Exklusiv läsning: Sportamores nye vd svarar på frågor kring samgåendet med Footway

I våras köpte Footway upp Sportamore. Nu ska två onlinehandlare bli en, med allt vad det innebär. Sportfack har frågat nye vd:n Henrik Martin om vad som egentligen händer.


Exklusiv läsning: Sportamores nye vd svarar på frågor kring samgåendet med Footway
Sportamores nye vd Henrik Martin. Foto: Juliana Wiklund

Efter Foootways uppköp av Sportamore har det hänt en hel del bakom kulisserna. Leverantörer som Sportfack har varit i kontakt med har vittnat om en smått kaosartad situation med små möjligheter att få sina frågor besvarade, samt en omorganisation som innebär att folk på tidigare tjänster har slutat. Sportfack har även den senaste tiden försökt att nå den avgående vd:n Johan Ryding och Joakim Friedman på Sportamore, utan resultat. Därför ville vi gärna bringa klarhet i hur situationen ser ut och hur synkningen av de två bolagen går. Sportamores nye vd Henrik Martin svarar på Sportfacks frågor.

Enligt uppgift så har Sportamore stängt ner sitt kontor. Stämmer det, och kommer i så fall inga av Sportamores medarbetare att följa med i övergången?
– Sportamores kontor har inte stängts ner, det är en felaktig uppgift du har fått. Vi har heller inte lagt något varsel eller sagt upp medarbetare. Däremot inleder vi nu nästa steg i integrationsprocessen mellan Footway och Sportamore.
– Integrationen av de båda verksamheterna innebär att vi förutser viss övertalighet i Alvik eftersom huvudkontoret kommer att förläggas till Kista. Den innebär också att vi nu kommer bygga en gemensam teknisk plattform som ska kunna stödja flera butiker. Det i sin tur skapar förutsättningarna för att sedan kunna lansera Sportamore på ytterligare 19 marknader inom 6 månader.

Hur många medarbetare omfattas av övertaligheten och kommer att få sluta?
– Hur stor övertalighet det blir är för tidigt att säga, vi strävar efter att den ska bli så liten som möjligt. Teamet bakom Sportamore har gjort ett imponerande arbete med att bygga ett väldigt framgångsrikt koncept. För att kunna ta vara på så många kompetenta medarbetare som möjligt har vi initialt identifierat 32 nya tjänster i Kista, vilket nästan är en fördubbling för kontoret i Kista som idag är 37 stycken. 

Kommer allt framöver att skötas av Footway från Kista, även sportkonfektionen?
– Huvudkontoret kommer att förläggas till Kista men i övrigt finns inga beslut fattade.

VD-bytet är ju redan klart, var det bestämt redan när uppköpet gjordes att Johan Ryding skulle lämna plats åt någon annan, i det här fallet till dig? 
– Nej, det har inte funnits något bestämt från början.

Kommer Sportamores egna varumärken, som Blacc, att fortsätta leva vidare?
– Integrationsprocessen innebär att vi nu kommer bygga en gemensam teknisk plattform som ska kunna stödja flera butiker. Sportamores egna varumärken fortsätter vara en del av produkterbjudandet tills vidare.

Vad innebär samgåendet och omstruktureringen för befintliga leverantörer?
– Befintliga produktleverantörer påverkas inte av höstens integration. De kommer ha samma kontakt och leveransadresser som tidigare. Produkterna kommer säljas på samma domäner som tidigare.

 

Detta har hänt:

Footway förvärvade Sportamore i april i år (2020) och Sportamore blev därmed ett dotterbolag i Footway-koncernen.
I augusti stod det klart att Sportamores tidigare vd Johan Ryding lämnar posten efter sina 10 år på Sportamore ”som ett led i det pågående integrationsarbetet”. En integration som har målet att bland annat ge kostnadsbesparingar på 100 msek.
Henrik Martin tillträdde som ny vd den 12 augusti.
Footway är just nu inne i en omfattande integrationsprocess för att införliva Sportamore i verksamheten. Bland annat ska en ny gemensam teknisk plattform sjösättas. Dessutom ska  lagerfunktionerna synkas mellan Footways logistikanläggning i Helsingborg och Sportamores anläggning i Eskilstuna. 
Planen är att Sportamore ska kunna lanseras på ytterligare 19 marknader inom 6 månader.