Intersport ansöker om rekonstruktion

Coronakrisen blev droppen för Intersport. Nu ansöker de om rekonstruktion, med målet att rädda verksamheten, jobben och en långsiktig existens. Är du fordringsägare listar vi även viktiga kontaktuppgifter.


Intersport ansöker om rekonstruktion
Marcus Wibergh. vd.

Intersport har lämnat in en ansökan om företagsrekonstruktion till Göteborgs tingsrätt. Anledningen är effekterna av coronaviruset som satt stopp för en stor del av handeln. Rekonstruktionen omfattar Intersport AB, I-Sport Retail AB samt Löplabbetgruppen AB. Kassaflödet har den senaste tiden påverkats kraftigt och företaget har fått akuta betalningssvårigheter och måste sänka sina kostnader rejält. Därför ansöker man om en rekonstruktion. För att undgå konkurshot.
– Det är ett tungt beslut att fatta, men i den extrema situation vi just nu befinner oss i så är det nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade. Detta är en extraordinär åtgärd som vi nu tvingas till och jag beklagar att fordringsägare kan komma att drabbas, men vi gör det här för att rädda jobb och för att verksamheten ska överleva på lång sikt. Vi vill fortsätta kunna vara en viktig inköpare för leverantörer, arbetsgivare för medarbetare, hyresgäst för fastighetsbolag och den bästa sportkedjan för våra kunder, säger Marcus Wibergh, vd för Intersport, i ett pressmeddelande.

Intersport Sverige, som idag består av ett 120-tal butiker och runt 2 000 medarbetare, har de senaste åren kämpat med att vända en negativ trend. Kedjan återhämtade sig under 2019. Framförallt Löplabbet har gått kraftigt framåt den senaste tiden. Trots det och trots det faktum att Intersports e-handel har gått upp under krisperioden, har det inte täppt igen luckan för de senaste veckornas uteblivna kundbesök i det fysiska butiksnätet.   

Som rekonstruktörer har Nils Åberg och Linda Schenholm på Advokatfirman Carler föreslagits och arbetet kommer ledas av Marcus Wibergh, vd för Intersport. Enligt rekonstruktören finns det ändå ”goda förutsättningar” att komma ut på andra sidan som ett existerande företag.
– I grunden har Intersport en lönsam affärsverksamhet, en stabil kundbas och ett attraktivt erbjudande. Min bedömning är att bolaget har goda förutsättningar att klara den här rekonstruktionen, säger Nils Åberg.

Företagsrekonstruktion är ett instrument för att undvika konkurs för företag som har betalningssvårigheter men som på sikt har goda möjligheter att leva vidare. Under rekonstruktionen får företaget en viss tid på sig att ombilda och bygga upp ekonomin igen och sin verksamhet. Processen är fastställd enligt lag och följer visa givna steg. Sportfack följder givetvis upp ämnet och processen, på webben och i nr 5, som kommer ut i maj.   

Är du fordringsägare och har frågor?
Kontakta supplier@intersport.se på Intersport eller kontakta Nils Åberg via nils.aberg@carler.se eller i andra hand +46 (0)70 545 21 25 alternativt Linda Schenholm via linda.schenholm@carler.se eller i andra hand +46 (0)70 570 44 21.