Ny svensk cykelmekutbildning snart igång

Snart startar en cykelmekutbildning i Båstad.

Ny svensk cykelmekutbildning snart igång

Det har varit tunnsått med utbildningsplatser för cykelmekaniker i Sverige. Det har cykelbranschen tyckt länge och lobbat kring en hel del. Nu händer det dock grejer. I framför allt västra Sverige. Sportfack ställer också frågan – är vägen framåt att cykelmekaniker borde bli ett erkänt hantverksyrke med mästarbrev?

Publicerad

Nu har nämligen Akademi Båstad i samarbete med Båstads Turism och Näringsliv tagit fram en ny yrkesvuxutbildning till cykeltekniker med start i januari 2019.

Anledningen till utbildningssatsningen är att man sett att intresset för cykling ihop med miljö och folkhälsa ökat explosionsartat de senaste åren.

Med fler utbildningar och bättre utbildningar stiger cykelmekanikers status i branschen.

– Vi har förstått att den nuvarande kompetensen inom cykelreparationer har åldrats och inte riktigt hängt med i branschens snabba utveckling. Många uttrycker också ett behov av en ny generation som kan ta över och modernisera verksamheterna, säger Helen Rosenberg, Utbildningsledare på Akademi Båstad.

Utbildningen startar i januari och avslutas i juni 2018. Den teoretiska undervisningen drivs på Akademi Båstad, varvat med praktik på företag.

Dessutom finns det bland annat en 20 veckors utbildning på heltid i Falkenberg som du läser mer om här

Kanske borde cykelmekaniker sikta på att bli ett erkänt hantverksyrke. Det skulle kunna höja statusen på ett yrke som kräver hög teknisk kompetens, noggrannhet och att hela tiden hålla sig uppdaterad om nya material, teknik inklsuive digital sådan. Och i färlängningen skapa arbetsplatser där medarbetare känner stolthet över sitt yrke, vill stanna kvar, utvecklas och kunna kräva högre lön.

Enligt Sveriges Hantverksråd är ett mästarbrev det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Härom veckan gjordes den årliga utdelningen av gesäll- och mästarbrev av just Sveriges Hantverksråd och ett par, få yrken blev upphöjda till den åtråvärda statusen att kunna dela ut gesäll- och mästarbrev.

Varför skulle inte cykelmekaniker kunna vara ett hantverksyrke med gesäll- och mästarstatus? När nagelskulptris, frisör och målare är det. Det blir spännande att se hur organisationer som Svensk Cykling med flera fortsätter jobba för cykelmekanikerns status.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

"Förälskad på avstånd" Sportfack har pratat med XXL:s nye vd

8 kommentarer

Till Mattias: Nej, E - handeln var här innan extra priser från XXL. E-handeln är den stora anledningen till prisreduktion. Den digitala handeln och konsumenternas handelsfrihet är den stora anledningen till att...

Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842