Sporthandeln kritiseras för produktion av egna varumärken - Team Sportia och Sportamore kommenterar

Foto: Pexels

Sporthandeln kritiseras för produktion av egna varumärken - Team Sportia och Sportamore kommenterar

Organisationen Fair Action satte nyligen strålkastarljuset på sporthandeln och kritiserar kedjorna som säljer egna varumärken för brister i spårbarhet och transparens när det gäller produktionsvillkor och fabriksuppgifter. Vi har de senaste kommentarerna.

Publicerad

Nyligen publicerade den ideella föreningen Fair Action, som gjort till sin uppgift att granska företag för att ta ansvar för sin produktion, en rapport om sporthandelns egna varumärken. Rapporten har både fått genomslag i media och i sociala kanaler den senaste veckan. Fyra svenska sportkedjor har granskats: Stadium, Intersport, Team Sportia och Sportamore (endast onlineförsäljning). Samtliga möter kritik för att inte ha offentliga listor över sina leverantörsfabriker.    

Stadium, som säljer de egna märkena SOC, Everest och Warp har sagt att de kommer redovisa uppgifter om producentfabrikerna i Bangladesh, Pakistan och Kambodja senast i mars 2020. Även Intersport Sverige väljer samma väg och har som mål att vara transparenta från och med juni i år.   

De två aktörer som får störst kritik är Sportamore och Team Sportia. Sportamore för att de har svårt att redovisa vart i Asien de egna varumärkena Blacc och Wyte produceras, eftersom inköpen hanteras av mellanhänder i Europa. Och Team Sportia för att de inte har svarat i enkäten, vilket team Sportias vd Lars Palmgren förklarar för Sportfack med att de faktiskt inte äger några egna varumärken. Varumärket North Bend togs vid årskiftet över av Sports Group Denmark, och varumärkena Sjösala, Extreme och Peak är sedan tidigare sålda till Cycleurope.   

Johan Ryding, Sportamore. Foto: Tommy Jeppsson.

Och från Sportamores sida berättar VD Johan Ryding om onlineföretagets framtida strategi.  
– Vi jobbar löpande på att öka transparensen. Produktionen är Asienbaserad, precis som många andras, och vi vill förstås att arbetsvillkor och annat ska vara så bra som möjligt. Min bild just nu är att du och dina läsare kommer att få ta del av mer information från oss inom kort i den här frågan, som för vår del är uppe på bordet just nu.
Unika varumärken för sportkedjorna står i regel för en betydande del av lönsamheten, även om leverantörerna inte brukar vara riktigt lika glada över att kedjorna säljer egna kläder och hårdvara. I Sportfack nr 2, ute den 20 februari, följer vi upp senaste nytt i ämnet.  

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sommarläsning: Djuplodande intervju med Marcus Wibergh

7 kommentarer

Gammal leverantör: Ja, vad hände egentligen? Många anställda med både kunskap och erfarenhet fick gå, vad är sanningen om varför dom fick gå?? Intersport har därefter inte direkt gått bättre,snicksnacka pratet om...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842