Källtorp är Hellasgårdens nya cykelhubb

Magnus Tillström och Daniel Buckard driver tillsammans med ytterligare en partner Källtorp, Hellasgårdens nya cykelcentrum. Ankorna ingick i övertagandet av gården och är anställda som äggleverantörer.

Källtorp är Hellasgårdens nya cykelhubb

Till slut har stig-Meckat Hellasgården fått den cykelhubb den förtjänar. "Källtorp" är numera samlingsplatsen med uthyrning, guidning, lokalproducerad mat och allt annat som de allt fler stigcyklisten kan hitta där.

Publicerad

Det finns en legend som säger att Gary Fisher bjöds med på en cykeltur när han besökte Stockholm på 90-talet. Cykelikonen sägs ha imponerats stort av området som hans värdar guidade honom igenom. Speciellt de av istiden formade berghällarna högt ovanför Källtorpssjön gjorde att Gary undslapp sig fler än ett "awesome".

Sedan dess har Hellasgårdens oändliga crosscountryleder använts allt flitigare. Tusentals är de stig- och endurocyklister från juniorer till proffs som spurtat fram över rötter så att gruset sprutat. Detta är bland annat träningsområdet där Sveriges första VM-medaljör i MTB Fredrik Kessiakoff la grunden för sin cykling och har man tur kan man få se Jenny Rissveds träna här.

Magnus Tillström och Daniel Buckard driver Källtorp.

Men en sak har saknats under alla dessa år. Ett center, en hubb värdig namnet. För alla cykelälskare att samlas vid, köpa reservdelar, tvätta cyklarna, lägga upp planerandet för turen och viktigt, viktigt – fika och möjligheten att kunna äta gott efteråt. Nu finns äntligen denna plats. I och med öppnandet av Källtorp, 500 meter öster om Hellasgårdens stora parkering, vackert beläget vid Källtorpssjöns strand, inbäddad i grönska. Självklart rullade Sportfack till Källtorps för att snacka cykel med initiativtagarna.

Två ankor vaggor mot en damm bakom ett cykelställ där en Trek Slash hänger i väntan på att nyttjas. En bit bort rullar två stigcyklister förbi och ovanför våra huvuden suger solceller i sig de varma solstrålarna.

– Panelerna ger 7 KW under sommaren, det räcker för att driva all vår köksutrustning, säger Magnus Tillström i grunden biolog men som med ett stort cykelintresse nu tillsammans med två partners dragit igång Källtorp, tänkt att bli navet för mountainbikecykling i Hellasgården, sydost om Stockholm, där miltals leder för stigcykling breder ut sig.

En liten inofficiell POC shop som säljer konfektion, hjälmar från varumärket finns. Dessutom säljer Källtorp reservdelar från Bontrager. Uthyrningscyklarna är från Trek.

Kollegan Daniel Buckard som sitter bredvid är grundaren av Mountianebikeskolan som sedan 2014 anordnat kurser i stigcykling för barn så väl som seniorer. Till slut växte kursverksamheten så pass bra att gänget ville ta nästa steg. 

Mekställ finns att låna för den som behöver fixa cykeln.

Bakom oss ligger restaurangen som serverar lunch och fika med råvaror som odlas i frukt- och bärodlingarna precis intill, vägg i vägg finns en butik som säljer slangar, skydd och konfektion från Bontrager, Poc och några varumärken till. Hyrcyklarna, ett 50-tal, kommer från Trek och även om Källtorp kan sälja cyklar är det framför allt turcykling, guidning och kurser som verksamheten ska rulla på. Förutom kompisgäng från Stockholm och Sverige blir de långväga gästerna allt fler.

En längre intervju med Daniel och Magnus hittar du i Sportfack nummer 6 som når prenumeranter denna vecka.

En generös cykeltvätt för 15 cyklar i bredd finns självklart.

Hellasgårdens legendariska stigar har äntligen fått sin cykelhubb. Välkommen tillbaka Gary Fisher, nu finns även cykelfika och tvätt!

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

De tog hem Scandinavian Outdoor Award

1 kommentar

High Coast Outdoor: Stort grattis Polygiene! Pacsafe´s masker Viraloff i samarbete med Polygiene finns på hyllan hos oss med nästa vecka, så hör av er om ni vill veta mer. David/High Coast Outdoor

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842