1 kommentar
Lena: jag har ingen kommentar.
Pål Wibe, just nu vd för lågpriskedjan Europris, ansluter till XXL i vår.
I fredags vinstvarnade XXL efter en rekordsvag julhandel men idag offentliggjorde man något som fick börskursen att stiga – en ny vd för XXL-gruppen.
Under tisdagen, fyra dagar efter XXL:s vinstvarning där man bland annat skrev: "Dåliga vinterförhållanden i storstäderna i kombination med fortsatt stora rabatter hos våra huvudkonkurrenter har bidragit till negativ jämförbar tillväxt på runt 12 procent för kvartalet", levererade man under dagen nyheten att man hittat en ny vd-lösning för XXL-gruppen och en ersättare till tf vd Tolle Grøterud som varit interim vd sedan 18 decemeber 2018.
Pål Wibe blir mannen som kritat på kontraktet för den norska sportgiganten och som får den delikata uppgiften att vända en negativ trend hos bolaget. Wibe med många år inom ICA och McKinsey är ekonomiskt välutbildad med bland annat en civilekonomexamen från Norwegian School of Business and Administration samt en MBA-examen från Berkeley-universitet i Kalifornien.
I dagsläget är Pål Wibe vd för lågpriskedjan Europris där han arbetat sedan 2014. Till XXL ansluter Pål Wibe under första halvåret 2020 förklarar XXL i ett pressmeddelande.
– Vi är väldigt glada att Pål har beslutat sig för att ta sig an rollen som vd för XXL. På har en solid bakgrund inom retail och är en stark analytisk och inspirerande ledare. Vi tror att han är den rätta för att vända den senaste tidens negativa utveckling för XXL, säger styrelseordförande Hugo Maurstad i en kommentar i samma pm.
Sportfack får tag i Pål Wibe för en kommentar om det stora uppdraget han tackat ja till. Att vända XXL:s skuta och göra röda siffror till svarta.
– Jag tackade ja till XXL av flera skäl. För det första så är jag väldigt sportintresserad och det skadar ju inte när man skall sälja det. Vidare så har jag i många år varit förälskad på avstånd i XXL-konceptet. Jag tycker att XXL har ett unikt koncept om vi tittar på den nordiska sportbranschen. Och avslutningsvis så är jag väldigt motoverad av själva utmaningen. Att vända företagets utveckling och jag har naturligtvis stor tro på att vi ska lyckas, säger Pål Wibe som håller på lösningen för sportkedjan när han fortsätter.
– Men hur vi kommer till det och hur jag hoppas göra det, som sagt, jag måste komma tillbaka till när jag börjat och blir mer "varm i kläderna", säger han avslutningsvis som i en intervju med DN berättade att han bestämde sig för XXL-jobbet under söndagen.
Pål Wibe kan behöva lite tid att fundera ut lösningar för XXL. I det nya jobbet har han en riktig utmaning. Sedan toppnoteringen i oktober 2016 har XXL-aktien fallit 88 procent. Företaget prissätts nu till 2 miljarder norska kronor. Men efter att namnet på nye vd:n avslöjades under tisdagen steg i alla fall aktien med 12 procent på Oslo-börsen.
Svenska Fjällräven ansluter sig till raden av varumärken som gör nya plagg av spillmaterial. De har tidigare använt restull från köttindustrin till foder, men nu kör man lapptäckedesign med spillbitar av G1000-väv från den egna produktionen till kollektionen Samlaren.
Läs djupintervjun med Intersports nye vd Pontus Pettersson. Om livet efter rekonstruktionen, om utmaningarna och om framtiden.
Hur sålde träningsklockor och annan bärbar elektronik från världens största spelare pandemiåret 2020 när svenskarna tränade och spelade golf för glatta livet? Sportfack tog ett Teams-möte med Garmin Nordics vd för att få svar.
För snart fyra år sedan lanserade Craft sina första löparskor någonsin. Efter det har segment löpning utvecklats rejält för varumärket. Nu lanserar Craft ett löparteam som på allvar ska sätta Craft varumärke inom långdistanslöpning globalt.
Svenska distributören Scantrade tar in de två italienska varumärkena Selle och Northwave i portföljen och kompletterar därmed sitt nuvarande cykelsortiment. Målet är att få en mer året runt-baserad portfölj.
Karriärplattformen Linkedin har kartlagt vilka jobb som vuxit mest under corona och vi har plockat ut det som kan vara relevanta för sportbranschen. Är du till exempel sociala medier-expert eller digital strateg så har du en strålande jobbframtid. Här har du hela listan.
I sommar öppnar packningsspecialisterna Thule sin första butik i Nordamerika. Butiken, som är på 1600 kvadratmeter, kommer att drivas av en partner.
Det har ryktats ett tag om att Friluftsvaror har fått ny ägare. Nu står det klart att Thevea Brands Group har köpt bolaget. Bland annat för att utveckla inhousevarumärket Fjällmark.
Andreas Holm lämnade Thule för att bli marknadschef på Polygiene. Företaget som specialiserat sig på anti-odörteknik och numera även med anti-viruslösningar, bland annat med sport- och outdoorföretag som kunder.
Burton och Svenska Skidförbundet ingår ett samarbete för säsongen 2020/2021. Målsättningen är att sätta fokus på kvinnliga snowboardåkare och att ge fler möjligheten att prova på.
Fysiska sedlar och mynt förlorar alltmer mark som betalningsmedel. Data från betalteknikbolaget Adyen visar att våra betalvanor förändrades snabbt under coroanaåret 2020.
Med möjligheten att producera 1,5 miljoner cyklar per år blir Decathlons nya cykelfabrik Europas största. Snart slår sportgiganten upp portarna.
Östersundsbaserade No More Boots, som ligger bakom SkiClickern, utökar nu sitt distributörsnät via ett avtal med tyska Montana Sport.
Stiga hade ett utmanande 2020. En ökande efterfrågan för bolagets produkter för padel och kickbikes höll ändå uppe omsättningen och 2021 hoppas vd Andreas att Zandrén att bordtennisen kommer att lyfta igen.
Merrells känga Moab har nu passerat 25 miljoner sålda exemplar världen över. Vi frågar Merrells nordiska marknadschef om vad det är som gör just den här modellen så eftertraktad av konsumenterna.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen
Lustigt att skylla negativ tillväxt på "stora rabatter hos våra huvudkonkurrenter".
Är inte det själva definitionen av att kasta sten i glashus?
Jo,
XXL känns ju som "the mother of discounts". Att sedan gnälla när andra måste hänga på tåget känns ju inte så trovärdigt. Är överlag ganska orolig över detta. När ska någon kunna tjäna pengar? Och om inte det sker?
D2C
Varför har så många i sportbranchen så svårt med ekonomi. Omsättning har inte med lönsamhet att göra, galna reor för att jaga omsättning är kontraproduktivt.
Bestäm affärsidé och varför kunden skall välja just oss och jobba efter det, och lönsamhet i bolaget.
Som jag hela tiden har sagt när det blir lågkonjuktur så drabbas dem som säljer på volym (omsättning) först. Enklare att skylla på andra än att ändra sin egen affärsmodell.
Ingen inom sport detaljhandeln har bra säljstyrning och strategi i butik. Man når inte ut till säljarna och man har för dålig kunskap från HK.
Se inom andra aktörer i detaljhandeln så som ex CE och livsmedel, där är sporthandeln långt efter. vad man annonserar är sällan det man säljer.
XXL som har satt igång hela kampanj o extrapris snurren som får fler och fler på fall, så skyller han på konkurrenterna? Det är sjukt att det inte är fler som gör ett aktivt val och tar ett annat grepp utan bara hakar på kampanjandet. Se tex Naturkompaniet som vägrar BF mm, de har sin kundkrets ändå.
Nej, E - handeln var här innan extra priser från XXL. E-handeln är den stora anledningen till prisreduktion. Den digitala handeln och konsumenternas handelsfrihet är den stora anledningen till att lönsamheten går ned i fysisk handeln.
Antingen är du en specialist, som du skriver, Naturkompaniet där man får betalt för kunskap och sortimentsbredd eller så får man kampas på pris där de flesta ligger, digitalt som fysiskt.