Kunderna gillar företag som tar ställning

Kunderna gillar företag som tar ställning

Många kunder idag fattar sina beslut utifrån övertygelse och värderingar, det slås fast i en nyligen publicerad Edelman "Earned brand"-undersökning.

Publicerad

Så många som 64 procent i den internationella undersökningen anser sig fatta konsumentbeslut utifrån övertygelse och 65 procent svarar att de även väljer bort att köpa varor från ett företag som varit tysta i en fråga som de borde ha anledning att kommentera eller ta ställning i.  
Många av konsumenterna i undersökningen ser även företag som vägledare och frontaktörer som skulle kunna visa vägen även politiskt, snabbare och mer effektivt än politikerna själva. Även om det skiljer sig i mönster mellan länder så säger 64 procent i undersökningen att de förväntar sig och gärna vill se företags-vd:ar som går i bräschen för förändring, istället för att passivt vänta på till exempel politiska beslut och fler än hälften tror att företag kan skapa större samhällsskillnader än politiker.
Nikes stöd till den amerikanske kvartsbacken Colin Kaepernick som startade en rörelse inom NFL när han knäböjde under den amerikanska nationalsången i protest mot rasdiskriminering och polisbrutalitet, är ett sådant aktuellt typexempel. Nike körde kampanjen "Believe in something" (bilden) och såg till en början en dipp i försäljningen, men kampanjen fick snart en rejäl boost och Nike såg snart en ökad försäljning. Framförallt fungerade budskapet väl bland unga storstadsamerikaner som både gillade budskapet och att företaget tog ställning, rapporterar Sporting Goods Intelligence.
Ett annat, ännu mer aktuellt exempel, är butikskedjan Stadiums försäljning av burkinis. Ett val som fått många starka reaktioner. Det återstår att se om det får effekt på försäljningen, i den ena eller andra riktningen.     

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Fysiska bestraffningar hos XXL. Nye Sverigechefen svarar Sportfack

19 kommentarer

Henrik: Bra skrivet Peter och Magnus! Hoppas nu att Sportfack törs gräva i hela branschen, och även ställa XXL emot väggen och följa upp vad deras VD meddelar här ovan, och i uppföljningen, våga ställa...

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842