Tre rapporter från tre giganter

Det är lysande utsikter för Adidas, Columbia Sportswear och Puma även om det finns orosmoln för den förstnämnda.

Tre rapporter från tre giganter

Vad firar Columbia, vilket varumärke tynger Adidas och vilka tappar mot Puma? När Q3-rapporterna summerats är det både klackar i taket och gnisslande tänder som hörs från tre av världens största sportvarumärken.

Publicerad

Columbia gjorde rekordstarkt Q3, Mountain Hardwear tappade rejält
Columbia Sportswear kan skjuta skumpaflaskor på huvudkontoret. När det 80-årsfirande outdoorföretaget summerade sitt Q3 kunde man konstatera att omsättningen under de tre månaderna landade på dryga 7 miljarder kronor, en ökning med sju procent jämfört med 2017 och nytt rekord sedan man grundades 1938. EMEA-regionen ökade med 15 procent och i USA gjorde direktförsäljningen till slutkonsument en ökning med starka 23 procent vilket var en drivande faktor till de höga talen.      

Dotterföretagen Sorel och Prana kan även de rapportera rekordförsäljningar för Q3. Sorel ökade med 12 procent och Plan sålde för 8 procent mer än 2017. Mountain Hardware är det dotterföretag i Lowa-gruppen som gjorde ett mindre bra Q3. En försäljning med 200 miljoner kronor under Q3 är en försämring jämfört med 2017 på hela 22 procent. 

Adidas lyfter trots Reeboks tunga Q3
Världens näst största sportföretag Adidas fortsätter skörda ekonomiska framgångar. När Q3 för 2018 sammanräknats av sportgiganten har man kommit fram till att nettoinkomsten borde bli 16,2 miljarder för helåret, en ökning med 19 procent jämfört med 2017. Extra bra går det för Adidas på marknaderna i Kina och USA. Nike är fortfarande ohotad sportetta med en beräknad nettoinkomst på 17,2 miljarder kronor. 
 
Reebok är Adidas fortsatta sorgebarn. Försäljningen minskade under året med hela 4,36 miljarder kronor jämfört med 2017. Adidas vd Kasper Rorsted har i ett uttalade sagt att Reebok tappade i omsättning på egentligen alla marknader utom i USA. Då är det bra för koncernen att Adidas i sin tur ökade sin försäljning under samma period till 58,7 miljarder kronor fram till Q3.

Puma jagar ärkerivalen
Adidas ärkerival i världen och inte minst i tyska hemorten Herzogenaurach, Puma, redovisade ett fint Q3. Försäljningen ökade efter valutajusteringar till 12,42 miljarder kronor vilket är en ökning med 13,9 procent jämfört med 2017. 

Tack vare ökningen så har Puma justerat sin förväntade totala försäljningsökning under 2018 med att landa på mellan 14 och 16 procent jämfört med 2017. Tack vare ökningen så håller Puma sin tredjeplats efter Nike och Adidas. Fyran Under Armour halkar efter ytterligare sedan bolaget nyligen rapporterade en förlust. 

Bäst sett till marknader går det för Puma i USA och i Asien medan EMEA-regionen går något sämre. Utan att nämna någon exakt siffra så kommenterar Pumas vd Björn Gulden ökningen så här: "tillväxten i EMEA är av en siffra med ett värde av ett högre ental". Ett något krångligt sätt att uttrycka en siffra på mellan sex och nio, tolkar Sportfack det.

On
Off

0 kommentarer

 • Bollsuccé som förnyas

  Bollsuccé som förnyas

  Titleist Pro V1 har funnits i 20 år och varit ohotad på toppen av premiummarknadens bollpyramid. Nu kommer en ny modell av bollen där allt är helt nytt, inget har lämnats oförändrat.

  Nyheter Tommy Jeppsson, i dag, 14:46

 • Didriksons ska göra Paris

  Didriksons ska göra Paris

  E-handelsmönstren under 2020 har gett svenska Didriksons indikationer på ett ökande intresse från franska konsumenter. Nu testar de en popup-butik i Paris.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:24

 • We Are Spindye i nytt sportmodesamarbete

  We Are Spindye i nytt sportmodesamarbete

  Svenska miljötechbolaget We Are Spindye har avslöjat ännu ett samarbetspartner. Denna gång handlar det om en av de senaste årens bolagsraketer som använt Spindyes infärgningsteknik.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 08:50

