Jackan som klickar i alla hållbarhetsboxar

Woolly Clothing siktar på att leverera sina merinojackor vintern 2021.

Jackan som klickar i alla hållbarhetsboxar

I tider av hållbarhet ratas plastmaterial på löpande band. Woolly Clothing från Seattle går längst ut på miljökanten och erbjuder nu en våt dröm: vind- och vattentäta jackor i 100% merino, tvättbara i maskin.

Publicerad

När Jim på Seattle-baserade Woolly Clothing i en video på varumärkets hemsida presenterar det lilla bolagets senaste Kickstarter-projekt är det inget mindre än en drömprodukt han beskriver: "Vår jacka är vind- och vattentät, komposterbar, tvättbar i maskin och gjord i enbart 100 procent merinoull".

När stora bolag koncentrerar massor av kraft och medel för att under 10, 15 år fasa ut användandet av plastbaserade material i skal, membran eller coatings för sina vattentäta produkter, har Woolly aldrig varit i plastträsket. Hela deras företagsidé bygger likt Woolpower, Smartwool, Icebreaker och några till på enbart produkter i merinoull. 

Nu är Woolly i full färd med ett intressant projekt via Kickstarter. I vinter tänker man sig lansera tre olika modeller jackor kallade Naturedry, två urbana (en dammodell i trenchcoat-look med avtagbar huva) och en för outdooranvändaren med fast huva, tillverkade helt i merinoull. Ja dragkedjorna från YKK är i metall liksom knapparna. Men i övrigt är det hår från får som gäller.

Modellerna är sobert designade i svart, grått och charcoal och Kickstarterprojektet ser ut att redan nu gå i lås.

Men hur fungerar detta i praktiken undrar vi. Enligt Woolly Clothing är nyckeln till att man lyckats få till ett vattentätt tyg tack var en "speciell" typ av merinoull och teknik vid framställnignen av fibern som används vid tygtillverkningen. Fibern tvinnas och sträcks samtdigt och släpps sedan när tyget sytts klart, vilket gör att vattenmolekylerna inte ska kunna passera mellan fibrernas mellanrum.

Om det går att få någon stretch i produkten avslöjas inte och Sporfack undrar också över tygets tålighet. Även om Jim sågar med motorsågen (se filmen här nedan) iklädd en Naturedry-jacka så är vi lite tveksamma. Merino brukar vara nötkänsligt. Eller så är vi bara tråkiga, skeptiska svenskar. Drömmarna för framtidens outdoorplagg kanske vävs i Seattle. I vinter får vi se hur Woollys tre jackmodeller tas emot av användare och den samlade outdoorpresskåren. Visst vore det kul om det fungerade?

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sommarläsning: Djuplodande intervju med Marcus Wibergh

7 kommentarer

Gammal leverantör: Ja, vad hände egentligen? Många anställda med både kunskap och erfarenhet fick gå, vad är sanningen om varför dom fick gå?? Intersport har därefter inte direkt gått bättre,snicksnacka pratet om...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842