Inreseförbudet kan hindra världscup och kvalmatcher i Sverige

Foto: Pixabay

Inreseförbudet kan hindra världscup och kvalmatcher i Sverige

Inreseförbudet för resande från icke EU-länder påverkar en rad internationella sportevenemang på svensk mark. Nu kräver Riksidrottsförbundet undantag från de tillfälliga reglerna.

Publicerad

Det är inte bara svenskar som är ovälkomna i många andra länder på grund av coronarisken, vi själva har infört tillfälligt inreseförbud mot en hel del icke EU-stater, vilket kommer att påverka en rad internationella tävlingsarrangemang på svensk mark framöver. Till exempel landskamper för herr- och damlag inom både fotboll och hockey, EM-kvalmatcher inom basket och pingisturneringar som Swedish Open. I förlängningen påverkar det även sponsordealar och räckviddssiffror. Riksidrottsförbundet vill att deltagare i internationella idrottsarrangemang ska omfattas av undantag för inreseförbudet, och har nu skickat in en skrivelse till regeringen.

Björn Eriksson.

– Det handlar om professionell idrott och måste vara lika angeläget som andra verksamheter. Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter. Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. 
Förbudet gäller för resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Så det är många idrottare som inte påverkas. Men idrottare och ledare från andra länder kommer med de nuvarande reglerna inte hit, vilket gör det svårt att hålla till exempel världscuptävlingar i längd och alpint under vintern. 
– Det ställer till stora problem för svenska specialidrottsförbund som ska ha världscuper, matcher och turneringar för internationell elit i Sverige. Regeringen bör snarast förtydliga att undantaget också ska omfatta idrottare, ledare, domare och andra nödvändiga funktionärer vid internationella tävlingar, säger Björn Eriksson, i ett pressmeddelande. 

Tävlingsarrangemang och verksamheter som påverkas i nuläget: 
Basketbollförbundet, EM-kvalmatcher, dam och herr.
Bordtennisförbundet, Swedish Open (SOC) och landskamper.
Fotbollförbundet, landskamper för herr och U21-herr.
Ishockeyförbundet, turneringar för herr, dam och U20 herr och U18 dam.
Konståkningsförbundet, VM.
Simförbundet, Malmsten Swim Open.
Skidförbundet, världscuptävlingar i längd och alpint.
Skidskytteförbundet, världscup.       

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

2117 Vallåsen

1 kommentar

Rolf Johansson: Wänerstedt, ett fantastiskt företag som vi haft glädjen att samverka med under många år

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206