 • Decathlon tar fram basketkläder åt NBA

  Decathlon tar fram basketkläder åt NBA

  Decathlon lanserar NBA-licenserade produkter i drygt 1 200 butiker över hela världen i Afrika, Asien, Europa, Mellanöstern och Latinamerika. Produkterna kommer att finnas tillgängliga från och med april.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 16:14

 • Dags att nominera Årets Affärskvinna i sportbranschen 2020

  Dags att nominera Årets Affärskvinna i sportbranschen 2020

  Har ditt bolag eller varumärke en klart lysande affärskvinna? Klart det har. Nu är hög tid att nominera henne till DIVAS stora branschpris Årets Affärskvinna i sportbranschen 2020.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 06:28

 • Giro blir ny leverantör till skicrosslandslaget

  Giro blir ny leverantör till skicrosslandslaget

  I slutet av 2020 blev det klart att nya konfektionsvarumärket Huski Wear klär upp det svenska skicrosslandslaget. Och nu står det klart att varumärket Giro ser till att samma skicrosslandslag får goggles och hjälmar.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:55

 • Naturkompaniet snart i Norge

  Naturkompaniet snart i Norge

  Svenska Naturkompaniet planerar lansering i Norge och kommer under året att öppna både e-handel och butiker på den norska marknaden. VD Henrik Hoffman ser stora möjligheter med expansionen.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 11:30

 • Release idag: The North Face X Gucci

  Release idag: The North Face X Gucci

  Sedan i september förra året har det tisslats och tasslats. Idag släpps outdoorprodukterna där TNF och Gucci gjort gemensam sak. Och en sak är säker – det är långtifrån storrutigt, svartgråttgrönt eller prispressat.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 09:39

 • Vi lottar ut 50 biljetter till Ispo Online 2021

  Vi lottar ut 50 biljetter till Ispo Online 2021

  För alla prenumeranter och nyhetsbrevsläsare: Vi lottar ut 50 biljetter till tyska Ispomässans Expodel 1-5 februari till våra mest trogna läsare. Först till kvarn gäller.

  Nyheter Redaktionen, i dag, 11:08

 • Rösta på dina favoriter!

  Rösta på dina favoriter!

  Tack alla engagerade läsare som gav oss inspel för att vaska fram finalisterna i Gear of the year, 2020. Här är de tre som valts ut i varje kategori, och som tävlar om vinnartiteln. Omröstningen rullar även som en popup på sajten och antalet röster växer varje dag. Här har du hela listan - vi vill gärna ha in din röst senast den 27 januari. Hjälp oss kora 2020 års vinnare!

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:34

 • Är det nu det vänder för den fysiska handeln?

  Är det nu det vänder för den fysiska handeln?

  Snö och kyla, aningen längre dagar och ett vaccin som är på väg ut. Det kanske är nu det vänder? Svensk Handels senaste barometer visar en svag ökning av handlarnas framtidstro.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 10:36

 • Teslas elektrifierade fotbollsskor

  Teslas elektrifierade fotbollsskor

  Fotbolls-EM 2021 och en miljardindustri inom sportprodukter har precis fått en lika framtidsinriktad som tung deltagare. Sportfack har bilderna på fotbollsskorna från – Tesla.

  Nyheter Mattias Björklund, i går, 08:34

 • Branschträff I Vemdalen inställd!

  Branschträff I Vemdalen inställd!

  Pro Ski Intro-dagarna som skulle ha hållits i Vemdalen 25-28 januari ställs in. Arrangören Svenskt Sportforum hoppas nu istället på att genomföra Inköpsdagarna i Åre under vecka 12.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2021-01-14 09:03

 • Nya pandemilagen ställer hårdare krav på sportbutikerna

  Nya pandemilagen ställer hårdare krav på sportbutikerna

  Den nya pandemilagen som nyligen klubbades igenom i riksdagen innebär en hel del nya regler för butikshandlarna. Länsstyrelserna ska hantera tillsynen och kan kräva ut nödvändig dokumentation, samt ge böter om reglerna inte följs.

  Nyheter Redaktionen, 2021-01-12 10:30

 • Garmin förvärvar bolag

  Garmin förvärvar bolag

  Garmin är ny majoritetsägare av GEOS Worldwide och dess dotterbolag. Förvärvet får anses som mycket strategiskt då Garmins populära nödtelefon Inreach är kopplat till GEOS GPS-spårning.

  Nyheter Mattias Björklund, 2021-01-12 08:58

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Rösta på dina favoriter!

1 kommentar

Lena: jag har ingen kommentar.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206