Här slår storsatsande sportaktören XCC upp portarna

XCC:s butik byggs i direkt anslutning till Hotel Lassalyckan, 100 meter från skidstadion.

Här slår storsatsande sportaktören XCC upp portarna

Allt är inte sotsvart inom handeln. I Ulricehamn arbetar ett team med XCC, en ny svensk destinationsbutik och e-handel med fokus på längdskidor, löpning och cykel. Tanken är att öppna i oktober precis där kunder och världselit finns.

Publicerad

Det händer en massa inom svensk handel just nu. En del vittnar om att det finns ljus bakom allt Corona-mörker. I Ulricehamn satsar nämligen två kompanjoner tillsammans med ett par externa investerare på ett nytt och stort butikskoncept i en vilja att kombinera e-handel med fysisk butik.

En ny svensk destinationsbutik och e-handel med fullt fokus på längdskidor, löpning och cykel startas upp i oktober. Målet är i första hand kunder i Götaland och att över tid att ta position i hela landet. XCC är namnet på sporthandeln som fysiskt ligger i anslutning till världscupstadion på Lassalyckan i Ulricehamn, skriver männen bakom bolaget i ett pressmeddelande. 

Det som gör XCC intressant är att bolaget, som består av tidigare Team Sportia-handlaren Ronnie Johansson och partnern Patrik Leiderth, fått idén att förlägga butiken i en av Sveriges för tillfället hetaste skidanläggningar, Lassalyckan i Ulricehamn. 

Det var här världseliten inom sprintskidåkningen gjorde upp i världscupen både 2017 och 2019. Och det är hit de kommer tillbaka även i januari 2021. Inte mint: Lassalyckan är en oerhört populär sportdestination i sydvästra Sverige. Massor med sporter utövas av allt ifrån barnfamiljer till elitsatsande motionärer inom sporter som löpning, orientering, cykel, fotboll, hockey och konståkning och här har ett tjugotal föreningar sin dagliga verksamhet. Så utövare och presumtiva utövare kommer XCC inte ha brist på.

Pressmeddelandets fortsättning:

XCC, med tillägget Endurance Sports i bolagsnamnet, lanseras i september och kommer att vara något helt annat än den Team Sportia-butik som Ronnie Johannesson ägt och drivit sedan 2008.

– Det här är en fullskalig satsning på utrustning och service inom tre idrotter. Målet är att ta position som en av Sveriges absolut främsta specialister för utövare av längdskidor, cykel och löpning. Vi kommer rikta oss till elitutövare såväl som motionärer och nybörjare. Bra kvalitet och vassa varumärken är viktigt för alla konditionsidrottare, säger Ronnie Johannesson.

Han bygger det nya företaget tillsammans med ett antal nyckelpersoner med expertis inom de tre olika idrottssegmenten. Bakom dessa finns externa investerare, som kan komma att bli fler. XCC kommer att vara inköpsanknutet till SGN Sport.

Byggnationen av den nya butikslokalen följer uppsatt plan och både e-handel, hos xcc.se, och den fysiska butiken öppnar i oktober. Förutom butik kommer anläggningen på Lassalyckan att inrymma en stor servicedel för skidvallning, cykelreparationer och annan service.

– Vår stora fördel blir läget bara några meter från naturen där alla våra tre idrotter pågår året runt. Kunderna ska kunna prova skidor, cyklar och skor i dess rätta element innan de köper. Entusiasterna inom det här området har höga krav och den största konkurrensfaktorn är att leva upp till dem med rätt utbud, kunskap och service.

Under maj och juni pågår ett intensivt arbete med de sista pusselbitarna gällande nyckelmedarbetare och leverantörer.

– I och med att vi fokuserar på ett djupare sortiment inom tre idrotter är det en utmaning att hitta rätt bland många leverantörer. Vi söker partnerskap med varumärken som delar vår framtidsbild och har rätt attityd. 

Lassalyckan som område expanderar kraftigt, med utbyggnad av hotell, gym och padelhall. XCC:s butik byggs i direkt anslutning till hotellet, 100 meter från skidstadion.

– Vi kommer bland annat att anpassa öppettiderna i den fysiska butiken till tider då mycket folk rör sig på Lassalyckan. Det innebär mer öppet på kvällar och helger. Kunskap och flexibilitet ställer höga krav på rekrytering av personal till butiken och det arbetet är igång, säger Ronnie Johannesson.

*Du läser en längre intervju med XCC:s ledning i nummer 06 av Sportfack.

Patrik Leiderth och Ronnie Johannesson driver XCC i Uricehamn.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nikes nya strategi – vänder många sportbutiker ryggen

7 kommentarer

Philk Night: Så är det säkert oxå. Men strategiskt så är det ett faktum att ett fåtal av de som har tillgång till Nike nu får det framöver. Allt enligt den plan de redovisat. Så vad är en hållbar strategi för en...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206