Svag oktober för sporthandeln

Svag oktober för sporthandeln

HUI:s siffror för försäljningen i oktober visar att detaljhandeln hade en tillväxt på 2,2 procent, men sporthandeln hade det tuffare och backade med 0,8 procent.

Publicerad

HUI börjar med att flagga för att de tror att detaljhandels ökning på 2,2 procent kan vara i överkant. SCB har, som vi har berättat om tidigare, haft problem med sina månadsuppskattningar. De problemen har fortsatt, och HUI tror alltså att 2,2 procents ökning i oktober är lite i överkant.

De har ingen kommentar specifikt för sporthandeln och nedgången på 0,8 procent, men ska vi tro något så kan nog verkligheten vara lite bättre. Det grundar vi främst på att rapporterna om elcykelförsäljningen är lyriska. Och med stora ökningar på en så pass dyr produkt borde det ge ett positivt resultat för branschen.

På helårsbasis är siffrorna säkrare då de baseras på inbetald moms, och inte på uppskattad försäljning. För årets tio första månader har sportbranschens försäljning backat med 0,2 procent. Det är aldrig kul att inte ha någon tillväxt, men det är ingen katastrof. Den går också att förklara med att priserna har minskat under året.

För tittar vi på försäljningen i volym istället för i kronor så har sportbranschen ökat med 1,9 procent. Det säljs alltså fler produkter än tidigare, men till ett lägre pris och då blir tillväxten i kronor ingen tillväxt utan en tillbakagång.

Så frågan att ställa sig är ifall det skulle säljas färre produkter om priset var fem procent högre? I så fall skulle branschen må bättre och redovisa en tillväxt i nivå med de senaste årens.

Bästa branscher i oktober var optiker (+12,6 %), bokhandeln (+8,7 %) och möbler (+7,4 %). Sämst gick det för heminredning (–12,1 %), leksaker (–6,9 %) och skor (–6,9 %),

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Uniqlo släpper OS-plaggen: så ser de ut

2 kommentarer

Kalle: Ja men herre min.. vad tamt! Men det här är alltid kul... https://www.expressen.se/sport/satt-betyg-pa-de-varsta-os-kladerna/

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842