Sensorteknik ska ge roligare och mer effektiv träning

Sensorteknik ska ge roligare och mer effektiv träning

Telia och Sveriges Olympiska Akademi har inlett ett samarbete med att utveckla sensorteknik som kan ge idrottare personlig feedback i realtid. Funktionerna kopplas ihop med den nya 5G-tekniken.

Publicerad

Fenomenet är nytt, men vi har börjat se det redan i vissa sportprodukter. Att sensorer kan ge utövaren alla möjliga data i realtid. Nu har Telia inlett ett samarbete med Sveriges Olympiska Akademi (SOA) med att utveckla sensorlösningar med nya så kallade IoT-plattformar och kommande 5G-teknik. 
Sensortekniken har tidigare testats i ett projekt med statens forskningsinstitut RISE och KTH där kanoter utrustades med sensorer som känner av acceleration och inbromsning. Samma princip har testats inom segling där seglarna får direkta svar på fartändringar och om de rör sig på smartaste sättet när de till exempel kryssar. 
- Tidigare har man gjort videoanalyser för att hitta förbättringspotential, men att påverka muskelminnet den vägen är lättare sagt än gjort. Med realtidsfeedback när man tränar kan små korrigeringar snabbt testas för att lära in en individanpassad teknik och optimera resultatet, säger Stefan Lindeberg, verksamhetsledare för Sveriges Olympiska Akademi, SOA.
De nya digitala verktygen kan på sikt spridas även till ungdomsidrotten och vara en viktig ingrediens även för vardagsmotionärer, för att skapa en roligare och mer effektiv träning.
- Det är kul att vi har rott det här samarbetet i hamn. Både för utveckling av idrotten men också för att bryta nya mark inom IoT. De lärdomar vi får i dessa partnerskap där vi utvecklar IoT-tjänster med 5G-redo teknik ger oss en plattform som framåt kan appliceras på andra idrotter, men också andra lösningar i samhället och industrin, säger Mats Lundbäck, teknikdirektör på Telia. 

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842