Så ser nya Void och Colourwear ut
3 kommentarer
Ove: Straight to outlet-ladorna.
Cykelkraft öppnar fyra butiker 2019 och ytterligare fyra 2020.
Med fyra butiksöppningar under 2019 och ytterligare fyra under 2020 är det utan tvekan Cykelkraft som går i bräschen i utvecklingen av den svenska cykelbranschen just nu.
– Här borta kommer vi ha verkstaden, totalt kommer vi kunna ha fyra mekaniker som jobbar samtidigt när vi är up and running!
Jag står, eller går snarare, med Cykelkrafts retailansvariga Nicolina Olofsson mitt i en totalrenoverad, drygt 500 kvadratmeter stor butikslokal en kort cykeltur från köpcentret Bromma blocks. Nu helt tom på cyklar annat än min egen gravel som står lutad mot en nymålad vägg. Men längs väggarna finns de karakteristiska, horisontella exponeringslisterna monterade och klara att exponera vårens alla cykelnyheter.
– Vi öppnar officiellt den 10 maj, den nionde blir det VIP-öppning med alla som har jobbat med butiksöppningen och våra leverantörer, säger Nicolina glatt och tillägger när hon ser min lite tvekande min ett;
– Det är inga problem, det är knappt tre veckor dit. Och vi har redan börjat få leveranser och fyller på lagret. Så snart vi fått monterat galler över alla fönster så börjar vi bygga cyklar och göra allt klart. Våra kollegor från våra andra butiker är bokade för att hjälpa igång det nya gänget här.
Och Nicolina borde veta vad hon säger. Efter 13 år av detaljhandel inom Intersport, bland annat med ansvar för kedjans jättebutik i köpcentret 421 i Högsbo var det hon som anställdes för att etablera Cykelkrafts tredje butik i Sisjön utanför Göteborg för ett år sedan. Och framöver kommer hennes retailteam ha mycket att göra då Cykelkraft efter sommaren fortsätter sin expansion.
Nicolina Olofsson, retailansvarig hos Cykelkraft, på plats i kedjans senaste butikstillskott som öppnar i Bromma den tionde maj.
– Efter Bromma så kommer vi öppna i Jönköping och sedan en andra butik i Göteborg, bägge i augusti. Sedan i oktober öppnar vi i Karlstad, säger Nicolina och kommenterar valen av städer.
– Att det blir Jönköping handlar om att vi vill finnas mitt emellan Stockholm och Göteborg. Och Karlstad är logiskt då vi har vårat lager där.
Det är ingen slump att Cykelkraft väljer sina butikslägen omsorgsfullt som en racercyklist väljer strumpor menar Nicolina.
– Vi väljer våra butikslägen noga och vill ligga nära välbesökta köpcentrum som här vid Bromma blocks och som i Sisjön. Vi vill ha närheten till centrumen men inte ha de dyra hyrorna som det ofta innebär. En del av vår filosofi är istället att vi vill att vår butikspersonal ska trivas och vi lägger hellre kostnader på vår personal än på hyror, säger Nicolina och som menar att Cykelkraft alltid är väldigt noggranna med vilka de anställer.
– Pratar vi vilka som jobbar i våra butiker så handlar det om att skapa en bra mix av killar och tjejer då funkar arbetsgruppen som bäst är min erfarenhet. Hit till Bromma, liksom i alla butiker, har vi satsat på att hitta jätteduktiga mekaniker eftersom att kunna erbjuda den bästa cykelservicen är jätteviktigt för oss. Speciellt nu när cyklarna blir allt dyrare, mer komplicerade och det finns mycket elcyklar i Sverige.
När jag frågar vilka som varit Cykelkrafts framgångsfaktorer förutom rätt personal menar Nicolina att det varit en lyckad kombo av bolagets bakgrund och noga val av ett produktsortiment som hela tiden växt i takt med att cyklingen vuxit som fenomen i Sverige.
Cykelkraft är inte bara handel i fysisk butik och online. Sedan Cyclecomponents dagar har bolaget varit distributörer. Bland annat för klassiska MTB-varumärket Ibis, grundat 1981.
– När andra kommer från fysisk butik och ska etablera näthandel så kommer vi från andra hållet.
För Cykelkraft startade redan 2005 i Karlstad då under namnet Cyclecomponents, ett varumärke som snabbt etablerade sig som Sveriges mest kompletta webbshop för cyklar och tillbehör. Genom en fusion 2015 med Cykelkraft förenades två bolag med spetskompetenser inom både fysisk och online retail.
I en shoppingverklighet där kunderna vill ha valfrihet och på ett klick kan jämföra svensk handel med hela världens priser är det en monumental styrka att som Cykelkraft kunna erbjuda 1200 modeller enbart i cykelväg. Dessutom med fri frakt, något långtifrån alla webshopar bjuder på.
Nicolina menar att visst kan man vara stor men man måste också som butik hela tiden vara lyhörd. Om man vill fortsätta vara framgångsrik. Det är länge sedan konsumenten nöjde sig med två olika bib shorts i tre färger. Och när det gäller just bibs har Cykelkraft 55 olika modeller. Världens största webcykelshop, eller sak vi kanske säga näst största, Chainreactioncycles.com har endast 36.
