Icebug lanserar klimatkompenserad sko

Icebug Outrun är en klimatkompenserad trailsko framtagen via crowdfunding.

Icebug lanserar klimatkompenserad sko

Via crowdfunding har Icebug tagit fram en trailsko med mellansula av alger. Nu vill vd David Ekelund samarbeta mer med andra varumärken för att kunna göra miljöprodukter i större skala.

Publicerad

Icebug kommer att leverera en helt klimatkompenserad trailsko under våren 2020. Den svenska utvecklaren använde sig för första gången av crowfunding och via Kickstarter nåddes det ekonomiska målet som täcker produktionskostnaderna för de 200 första paren skor. 

Skon, kallad Outrun har en 100 procent PFC-fri vattenavstötande behandling och 15 procent återvunnet gummi i yttersulorna. Ovandelen är gjord av återvunnen polyestersom är infärgad med låg miljöpåverkan och 20 procent av mellansulorna är gjorda av Bloomfoam. Bloomfoam är ett material gjort av alger som tas från övergödda sjöar – vilket innebär renare vatten och mindre användning av plast. Skorna är dessutom tillverkade i en fabrik med solceller för att minska klimatavtrycket, och för de utsläpp som ändå återstår klimatkompenserar Icebug med 200 procent, vilket innebär att skorna är klimatpositiva och enligt Icebug, troligtvis världens mest hållbara trailskor just nu.

David Ekelund, vd Icebug.

Icebug, som de senaste åren fokuserat allt mer på hållbarhet och testat olika miljöidéer är inställd på att bredda den här typen av initiativ. 

– Det här är ett första steg för att visa branschen att det verkligen finns en efterfrågan på hållbara trailskor, säger vd David Ekelund som svarar så här när Sportfack undrar hur Icebug skulle kunna gå vidare.

– Man vill alltid mer. Vi skulle till exempel kunna ta nästa vända av projektet tillbaka till plattformen Ispo Innovation där vi tidigare ville göra ett samarbete med andra varumärken för att få fram de mest hållbara lösningarna . Det här var så långt vi kom till att göra "den mest hållbara trailskon just nu" själva, men tillsammans kan vi göra mer, säger David som tror att en del av lösningen för en hållbar tillverkning i framtiden handlar om att bara tillverka så mycket som det finns efterfrågan hos slutkonsument. 

– Ja själva grundbulten i hållbarhet är att tillverka det som konsumenter verkligen vill ha och behöver. Där tror vi att det här är ett sätt att tidigt testa efterfrågan hos slutkonsument. Då kan vi komma till våra återförsäljare med ett bättre erbjudande, för att i nästa läge kunna skala upp tillsammans med mindre risk.

Icebug är en av finalisterna i kategorin Årets miljövarumärke i Sportfacks Gear of the year 2019.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Uniqlo släpper OS-plaggen: så ser de ut

2 kommentarer

Kalle: Ja men herre min.. vad tamt! Men det här är alltid kul... https://www.expressen.se/sport/satt-betyg-pa-de-varsta-os-kladerna/

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842