitto på att den passion vi lägger ner i produktutvecklingen uppskattas av konsumenterna. Vi hade även en fantastisk efterfrågan på våra kickbikes som vi ständigt jobbar med uppdateringar på. 2020 var förstås ett tufft år på många sätt men vi klarade oss bra igenom året trots en minskad omsättning på närmare 60 miljoner kronor jämfört med 2019 (389 MSEK 2020, 450 MSEK 2019), säger Andreas och fortsätter:
– Vi var snabba till handling och sjösatte effektiviseringsprogram inom en rad områden för att kunna stå starka 2021 och det är glädjande att vi genom alla kollegors stora engagemang och fina arbete klarade av den resan. Resultat är ej klart än men vi ser att vi lyckats parera omsättningstappet bra. Vårt segment inom lek & fritid med kickbikes i spetsen hade stor en efterfrågan. Jag är optimistisk inför 2021, vi har en trend i världen inom aktiv fritid som vuxit sig än mer stark och vi kommer att jobba för att fler ska upptäcka våra fina produkter inom sport & fritid. Rackets och pingisbord i hemmet lyser upp tillvaron och blir en naturlig avkoppling och samlingsplats, så mer Pingis åt folket 2021 så kommer humöret att vara på topp!
Kick bikes var en av Stigas viktigaste produkter försäljningsmässigt under Coronavåren och sommaren 2020.
Läs djupintervjun med Intersports nye vd Pontus Pettersson. Om livet efter rekonstruktionen, om utmaningarna och om framtiden.
Hur sålde träningsklockor och annan bärbar elektronik från världens största spelare pandemiåret 2020 när svenskarna tränade och spelade golf för glatta livet? Sportfack tog ett Teams-möte med Garmin Nordics vd för att få svar.
För snart fyra år sedan lanserade Craft sina första löparskor någonsin. Efter det har segment löpning utvecklats rejält för varumärket. Nu lanserar Craft ett löparteam som på allvar ska sätta Craft varumärke inom långdistanslöpning globalt.
Svenska distributören Scantrade tar in de två italienska varumärkena Selle och Northwave i portföljen och kompletterar därmed sitt nuvarande cykelsortiment. Målet är att få en mer året runt-baserad portfölj.
Karriärplattformen Linkedin har kartlagt vilka jobb som vuxit mest under corona och vi har plockat ut det som kan vara relevanta för sportbranschen. Är du till exempel sociala medier-expert eller digital strateg så har du en strålande jobbframtid. Här har du hela listan.
I sommar öppnar packningsspecialisterna Thule sin första butik i Nordamerika. Butiken, som är på 1600 kvadratmeter, kommer att drivas av en partner.
Det har ryktats ett tag om att Friluftsvaror har fått ny ägare. Nu står det klart att Thevea Brands Group har köpt bolaget. Bland annat för att utveckla inhousevarumärket Fjällmark.
Andreas Holm lämnade Thule för att bli marknadschef på Polygiene. Företaget som specialiserat sig på anti-odörteknik och numera även med anti-viruslösningar, bland annat med sport- och outdoorföretag som kunder.
Burton och Svenska Skidförbundet ingår ett samarbete för säsongen 2020/2021. Målsättningen är att sätta fokus på kvinnliga snowboardåkare och att ge fler möjligheten att prova på.
Fysiska sedlar och mynt förlorar alltmer mark som betalningsmedel. Data från betalteknikbolaget Adyen visar att våra betalvanor förändrades snabbt under coroanaåret 2020.
Med möjligheten att producera 1,5 miljoner cyklar per år blir Decathlons nya cykelfabrik Europas största. Snart slår sportgiganten upp portarna.
Östersundsbaserade No More Boots, som ligger bakom SkiClickern, utökar nu sitt distributörsnät via ett avtal med tyska Montana Sport.
Merrells känga Moab har nu passerat 25 miljoner sålda exemplar världen över. Vi frågar Merrells nordiska marknadschef om vad det är som gör just den här modellen så eftertraktad av konsumenterna.
ISPO Brandnew har i årtionden lyft fram några av den globala sportbranschens mest spännande nystartade varumärken och deras produkter. Trots en pandemi var 2021 års upplaga av Brandnew inget undantag.
Isponytt: Löpning har seglat upp som en riktig boomsport under 2020. Runners World presenterade nyligen nya data om löparnas beteenden under Ispo Online.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen