Crescent levererar elcykel med ABS-bromsar

Crescent Ellie ser ut som en vanlig Crescent men är laddad med digitala hjälpmedel.

Crescent levererar elcykel med ABS-bromsar

Vi har bara skrapat på ytan över elcyklarnas möjligheter när teknik adderas. Med sin Crescent Ellie blir nu Cycleurope en av de första cykeltillverkarna i världen med en elcykel utrustad med ABS-bromsar och en handfull andra digitala finesser.

Publicerad

Dröm stort. Det är riktigt häftigt att se cykelns utveckling nu när elsystemen finns på plats i tvåhjulingarna. Speciellt hos pendlarcyklar. När Eurobike hälls för drygt två veckor sedan fick det Milanobaserade företaget Blubrake, som specialicerat sig på bromssystem, ett Eurobike Award för sitt ABS-system riktat mot elcyklar. Det Milanobaserade bolaget har lyckats bygga ett ultrakompakt bromssystem som man smidigt kan fälla in i cykelns topprör. Tillsammans med  tyska Bulls har Blubrake tagit fram en E-MTB-modell med ABS-bromsar och man arbetar även på ett projekt tillsammans med Pinarello.

Till 2020 blir Cycleurope med sin modell Ellie en av de första cykelutvecklarna i världen att kunna leverera en elcykel med Blubrakes elsystem inbyggt.

Den Varbergsbaserade cykelfabriken har valt att ta ett större grepp i samband med att man inkorporerar det låsningsfria systemet i sin Ellie.

För drygt två veckor sedan belönades Blubrake med ett Eurobike Award för sitt ABS-system. Elektroniken fälls in i cykelns topprör.

– Vår ambition är att ingen ska råka ut för en olycka på grund av något som tekniken ska kunna förhindra. Idag sker 58% procent av alla cykelolyckor vid inbromsning (Blubrakes undersökning). Med våra ABS-bromsar hoppas vi kunna förhindra onödiga olyckor, säger Jonas Netterström. Vi vill dessutom höja stöldsäkerheten på cyklarna, och det gör vi med smarta funktioner som gör det enkelt för ägaren att ha koll på cykeln via appen.

Crescent har byggt in ABS-systemet i ett app-baserat system man döpt till Koppla som styrs från cyklistens telefon.

Förklaring för hur Blubrakes ABS-system fungerar I Crescents Ellie-tappning.

Genom att koppla samman appen Koppla med sin Ellie kan cyklisten dra nytta av en mängd funktioner. Tack vare GPS-teknik kan ägaren få en notis om ifall cykeln lämnar sitt förinställda geografiska område (läs stöld). Då kan ägaren inaktivera elsystemet och göra batteriet obrukbart. hen kan även dela sin platsinformation och smart – cykeln kan vid en eventuell omkullkörning skicka ut ett SOS-meddelande som ett SMS så att anhöriga kan kontakta eller om det behövs, uppsöka den som kört omkull. Batteristatusen syns i appen och cykeln berättar dessutom automatiskt om när det är dags för service.

Cyklen kommer att kosta 34.995:- i butik och just nu kan konsumenter förboka sitt exemplar som levereras 2020.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Jack Wolfskin får ny vd

5 kommentarer

Oskar: Låg tröskel för att bli älskad. Håller med om att det lät lite trist, ska skärpa mig även om jag ibland tycker att det blir lite väl gnälligt på gnället. Mer konstruktivt framöver. Bra Johan.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842