Twist and shoot

Twist and shoot

Taylormade har på riktigt skruvat till sin nya driver ordentligt. Hela träffytan är vriden för att få rätt spinn vid olika missar.

Publicerad

Taylormades M-seriewoods har med sina igenkännbara svartvita kronor av kolfiber blivit en vanlig syn på golfbanor världen över sedan lanseringen i slutet av 2015. Efter två år med M1 och M2 tar nu Taylormade nästa steg i M-projektet och lanserar två nya drivers – M3 (en vidareutveckling av M1) och M4 (som ersätter M2). Något överraskande är det inte längd som står i fokus när M3 och M4 presenteras, utan Taylormade har istället satsat mest krut på att få till rakare utslag.

Teknologin som ska ge detta heter Twist Face och bygger på en uppdaterad variant av det vi känner som "bulge" och "roll", alltså att driverns träffyta är konvex både i horisontalled ("bulge") och vertikalled ("roll"). Den här designen introducerades i slutet av 1800-talet och hittas hos i princip alla moderna träklubbor. Poängen är att en konvex träffyta, istället för en rak, hjälper slag som träffar mot klubbans tå eller häl att skruva tillbaka mot målet och därmed minimera missen.

Taylormade M3

Twist Face-träffytan är istället vriden, eller skruvad, så att tån har mer loft och därmed ger högre spinn medan hälen har lägre loft och vice versa ger mindre spinn. Enligt Taylormade kommer den skruvade träffytan kraftigt att minimera utfallet av våra vanliga missar – en hög tåträff som oftast innebär en hook samt en låg hälträff som oftast blir en slice. Taylormade menar att traditionellt utformad "bulge" och "roll" leder till för mycket skruv, något som minskas med Twist Face.

Självklart har inte längdparametern utelämnats helt och hållet och utöver Twist Face har också fartskåran i sulan uppdaterats. Taylormade har döpt den nya urgröpningen i sulan till "Hammerhead" och är en längre fartskåra som gjorts starkare i kanterna vilket innebär att mittdelen blir mer flexibel vilket ska borga för högre bollhastigheter i genomsnitt.

M3-drivern har även en ny Y-formad skåra i sulan för de två flyttbara vikter, där Y-formen medför att de två vikterna kan flyttas runt i klubbhuvudet utan att skruvas loss. Vikterna väger elva gram styck. M3- och M4-serierna innehåller också fairwaywoods och hybrider. Alla klubbor beräknas finnas i butik från och med mitten av februari.

Noterbart är att de flesta av Taylormades tourspelare förmodligen kommer välja att spela med M3 framför M4, däribland Dustin Johnson, Rory McIlroy och Tiger Woods. En skillnad från ifjol då många Taylormadeproffs valde att spela med den mindre justerbara och mer förlåtande M2:an.

// Olof Åsgård, Svensk Golf

Taylormade M4

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

JO Sport tar över Blizzard och Tecnica

1 kommentar

LARSA: Vilken gång i ordningen är det som JO blir alpinleverantör igen sedan starten? Alla handlare ser igenom ”ännu en satsning” på nya alpinvarumärken som med all sannolikhet kommer upphöra att tas över...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842