Adidas på väg att kicka Reebok

Reebok är på väg att kickas ut av ägaren Adidas.

Adidas på väg att kicka Reebok

Det har varit på gång tidigare men aldrig sagts rakt ut. Nu har till slut Adidas öppnat för en försäljning av Reebok.

Publicerad

Amerikanska Reebok köptes 2005 för 3,8 miljarder av Adidas group i ett försök att ta upp kampen med Nike om förstaplatsen som världens största sportvarumärke. Nike var då etta och Adidas två och Reebok trea. Reebok hade cred inom den i USA viktiga basketmarkanden och när Adidas köpt bolaget kunde man komma överens med NBA om ett 11-årigt avtal som officiellt varumärke för ligan. Dock valde man att sätta Adidas-logon på baskepselarnas tröjor och byxor. Men Reebok hade vid den tiden flera samarbeten med framgångsrika musiker och andra kändisar.   

Ganska snabbt tappade dock Reebok både momentum och marknadsvärde. Under 2010-talets tidiga år tog Nike tillbaka initiativet inom basket, löpning och fotboll och när uppstickarvarumärket Under Armour verkade lyckas med allt från löparskor till golf och tog sig om och förbi både Reebok och Adidas i Nordamerika fick Reebok försöka fokusera på den intensivt men snart avtagande trendande sporten crossfit.

Trots kettle bells och fria vikter har Reebok haft mest mörka år sedan dess. 2007 utgjorde Reebok 25 procent av Adidas groups totala omsättning. Under 2020 års första nio månader var den siffran nere på 6,9 procent. Värdet på bolaget har egentligen kontinuerligt backat de senaste tio åren och först 2018 var man enligt ägaren Adidas inne på ett vinnande spår då man till slut gjorde en tvåsiffrig ökning i Nordamerika. "Två år tidigare än planerat", har Adidas själva kommunicerat men då ska man tillägga att Adidas försökt blåsa liv i Reebok sedan 2016 under parafrasen "Muscle up". 2019 skrev Adidas dessutom ner värdet på bolaget till 842 miljoner kronor, hälften av vad Reebok värderades till 2018. 

Financial Times har rapporterat att riskkapitalbolagen Permira och Triton ses som potentiella köpare av varumärket men hittas ingen köpare kan Adidas själva annars tänka sig att knoppa av Reebok från moderbolaget.

Vi får se hur det går för Adidas att hitta köpare till varumärket som tillverkade spikskor som användes så tidigt som vid Sommar-OS i Antwerpen 1924, faktiskt lika tidiga med den uppfinningen som en viss Adi Dassler lyckades med vid samma OS.

Hur gick det med det där andra loppet då Det som drog igång 2005 då de två varumärkena skulle jaga ifatt jätten. Nja, i Europa och i Kina är de bägge giganterna jämbördiga med 16 respektive 21 procent var av den totala marknaden enligt en mätning 2020. Men på Nikes hemmaplan, har Nike istället glidit ifrån ytterligare med rejäla kliv. I Nordamerika där Adidas skulle ta upp fajten med det nyförvärvade varumärket, omsätter Nike idag tre gånger så mycket som Adidas.

On
Off

0 kommentarer

 • Giro blir ny leverantör till skicrosslandslaget

  Giro blir ny leverantör till skicrosslandslaget

  I slutet av 2020 blev det klart att nya konfektionsvarumärket Huski Wear klär upp det svenska skicrosslandslaget. Och nu står det klart att varumärket Giro ser till att samma skicrosslandslag får goggles och hjälmar.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:55

 • Naturkompaniet snart i Norge

  Naturkompaniet snart i Norge

  Svenska Naturkompaniet planerar lansering i Norge och kommer under året att öppna både e-handel och butiker på den norska marknaden. VD Henrik Hoffman ser stora möjligheter med expansionen.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 11:30

 • Release idag: The North Face X Gucci

  Release idag: The North Face X Gucci

  Sedan i september förra året har det tisslats och tasslats. Idag släpps outdoorprodukterna där TNF och Gucci gjort gemensam sak. Och en sak är säker – det är långtifrån storrutigt, svartgråttgrönt eller prispressat.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 09:39

 • Vi lottar ut 50 biljetter till Ispo Online 2021

  Vi lottar ut 50 biljetter till Ispo Online 2021

  För alla prenumeranter och nyhetsbrevsläsare: Vi lottar ut 50 biljetter till tyska Ispomässans Expodel 1-5 februari till våra mest trogna läsare. Först till kvarn gäller.

