Nikes snabbaste sko ger för stora fördelar – nu förbjuds den

Nike släppte i januari modellen Nike React Infinity Run, en sko där Nike slagit samman fördelarna med Nike Zoom Vaporfly 4% och Nike React.

Nikes snabbaste sko ger för stora fördelar – nu förbjuds den

Löparskorna med karbonplattor har tagit maratonvärlden med storm. Men nu vill internationella friidrottsförbundet bromsa utvecklingen och förbjuder värstingmodellerna i tävlingssammanhang.

Publicerad

Löparskorna med inbyggd karbonplatta fortsätter att slå sig in i löparsammanhang och är kanske mer effektiva än man tidigare har trott. Det var den sortens skor från Nike som kenyanen Eliud Kipchoge gick under tvåtimmarsgränsen för ett maraton, i höstas, med draghjälp från ett antal pacers som höll uppe tempot (som också hade samma skotyp, Nike Vaporfly Next, i rosa). En artikel i New York Times visar att de nya löparskorna med karbonplatta kan ge så mycket som 4-5 procent bättre tider. Särskilt modellen Nike Vaporfly Next sticker ut i jämförelsen. Den ligger allra högst i förbättringsprocent, långt före de andra modellerna. De förbättrade tiderna gäller för alla typer av löpare, från proffs till amatörer, män och kvinnor – som har bytt till den modellen från sina tidigare skor. 

Fler andra varumärken har också lanserat liknande modeller med karbonplatta, som Brooks, New Balance, Hoka One One, Saucony och Asics, som sannolikt har liknande effekter på resultatet. Den inbyggda karbonplattan ger en studseffekt, men en studs som inte sviktar så mycket och därför sparar kraften i underbenet under längre tid. I de data från maratonsammanhang som New York Times redovisar är det dock just modellen Nike Vaporfly Next som ger den allra bästa förbättringseffekten på drygt 4 procent, sen är det ett ganska stort hopp ner till Nike Streak (drygt 2 procents förbättring) och en fallande skala från 2 ner till 1 procents förbättring efter skobyte, där man hittar modeller som Newton Distance, Adidas Aclizero, Nike Zoom Fly, Hoka one one Carbon, Mizuno Wave Sayonara och Saucony Freedom.

Men Kipchoges vinnarsko Nike Vaporfly Next har fått det internationella friidrottsförbundet att reagera och till och med förbjuda de uppdaterade skomodellerna i Vapor-familjen: Tempo +40 och Viperfly 3 i tävlingslopp från den 30 april i år, rapporterar SVT Nyheter, eftersom de har flera karbonplattor. Från det datumet får man inte använda sulor som är tjockare än 40 millimeter och de får inte ha fler än en kolfiberplatta.

Nikes nya React Infinity Run, riktas särskilt till medeldistanslöparen.

Friidrottsförbundet har även bestämt att nya skomodeller måste ha varit ute i handeln minst fyra månader innan de får användas i officiella lopp, något som fått bland andra svenska maratonlöparen David Nilsson, som själv är Nike-sponsrad och har sprungit helmaran på 2,10 i den godkända modellen med bara en platta, att reagera.
– Varje år kommer nya modeller som eliten inte kan använda de fyra första månaderna utan bara de resterande åtta. De får använda fjolårets modell medan motionärerna som ingen diskar kan köra med det nya, säger han till Sportbladet.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nikes nya strategi – vänder många sportbutiker ryggen

7 kommentarer

Philk Night: Så är det säkert oxå. Men strategiskt så är det ett faktum att ett fåtal av de som har tillgång till Nike nu får det framöver. Allt enligt den plan de redovisat. Så vad är en hållbar strategi för en...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206