1 kommentar
Lena: jag har ingen kommentar.
I Bravkoncernen ingår ett flertal välkända outdoorvarumärken.
När Bravkoncernen där bland annat Lundhags och Swix ingår, gör en stor omorganisation, har flera medarbetare lämnat under sommaren. Sportfack undrade varför och nu har Brav svarat.
"Brav rustar för framtiden" är det korta svaret från Brav-koncernen efter att Sportfack efterfrågat en förklaring kring varför bland annat säljare och en designer lämnade Brav (Lundhags) under sommaren. Brav svarar nu att detta är en del i en omorganisation globalt där 40 medarbetare slutar globalt och ersätts med lika många nya roller och där det även ingår en etablering av fler egna butiker under 2021.
Den som leder förändringen är nye vd:n Espen Engelstad, som anslöt från Norrøna i mars. I en nyligen gjord intervju med norska E24 sa Engelstad bland annat: "Vi måste tänka mer globalt i Brav, och om man tittar på ett globalt perspektiv tror jag att hälften av vår omsättning kommer att gå igenom andra kanaler än där vi är i dag."
Bravs nya vd förklarar att hela Brav-koncernen tvingats in i en stor strategiförändring, då Brav "sett omsättningen plattas ut de senaste åren". Koncernen hade 2019 en omsättning globalt på 1,18 miljarder, en ökning med 3 procent jämfört med 2019. Engelstad sa i en intervju tidigare i augusti att han var nöjd med Swix och Tokos utveckling utanför Skandinavien men att försäljningen inom Skandinavien tappat fart.
Brav Sweden har de senaste åren minskat från toppnoteringen 2016 då bolaget omsatte 224 miljoner kronor. Två år senare hade bolaget tappat 13 procent till 195 miljoner med en vinst på 12,5 miljoner kronor. För 2019 ökade dock omsättningen igen, och uppgick till 207 miljoner kronor (206 672 000).
Bravs varumärken har som så många andra känt på den allt hårdare konkurrensen som ökad globalisering och en exploderande e-handel där kunden är kung. För att hänga med krävs därför nya kompetenser på alla plan och hos alla varumärken, menar Engelstad. Därför har totalt 40 personer lämnat Brav och 40 nya positioner ska enligt honom tillsättas så fort som möjligt. Så snabbt som 2021 vill man dessutom följa i Naturkompaniets/Fenix Outdoors spår och öppna fler egna butiker och genom det kunna visa upp hela sortimentet samt äga alla sina varumärken från design till försäljning mot slutkonsument.
I Sverige innebar det att säljpersonal och en designer lämnade Brav Sweden under försommaren. Brav ville att alla säljarna skulle utgå från Stockholmskontoret och Göteborg. De säljare som inte kunde flytta köptes ut med avtalspaket. De medarbetare som Sportfack varit i kontakt med varken ville eller kunde flytta till Stockholm av olika skäl. En av medarbetarna Sportfack pratat med, som varit anställd i flera år, utryckte att det var tråkigt att behöva säga upp sig själv på detta sätt men ville samtidigt inte säga så mycket mer eftersom hen inte ville få problem när hen nu sökte nytt arbete.
Sportfack ställde frågan till Brav Swedens presskontakt Caroline Karlström; Om ni behöver ha bättre digitaliseringskompetens, varför kan inte medarbetarna omskolas?
– Vi har och kommer alltid att arbeta med vidareutveckling av medarbetare men en del tjänster är helt nya och kräver flera års erfarenhet och utbildning, som E-commerce manager och SEO-expert.
När ni anställt klart på det förändrade Stockholmskontoret, vilka roller kommer då att finnas där och hur många kommer utgå från det kontoret?
– Vi blir cirka 10 personer för produktutveckling, clothing/marknad och sälj.
Varför är det viktigt för Brav att säljarna i framtiden utgår från Stockholm menar ni?
– Säljarna i Sverige kommer att utgå från Stockholm och Göteborg. Exakt hur de kommer arbeta är inte klart, just nu arbetas det med strategier på många plan för att bygga ett starkt Brav för i framtiden.
Brav ägs helt av Ferd, investeringsgruppen för svenske Johan H. Andresen och döttrarna Katharina och Alexandra G. Andresen.
Här ingår varumärkena Lundhags, Swix, Ulvang, Toko, Helsport och cykelmärket Hard Rocx.