  Nyheter Redaktionen, i dag, 11:08

 • Rösta på dina favoriter!

  Rösta på dina favoriter!

  Tack alla engagerade läsare som gav oss inspel för att vaska fram finalisterna i Gear of the year, 2020. Här är de tre som valts ut i varje kategori, och som tävlar om vinnartiteln. Omröstningen rullar även som en popup på sajten och antalet röster växer varje dag. Här har du hela listan - vi vill gärna ha in din röst senast den 27 januari. Hjälp oss kora 2020 års vinnare!

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:34

 • Är det nu det vänder för den fysiska handeln?

  Är det nu det vänder för den fysiska handeln?

  Snö och kyla, aningen längre dagar och ett vaccin som är på väg ut. Det kanske är nu det vänder? Svensk Handels senaste barometer visar en svag ökning av handlarnas framtidstro.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 10:36

 • Teslas elektrifierade fotbollsskor

  Teslas elektrifierade fotbollsskor

  Fotbolls-EM 2021 och en miljardindustri inom sportprodukter har precis fått en lika framtidsinriktad som tung deltagare. Sportfack har bilderna på fotbollsskorna från – Tesla.

  Nyheter Mattias Björklund, i går, 08:34

 • Branschträff I Vemdalen inställd!

  Branschträff I Vemdalen inställd!

  Pro Ski Intro-dagarna som skulle ha hållits i Vemdalen 25-28 januari ställs in. Arrangören Svenskt Sportforum hoppas nu istället på att genomföra Inköpsdagarna i Åre under vecka 12.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2021-01-14 09:03

 • Nya pandemilagen ställer hårdare krav på sportbutikerna

  Nya pandemilagen ställer hårdare krav på sportbutikerna

  Den nya pandemilagen som nyligen klubbades igenom i riksdagen innebär en hel del nya regler för butikshandlarna. Länsstyrelserna ska hantera tillsynen och kan kräva ut nödvändig dokumentation, samt ge böter om reglerna inte följs.

  Nyheter Redaktionen, 2021-01-12 10:30

 • Garmin förvärvar bolag

  Garmin förvärvar bolag

  Garmin är ny majoritetsägare av GEOS Worldwide och dess dotterbolag. Förvärvet får anses som mycket strategiskt då Garmins populära nödtelefon Inreach är kopplat till GEOS GPS-spårning.

  Nyheter Mattias Björklund, 2021-01-12 08:58

 • Friskis & Svettis listar nio träningsspaningar

  Friskis & Svettis listar nio träningsspaningar

  2020 var ett speciellt träningsår. Friskis & Svettis, som satsade på uteträning och onlinepass, listar nio träningstrender de tror får genomslag under 2021.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2021-01-11 13:27

 • Färre butikskunder – färre stölder

  Färre butikskunder – färre stölder

  Det minskade antalet kunder inom den fysiska butikshandeln under pandemin har gjort att stölderna har minskat kraftigt. Det visar Svensk Handels senaste Trygghetsbarometer.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2021-01-07 10:57

 • 10 tydliga sporttrender 2020

  10 tydliga sporttrender 2020

  År 2020 var ett gastkramande år som till stor del präglades av coronavirusets framfart. Effekterna för handeln slog åt alla håll, både upp och ner. Samtidigt fick vissa sporter rekordmånga utövare. Vi listar 10 trender från året som gått, varav flera kommer göra avtryck även 2021.

  Nyheter Redaktionen, 2021-01-05 12:21

 • Svenska YMR hade medvind 2020

  Svenska YMR hade medvind 2020

  Varumärket YMR Track Club har ridit bra på löparboomen under coronaåret 2020. Försäljningen har fördubblats i jämförelse med 2019. Nu provar de sig fram även med fysiska återförsäljare.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2020-12-30 15:36

 • Norska Aclimas omställning resulterade i ny skidmask

  Norska Aclimas omställning resulterade i ny skidmask

  Året började utmanande för norska Aclima, men slutade med en omsättningsökning på 20 procent. Nu har de använt sina nya kunskaper för att ta fram en balaklava, riktad till de alpina skidturisterna.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2020-12-29 09:11

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Rösta på dina favoriter!

1 kommentar

Lena: jag har ingen kommentar.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206