Ny rapport: de industriella utsläppen inom EU kan halveras till 2050

I en nyligen publicerad ledare i GP skriven av organisationen Circular Sweden hänvisar man till en ny miljörapport som menar att de industriella utsläppen i EU kan halveras till år 2050. I Circular Sweden ingår bland annat H&M, IKEA och Houdini.

I den nyligen publicerade rapporten ”The Circular Economy – a Powerful Force for Climate Mitigation”, som gjorts av finska innovationsfonden Sitra, European Climate Foundation och Climate-KIC, visar att de industriella utsläppen i EU kan halveras till år 2050 genom att ersätta linjära materialflöden och affärsmodeller med cirkulära sådana.

Rapporten lyfts fram av Circular Sweden som i en nyligen publicerad ledare i GP, menar att Sverige borde gå i bräschen och vara ett föredöme för cirkulär ekonomi inom EU. I Circular Sweden ingår IKEA, H&M, Axfood, SSAB, NCC, Tarkett och Houdini Sportswear.

Circular Sweden ger nästa svenska regering en lista med tips för att sänka utsläppen. Några av exemplen:

* Inför nationella mål för cirkulära materialflöden, såsom exempelvis mål för återanvändning av material och andel återvunnet, återvinningsbart och förnybart material i produkttillverkning.

* Skapa incitament så att återvunnet material blir konkurrenskraftigt på marknaden.

* Ge företagen goda marknadsförutsättningar att cirkulera material genom storskaliga system utan att hindras av kommunala avfallsmonopol.

Från Houdini har vd Eva Karlsson deltagit vid författandet av ledaren i GP som du hittar här.