Omsättning 2019: 1,18 miljarder norska kronor (+3% jmfrt med 2018).
Titleist Pro V1 har funnits i 20 år och varit ohotad på toppen av premiummarknadens bollpyramid. Nu kommer en ny modell av bollen där allt är helt nytt, inget har lämnats oförändrat.
E-handelsmönstren under 2020 har gett svenska Didriksons indikationer på ett ökande intresse från franska konsumenter. Nu testar de en popup-butik i Paris.
Svenska miljötechbolaget We Are Spindye har avslöjat ännu ett samarbetspartner. Denna gång handlar det om en av de senaste årens bolagsraketer som använt Spindyes infärgningsteknik.
Decathlon lanserar NBA-licenserade produkter i drygt 1 200 butiker över hela världen i Afrika, Asien, Europa, Mellanöstern och Latinamerika. Produkterna kommer att finnas tillgängliga från och med april.
Har ditt bolag eller varumärke en klart lysande affärskvinna? Klart det har. Nu är hög tid att nominera henne till DIVAS stora branschpris Årets Affärskvinna i sportbranschen 2020.
I slutet av 2020 blev det klart att nya konfektionsvarumärket Huski Wear klär upp det svenska skicrosslandslaget. Och nu står det klart att varumärket Giro ser till att samma skicrosslandslag får goggles och hjälmar.
Svenska Naturkompaniet planerar lansering i Norge och kommer under året att öppna både e-handel och butiker på den norska marknaden. VD Henrik Hoffman ser stora möjligheter med expansionen.
Sedan i september förra året har det tisslats och tasslats. Idag släpps outdoorprodukterna där TNF och Gucci gjort gemensam sak. Och en sak är säker – det är långtifrån storrutigt, svartgråttgrönt eller prispressat.
För alla prenumeranter och nyhetsbrevsläsare: Vi lottar ut 50 biljetter till tyska Ispomässans Expodel 1-5 februari till våra mest trogna läsare. Först till kvarn gäller.
Tack alla engagerade läsare som gav oss inspel för att vaska fram finalisterna i Gear of the year, 2020. Här är de tre som valts ut i varje kategori, och som tävlar om vinnartiteln. Omröstningen rullar även som en popup på sajten och antalet röster växer varje dag. Här har du hela listan - vi vill gärna ha in din röst senast den 27 januari. Hjälp oss kora 2020 års vinnare!
Snö och kyla, aningen längre dagar och ett vaccin som är på väg ut. Det kanske är nu det vänder? Svensk Handels senaste barometer visar en svag ökning av handlarnas framtidstro.
Fotbolls-EM 2021 och en miljardindustri inom sportprodukter har precis fått en lika framtidsinriktad som tung deltagare. Sportfack har bilderna på fotbollsskorna från – Tesla.
Pro Ski Intro-dagarna som skulle ha hållits i Vemdalen 25-28 januari ställs in. Arrangören Svenskt Sportforum hoppas nu istället på att genomföra Inköpsdagarna i Åre under vecka 12.
Den nya pandemilagen som nyligen klubbades igenom i riksdagen innebär en hel del nya regler för butikshandlarna. Länsstyrelserna ska hantera tillsynen och kan kräva ut nödvändig dokumentation, samt ge böter om reglerna inte följs.
Garmin är ny majoritetsägare av GEOS Worldwide och dess dotterbolag. Förvärvet får anses som mycket strategiskt då Garmins populära nödtelefon Inreach är kopplat till GEOS GPS-spårning.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen
Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!
Någon har blivit sur och har vist dragit ur sladden på Bravs servern, för alla deras hemsidor ligger ner, Lundhags, Ulvang, Swix, Helsport...
Intressant att först säga upp säljarna och sedan efter det utarbeta hur man vill att säljkåren ska jobba. Borde det inte vara tvärtom, att man först sätter en ny strategi och sedan exekverar den?
Är det verkligen så konstigt? De vet att de vill centralisera till Sthlm och Göteborg. Att då erbjuda sina säljare att flytta med innan man sätter den slutgiltiga strategin är enl mig rätt. Följer de gamla inte med är det ett perfekt tillfälle att trimma organisation och få in nya färdigheter.
Mycket gnäll på BRAV för att de gör som de flesta och lägger sin buisness där de största kunderna huserar.
De sysslar inte med välgörenhet.
Lundhags skulle aldrig sålt sig.