Stor undersökning av Sifo och Stadium: Mental hälsa allt större anledning till träning för svenskarna

Ungefär 2-3 gånger i veckan är den vanligaste frekvensen bland tränande svenskar.

Stor undersökning av Sifo och Stadium: Mental hälsa allt större anledning till träning för svenskarna

Sju av tio svenskar tränar minst en gång i veckan, grupptränande kvinnor är tre gånger fler än männen och fler än var tredje svensk tränar för att få bättre mental hälsa. Det visar Stadiums/Sifos årliga undersökning av svenskarnas tränings- och motionsvanor.

Publicerad

För fjärde året i rad har Stadium undersökt svenskarnas tränings- och motionsvanor. Undersökningen genomfördes av Sifo under december 2019 och totalt medverkade 1 000 personer i undersökningen.

För 2019 visar kartläggningen att svenskarna är fortsatt aktiva då sju av tio (71 %) tränar eller motionerar minst en gång i veckan, skriver sportkedjan i ett pressmeddelande. Gång och promenad är den populäraste träningsformen - närmare sex av tio (57 %) uppger att det är vad de oftast gör när de tränar. Därefter följer styrketräning (36 %) och löpning (24 %).

Psykisk ohälsa blir allt vanligare bland både barn och vuxna. Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten var 17 procent av befolkningen drabbade av psykisk ohälsa 2018, skriver Stadium vidare. Ett effektivt sätt att motverka psykisk ohälsa är motion. Fysisk aktivitet är lika effektivt mot depression som läkemedel och terapi, enligt Karolinska Institutet. Nu visar Stadiums undersökning att många tränar just för att få bättre mental hälsa.

Upp till 40 procent av svenskarna tränar fysiskt för att må bättre mentalt.

Samtidigt syns en viss ojämställdhet i varför man inte tränar oftare. Den främsta anledningen till att män inte tränar oftare är att de prioriterar andra fritidsaktiviteter (25 % mot 9 % för kvinnor). De två främsta anledningarna till att kvinnor inte tränar oftare är att barn eller familj tar upp den tiden (26 %) eller att man inte gillar att träna (26 %).

Ungefär 2-3 gånger i veckan är den vanligaste frekvensen bland tränande svenskar.

Sett till vilka träningsformer svenskarna väljer finns även här könsskillnader. Medan nära tre av tio kvinnor (30 %) oftast grupptränar är det bara en av tio män (10 %) som gör detsamma. Nära var femte man (18 %) utövar oftast någon form av bollsport (såsom fotboll, innebandy eller ishockey) medan bara fem procent av kvinnorna gör det. Löpning/jogging är också mer populärt bland män (29 %) än bland kvinnor (19 %) samtidigt som fler kvinnor (68 %) jämfört med män (45 %) oftare går/promenerar.

De mest populära träningsformerna 2019:
1. Gång/promenad, med eller utan stavar
2. Styrketräning
3. Löpning/joggning
4. Cykel
5. Gruppträning/pass
6. Bollsport
7. Yoga
8. Simning
9. Längdskidor
10. Crossfit
11. Ridsport 
11. Kampsport

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Granitbiten och Marmot går skilda vägar

9 kommentarer

Mboi: Mycket bra skrivet Peter.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842