Made är ett av flera egna varumärken som Cykelkraft designar och säljer i sina butiker. Elmodellen Linum är en populär pendlarmodell.
– Vi försöker hela tiden känna av vad kunderna efterfrågar. Oavsett om det är online eller i butik så är det viktigt att hela tiden testa nya varumärken och känna av vad konsumenterna vill ha. Exempelvis när det gäller kläder ser vi att kunderna efterfrågar hög kvalitet och naturliga material i allt högre grad. Nu senast har vi testat Mons Royale, nytt för oss, och som tagit emot väldigt väl av kunderna.
De senaste åren har Cykelkraft gjort mycket rätt, i alltifrån rekryteringar till vilket produktutbud man fört. 2017 omsatte man 144 miljoner (tre miljoner i vinst) jämfört med 2016 års 71 miljoner. Förutom en stark försäljning har Cykelkraft även valt att inte lägga alla delar i samma cykelkorg. Förutom att man sedan Cyclecomponentstiden varit distributör för Ibis, Yeti, Superior och Rock Machine har man dessutom lanserat egna varumärken med bredare vinstmarginal. Made är ett exempel där egendesignade cyklar, utrustade med kvalitetskomponenter blir ett prisvärt alternativ för många konsumenter intill de andra 20 varumärkena enbart inom kategorin cyklar.
Att växa fort är inte alltid lätt och när Nicolina förklarar att minst fyra nya butiker ska öppna även 2020 varav "två blir i Skåne", undrar jag vad de största utmaningarna med bolagets hastighet finns.
– Det är lätt att rusa iväg och glömma bort de butiker som vi faktiskt har. Men jag som retailansvarig älskar att vara i butik. Det känns viktigt att ta hand om vår personal och se att de har det bra.
Snö och kyla, aningen längre dagar och ett vaccin som är på väg ut. Det kanske är nu det vänder? Svensk Handels senaste barometer visar en svag ökning av handlarnas framtidstro.
Pro Ski Intro-dagarna som skulle ha hållits i Vemdalen 25-28 januari ställs in. Arrangören Svenskt Sportforum hoppas nu istället på att genomföra Inköpsdagarna i Åre under vecka 12.
Den nya pandemilagen som nyligen klubbades igenom i riksdagen innebär en hel del nya regler för butikshandlarna. Länsstyrelserna ska hantera tillsynen och kan kräva ut nödvändig dokumentation, samt ge böter om reglerna inte följs.
Garmin är ny majoritetsägare av GEOS Worldwide och dess dotterbolag. Förvärvet får anses som mycket strategiskt då Garmins populära nödtelefon Inreach är kopplat till GEOS GPS-spårning.
2020 var ett speciellt träningsår. Friskis & Svettis, som satsade på uteträning och onlinepass, listar nio träningstrender de tror får genomslag under 2021.
Det minskade antalet kunder inom den fysiska butikshandeln under pandemin har gjort att stölderna har minskat kraftigt. Det visar Svensk Handels senaste Trygghetsbarometer.
År 2020 var ett gastkramande år som till stor del präglades av coronavirusets framfart. Effekterna för handeln slog åt alla håll, både upp och ner. Samtidigt fick vissa sporter rekordmånga utövare. Vi listar 10 trender från året som gått, varav flera kommer göra avtryck även 2021.
Varumärket YMR Track Club har ridit bra på löparboomen under coronaåret 2020. Försäljningen har fördubblats i jämförelse med 2019. Nu provar de sig fram även med fysiska återförsäljare.
Året började utmanande för norska Aclima, men slutade med en omsättningsökning på 20 procent. Nu har de använt sina nya kunskaper för att ta fram en balaklava, riktad till de alpina skidturisterna.
Hockeygiganten Bauer ser en tydlig koppling mellan ökad kunskap och ökat sälj. Nu skalar de upp satsningen "Bauer University" under 2021. Här berättar marknadschef Marcus Johnsson om planen med utbildningen.
Ridebrain är en ny e-handelsplattform och digital marknadsplats för varumärken inom sport och outdoor. Nu investerar dessutom en sportbranschprofil i startupen.
Jackson Holes nya vd Eric Hammel siktar högt. Fram till 2025 har han som målsättning att Jackson Hole ska gå från "någon miljon" till att omsätta 100 miljoner kronor.
De nya underställen är uppbygga på två lager, ett mjukare mot kroppen och ett värmebeständigt ullager utåt. Tanken är att kombinera de två materialtypernas bästa egenskaper.
I april 2020 köpte holländska Colour Group B.V. varumärkena Colourwear och Void vilket gjorde att de hamnade i samma företagsgrupp som Tenson. Sportfack undrade hur mycket som förändrats på åtta månader.
Det har varit på gång tidigare men aldrig sagts rakt ut. Nu har till slut Adidas öppnat för en försäljning av Reebok.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen
Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!