Världspremiär för Crescents smarta cykel

Ellie är Crescents mest avancerade Koppla-modell, med ABS-bromsar och alla smarta funktioner.

Världspremiär för Crescents smarta cykel

Smarta hem blir allt populärare och mer avancerade. Nu gör den smarta cykeln premiär. Och den är svensk. I två år har Crescent skruvat på Koppla, ett nytt modellprogram där teknologi, telefon och cykel är integrerade för maximal säkerhet. 

Publicerad

De första dagarna i mars gör Crescent Koppla världspremiär i handeln. Koppla, som Sportfack skrev om hösten 2019, är Crescents egenutvecklade koncept som man skapat tillsammans med ett team av produktutvecklare, systemutvecklare och andra partners. En mängd funktioner byggts in i en serie elcyklar från Crescent och styrs av cyklisten från en app.

Ambitionen har varit flera menar Crescent. Dels att göra den säkraste cykeln som rullar på marknaden. Dels att erbjuda smarta tech-lösningar som hittills inte funnits på den här nivån någonstans på cykelmarknaden.

Koppla Elina i svalt rosa ton.

Koppla kommer i tre prislägen med cykelmodeller mellan 18995 och 34995 kronor i form av Koppla Light (till exempel Crescent 7-växlade Elina och ett basutbud av smarta funktioner), via Koppla Connect (Crescent Elton och Eloise) till den mest exklusiva modellen Koppla Connect ABS i form av modellen Ellie där samtliga smarta funktioner inklusive låsningsfria bromsar ingår.

I det här fallet går Smart att likställa med säkerhet då flera av funktionerna i Koppla är byggda kring ett förhöjt säkerhetstänk. Enligt Cycleuropes marknadschef Johanna Smedberg är det risken för att cykeln ska bli stulen som gör att många konsumenter tvekar att köpa en elcykel som kanske kostar tre eller fyra gånger mer än deras tidigare cykel.

Smart. Koppla-modellerna har batterier som bara fungerar i cykeln som batteriet levererades med. Meningslöst att stjäla alltså.

– Svenska undersökningar visar att 1 av 5 tvekar att köpa på grund av stöldrisken. Koppla ska ge säkerhet 360 grader. Målet är att cykeltjuvar ska tänka att det är meningslöst att stjäla en Crescent, bland annat eftersom batteriet är stöldskyddat och att elsystemet går att inaktivera av ägaren vid en eventuell stöld.

Förutom batterikontroll kan cyklisten dra nytta av en mängd funktioner tack vare Koppla. Inbyggd GPS-teknik i cykeln gör att ägaren kan få en notis ifall cykeln lämnar sitt förinställda geografiska område, ett sk geostaket. Ett säkerhetssystem som går att skräddarsy för en mängd säkerhetsfördelar, menar Johanna Smedberg. 

 

Koppla Elis, smidig herrmodell.

– Om du är förälder kan du ha koll på barnen. Driver du ett hotell med en hyrflotta av elcyklar kan du låta cyklarna hålla sig inom ett visst område och tala om för dig om de lämnar en viss zon. 

Koppla ger fler säkerhetsfördelar. Vid en eventuell omkullkörning kan cykeln skicka ut en SOS-notis så att anhöriga kan kontakta eller om det behövs, uppsöka den som kört omkull. 

Batteristatusen på Koppla-cykeln syns i appen. De låsningsfria bromsarna på modellen Ellie, utvecklade av italienska Blubrake och prisade vid Eurobike 2019, ger självklart även de en förhöjd säkerhet. Hos Ellie är det framsbromsarna som inte går att låsa även om cyklisten trycker allt vad hen orkar vid en inbromsning. Enligt undersökningar som Blubrake refererar till är det just vid hastiga inbromsningar som 58 procent av alla  cykelolyckor sker.

Koppla Elton.

Ytterligare en finess är att Koppla dessutom kan berätta för cyklisten när det är dags för service. Något som Cycleurope hoppas ska gynna ÅF.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

De tog hem Scandinavian Outdoor Award

1 kommentar

High Coast Outdoor: Stort grattis Polygiene! Pacsafe´s masker Viraloff i samarbete med Polygiene finns på hyllan hos oss med nästa vecka, så hör av er om ni vill veta mer. David/High Coast Outdoor

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842